Rodičák. Mohu si ho nechat nebo musím vrátit?
Mám dotaz holky. Mám dceru Emu 1 rok a 8 měsíců a k tomu se mi 10.1.2021 narodila malá dcerka Izabela. Jelikož jsem na mladší dcerku ještě nebyla žádat (z rodinných důvodů ) tak mi chodí rodicak pořád na starší dcerku. Mohu si ho nechat nebo ho budu muset vrátit?
@dominika1998
@dominika1998 pokud nemate narok na MD tak budete muset RP na tu starsi vratit ,jen pozor,pokud nezazadate do nejaky.doby na nejmladsi dite,prijdete o nějaké penize.Nedoplati Vam Vse zpetne
No podle mě to bude tak trochu šaškarna , řekla bych že to budeš muset vrátit ale oni ti pak rodicak na mladší vyplatí zpětně od toho ledna takže to co vrátíš ti pak vrátí zpátky zkusím povolat zkušenější třeba se pletu ale řekla bych že sis to úplně zbytečně zkomplikovala @malenka3
Samozrejme vratit.
Dohodnout se co nejdřív na pracáku. Ty peníze samozřejmě nemůžeš pobírat, dle zákona máš nárok na rodičovský příspěvek jen na nejmladší dítě. V praxi je ale pravděpodobné, že to vracet nebudeš, ale strhnou ti to z peněz na to druhé dítě a na to druhé prostě pak budeš brát míň. Běž to ale vyřešit co nejdřív.
na úřad práce stačilo zavolat jak se dcerka narodila, ted budeš peníze muset vrátit.
Jako takhle někdo fakt přemýšlí? Nic z toho, co píšeš, tě neomlouvá. A modli se, abys to fakt nemusela vracet.
No, jestli si porodila 10.1. tak aby si měla nárok na celý rodičak na druhou, musíš nahlásit do 10.3. a za první budeš vracet. Upozorňovala mě na to na ÚP, dobírám RP na syna a čekám druhé. Jestli porodim dřív, přijdu o poslední rodicak na syna.
Nárok na RP na starší dítě zaniká k poslednímu dni v měsíci před narozením nejmladšího=dalšího dítěte. Takže nárok na RP za Emu zanikl 31.12., nárok na RP za Izabelu máte ode dne porodu. Těch prvních 9 dní v letošním roce NIC.
Musí se hlásit na ÚP, aby nevznikl přeplatek. Nevím teda, jestli vrátíte a pak pošlou nebo strhnou z nového, ale rozhodně 2x dávku nedostanete...
@mazanamatka nevím, jak je myšleno prvních 9 dní nic, ale RP je vždy za celý měsíc. Takže za leden je nárok normálně na celý RP za leden. Syn je 14.9. žádat o RP jsem byla 30.9. a dostala normálně za celé září
@dominika1998 budeš vracet, proc si tam proboha nezavolala?
@nita1984 Jo to jsem se špatně vyjádřila (když jsem přecházela z PPM na RP, tak to tak bylo..ale pokud má jen RP, tak za celý měsíc). Pardoonek!
@mazanamatka v pohodě. Jen aby to někoho nezmatlo
Budes to muset vratit. Bez debat a vyjimek.

@dominika1998 😳😳😳😳😳Jako, že si v klidu dobereš RP na první a pak přejdeš na druhý a znovu 300 000,-? Tak takhle to vážně nefunguje.