RD mi končí, mohu nastoupit na neschopenku?

tefezka
18. led 2019

Dobrý den, prosím o radu. Jsem těhotná (začátek), RD mi končí za 4 měsíce (ve 24 měsících věku dítěte). Můžu na ten mezičas nastoupit na neschopenku? Děkuji za odpověď

jitka_cv
18. led 2019

@tefezka za ty 4 měsíce ti končí rodičovský příspěvek nebo sis v práci nahlásila rodičovskou dovolenou do dvou let dítěte?

nupta
18. led 2019

@tefezka Není lepší prodloužit rodičovský příspěvek do termínu porodu a v práci se domluvit - místo by měli držet do tří let věku dítěte.

tefezka
autor
18. led 2019

Vůbec nevím co jsem hlásila v práci. O práci se nebojím.

rosa106
18. led 2019

@tefezka Ono nejde jestli se o práci bojíte nebo ne, ale jde o to, jak dlouhou rodičovskou dovolenou jste v práci hlásila. Standardně to bývají ony tři roky. Možná, ze si plete pojmy - rodičovská dovolená a rodičovský příspěvek. Nekončí vám tedy spis ten?

jitka_cv
19. led 2019

@tefezka pokud jsi v práci nic nahlásila tak většinou berou,že je rodičovská dovolená do tří let dítěte.Pak bys na nemocenskou nemohla.Zeptej se v práci do kdy jí máš nahlášenou.

j.a.n.i
19. led 2019

@tefezka tak pokud nevis, co si hlasila, tak si nehlasila nic a tedy mas rd do 3 let veku ditete a budes tedy po dobrani rodicaku doma zadarmo.

tefezka
autor
19. led 2019

@j.a.n.i nooooo to je zajímavé. Mohu se zeptat jak moc máte informací ověřenou?

jitka_cv
19. led 2019

@tefezka tak pokud tě zaměstnavatel vede na rodičovské dovolené do tří let věku dítěte tak opravdu nemůžeš nastoupit na neschopenku,protože rodičovská dovolená je jakoby omluvené volno z práce a nejde k tomu čerpat nemocenskou když nepracuješ a jsi vedená u zaměstnavatele jako osoba na RD.Pak budeš do nástupu na další mateřskou bez peněz když už budeš mít vyčerpaný rodičovský příspěvek.

eviicka
19. led 2019

@tefezka zeptej se v práci, jak tě vedou. Já v práci podepisovala papír, že žádám RD do a napsala datum 3. narozenin malého (RP jsem si dala na roky dva), ten třetí rok jsem doma "zadarmo". Nebyl s tím nikde žádný problém, jak dlouho mám RP v práci nikoho nezajímá.

j.a.n.i
19. led 2019

@tefezka Jakou myslis, tu ze jsi po dobrani rodicaku na RD zadarmo nebo tu, kdyz pisemne neuvedes jiny konec RD pri zadosti v praci o ni, tak ji mas do 3 let? Tak obe jsou dobre overene.

tefezka
autor
21. led 2019

Moc všem dík. Zkusím si v práci změnit termín RD, a pak nastoupim na neschopenku. Děkuji vám

jitka_cv
21. led 2019

@tefezka pochybuji,že ti umožní změnit si to ze tří let na dva roky.To by byli sami proti sobě,protože by ti museli platit nemocenskou.Navíc to nemají povinnost ze zákona udělat.

j.a.n.i
21. led 2019

@jitka_cv Plus riskuji problemy s OSSZ, neb je to dost okate obcházení zakona...