Prosím o radu, co po mateřské vše zařídit k čerpání RP?

jitousekh
11. led 2015

Dobrý den, pořád velmi tápu kolem papírování na ÚP kvůli rodičáku ☹ Po telefonu jsou dámy velmi neochotné vůbec poradit a nechci tam běhat několikrát zbytečně 😠
Prosím vás tedy o radu.
Od 24.6.2014 jsem byla v pracovní neschopnosti, 4.9.2014 jsem nastoupila na MD . Porodila jsem 12.10.2014 .
Když Md trvá 28týdnů, tak ji mám zhruba do 19.března 2015 😕 počítám dobře?
Kdy tedy mohu zažádat o rodičák abychom nezůstali bez peněz? ☹ Je třeba vyplnit formulář podepsaný manželem, k tomu RL dítěte a moje op , že? Je nutný formulář o výši pobírání mateřské? Výkon práce Brno, zaměstnavatel sídlo Praha. 😨 Která Čssz/Mssz mi to vystaví??? Mohu jít zde v Brně?
Další "problém" čerpání/vyplacení dovolené 😖 Požádám zaměstnavatele až budu čerpat rodičák???
Výši rodičáku budu asi měnit z vyšší částky na nižší, podle situace s rodinnými financemi 😢

Předem moc děkuji za každou odpověď a radu 🙂

pisjutynka
11. led 2015

Ahoj, já si o rodičák žádala cca měsíc před skončením, aby mi stihli vše vyřídit. Ale prý se to dá i zpětně, což mi přijde dost naprd.
Jinak jsem také u zaměstnavatele zažádala o čerpání dovolené, která mi běžela současně s RD (žádala jsem někdy ke konci, kdy mi měla končit mateřská).
Nejdřív půjdeš na na OSSZ pro potvrzení o výši mateřské. Já byla v místě výkonu práce (trv. bydliště mám v Kolíně, pracuji v Praze, ale třeba kamarádka to má taky tak a vše vyřizovala v Kolíně).
No a s tím potvrzením + formulářem Žádost o rodičák půjdeš na ÚP a je to přesně tak, jak píšeš. Budou chtít, aby to podepsal i manžel a myslím, že budou chtít i jeho občanku. Tím si nejsem na 100% jistá, pže už si to moc nepamatuji, ale pro jistotu si jí vezmi taky. Taky chtějí RL dítěte a tvojí OP.
Tak snad jsem napsala vše, hodně štěstí 🙂

jitousekh
autor
11. led 2015

Děkuju za odpověď 😉
To OSSZ ještě pozjišťuji a manžel na ÚP radši půjde se mnou 😅
Ještě jednou moc moc díky 🙂

stepulkkkka
15. led 2015

Mohu se taky prosím zeptat, mám termín na 18.4.2015 na mateřskou budu nastupovat 7.3.2015. Těch 28 týdnů se tedy bude počítat od toho 7.3.2015? Děkuji

jitousekh
autor
18. led 2015

@stepulkkkka ano, těch 28týdnů od nástupu na md - tedy 7.3. 🙂

blahova_andrea
18. led 2015

@jitousekh mě došel z ossz papír, kde jsem měla datum, do kdy pobírám mateřskou. mateřskou jsem měla do 8.1., měsíc předem jsem si sehnala z ossz potvrzení o denním vyměřovacím základu, které chce sociálka jako přílohu k žádosti o rodičák a tento týden jsem s tím šla na úřad. na vyřízení mají měsíc, tak aby mi to nějak navazovalo. na úp jsem doložila rodný list dítěte, svoji op, žádost o rodičák a tu přílohu vyplněnou ossz. ossz je vždy podle sídla zaměstnavatele, ale stačí tam zavolat nebo napsat a pošlou ti to poštou. aspoň já tam nebyla 😉 zaměstnavatel s čerpáním rodičáku nemá nic společného. jeho budeš v práci žádat o rodičovskou dovolenou a o dovolenou na zotavenou, md je ze zákona max. na tři roky. čerpání příspěvku je něco jiného a zaměstnavatele se to netýká 😉 občanku přítele jsem nepotřebovala. měla jsem jen jeho podpis v žádosti 😉

stepulkkkka
22. led 2015

Holky prosím Vás když mám mezi mateřskou a rodičákem dovolenou posouvá se mi o tu dovolenou nástup na rodičák?

ebro
23. led 2015

Myslím ze to běží současně. Prostě v jednom měsíci dostanete dvoje peníze.

alcar
23. led 2015

Neposouva, bezi to soucasne. 😉