icon

Rada o rodičovský příspěvek. Kde žádat?

makkyv
12. únor 2021

Ahoj holky, prosím o radu.. nejsem v tomhle vůbec zběhlá, tak de tak hloupě zeptám, snad mě neukamenujete.

Teď v březnu mám poslední měsíc MD a půjdu na RP, mám prý o tom dat vědět zaměstnavateli, ale vůbec nevím proč?

Jak půjdu na ten RP, tak jak to funguje? Kde si o to zadam nebo to dela ten zaměstnavatel?

Děkuji moc a hezky den.

jitka_cv
12. únor 2021

Zaměstnavateli musíš písemně oznámit od kdy do kdy budeš čerpat rodičovskou dovolenou, max do 3 let dítěte. Zároveň si můžeš požádat o čerpání řádné dovolené po skončení mateřské dovolené,tj před nástupem na rodičovskou.

makkyv
autor
12. únor 2021

@jitka_cv pro mě je tohle mimo mísu, prý ještě navysili nějaké peníze a na to bych také nárok měla mít, ze by mi to meli uznat.. nebo co.. od státu..
Takže mu mám napsat třeba dobrý den .......... xxxx... budu čerpat na 3 roky od-do a konec?

eva267
12. únor 2021

Dobrý den paní XY,
v souvislosti s narozením syna (jméno) jsem dne 1.10.2018 nastoupila na mateřskou dovolenou v délce trvání 28 týdnů t.j. do 14.4.2019. Tímto žádám o rodičovskou dovolenou do 30.9.2021. Současně žádám o čerpání řádné dovolené, a to bezprostředně po skončení mateřské dovolené.

Děkuji
s pozdravem
XY

eva267
12. únor 2021

Já jsem poslala takhle. Stačilo to. Pak na úřad práce požádat o rodičovský příspěvek.

makkyv
autor
12. únor 2021

@eva267 jeje děkuji moc, já tomu vůbec ale vůbec nerozumim🤦🏽‍♀️ A takže tohle jim poslu a v dubnu mi přijde normálně už RP? Já ani nevím zda dovolenou mám, hlavně firma se dostala do insolvenčního řízení Pietro Filipi takže ani nevím zda by to vyplatili🤦🏽‍♀️ Klidně se mnou mluvte jak se strevem, hlavně ať to pochopim😂

eva267
12. únor 2021

@makkyv rodičovskou dovolenou poskytuje zaměstnavatel. To znamená, že prostě nemusíte chodit do práce. S rodičovským příspěvkem ale nemá zaměstnavatel nic společného. To musíte podat žádost na úřadu práce. K tomu budete potřebovat denní vyměřovací základ, ten se vyřizuje na OSSZ (okresní správa sociálního zabezpečení). Celkem lze čerpat 300 tis. Měsíční dávku si rozpočítáte podle toho, jak dlouho chcete na rodičovské být. Jde to ale vždy jednou za tři měsíce změnit. Níže odkaz na žádost a další informace.

https://www.mpsv.cz/-/zadost-o-rodicovsky-prisp...

makkyv
autor
12. únor 2021

@eva267 děkuji moc!❤️ A ještě k tomu, prý navysili peníze a prý na to bych taky ještě měla mít nárok, známe to poslali a to má roční holcicku.. já rodila v prosinci, víte o tom něco?

eva267
12. únor 2021

@makkyv no to bude to navýšení na 300 tis. Předtím bylo 220tis. Pokud budete o příspěvek teprve žádat, automaticky budete čerpat těch 300.

alilali
12. únor 2021

@makkyv A zazadej si jak si budeš žádat u zaměstnavatele u rodičovskou dovolenou i o čerpání dovolené, protože i MD se bere jako "práce", takže ti i nabývá dovolená.

Já teda byla do 31.8. na mateřské a pobírala peněžitou pomoc v mateřství, pak jsem napsala zaměstnavateli, že žádám o rodičovskou dovolenou, ale předtim čerpání dovolené, takže jsem do 20.9. měla dovolenou u zaměstnavatele a pak až jsem nastupovala na rodičovskou dovolenou. Rodičovský příspěvek i dovolenou můžeš pobírat stejně, takže mě přišla na účet dovolená i rodičovský příspěvek v jeden měsíc.

alilali
12. únor 2021

A ty navýšené peníze jsou rodičovský příspěvek z 220 000,- na 300 000,-, ale to se tě normálně týká a je to automatická částka pro všechny, takže jak půjdeš na úřad vyřizovat rodičovský příspěvek, tak automaticky berou, že máš na rok na 300k.

j.a.n.i
12. únor 2021

@eva267 No, kdyby byl zamestnavatel svine, tak ti tu dovolenou neda, neb soucasne nelze cerpat dovolena na zotavenou a rodicovska dovolena. A ta rodicovska ma přednost.

makkyv
autor
12. únor 2021

@j.a.n.i
@alilali strašně moc děkuji holky ❤️

makkyv
autor
12. únor 2021

@alilali jak se to vlastně vypočítá? Třeba chci 5000,- na 6 let abych vedela jak mi to finančně bude vycházet s rokami, děkuji 😂❤️

makkyv
autor
12. únor 2021

@makkyv už to mám holky dobrý 😂

alilali
12. únor 2021

@makkyv Nejde to mít na šest let 😀

eva267
12. únor 2021

@j.a.n.i tak naštěstí pro svině nepracuji. Nicméně jsem teda nevěděla, že vyhovět nemusí.

j.a.n.i
12. únor 2021

@eva267 No musi vyhovet, když to bude spravne napsane, musis zadat nejdrive o dovolenou a v navaznosti na ni o RD, nesmi tam byt to slovo soucasne.
Jako vetsina zamestnavatelu to neresi, ale uz jsem se tu setkala s nekym, komu se na tom slove zamestnavazel otocil a dovolenou nedal.

eva267
12. únor 2021

@j.a.n.i tak to současně je ale použito v jiném kontextu. Ne, že chci čerpat dovolenou a rodičovskou současně. No to je jedno. Vyhověli.

alilali
12. únor 2021

@j.a.n.i Tak bych si to přepsala, první dovolenou, pak rodičovskou dovolenou a to vyhovět musí. To by mě zajímalo, kterej zaměstnavatel by dělal takové problémy, kvůli jedné větě.

j.a.n.i
12. únor 2021

@alilali No, pokud by ti to rekli az po konci ppm, tak uz bys neprepsala nic. A jinak on samozřejmě nedelal problemy kvuli vete, on vyuzil te vety k tomu, aby nemusel dotycnemu platit celou dovolenou.

makkyv
autor
13. únor 2021

@alilali byl to příklad.