icon

Rodičovská a další přídavky z Německa - poradíte?

hma
5. kvě 2015

Ahoj maminky, moc vás prosím o radu - jsem v situaci, kdy budu zřejmě muset žádat o rodičovskou v Německu (já jsem nezaměstnaná, manžel pracuje a odvádí veškeré pojištění a daně v Německu, oba máme trvalý pobyt zde v ČR, manžel každý den dojíždí). Na sociálce mi řekli, ať rovnou žádám v Německu, že tady mi nárok na rodičák nevznikne. Pročetla jsem už pár diskusí, našla si nějaké obecné informace o systému německých přídavků, ale mám v tom zmatek a nevím, "co a jak". Mám jako nezaměstnaná nárok na Elterngeld z Německa (případně na další přídavky - chceme požádat i o Kindergeld a pak i o Betreuungsgeld, ale nevím, jak postupovat) a jak a kdy o ně žádat? Žádám já nebo manžel? A kam se vyplněné formuláře posílají, na Familienkasse nebo jinam? Máte některá podobnou zkušenost a mohly byste mi prosím poradit, jak jste při vyřizování žádostí postupovaly (kdo co potvrzuje, na jakém formuláři, kam jít nejdřív a kam potom atd.)? Budu vám opravdu vděčná za všechny informace! Děkuju předem 🙂

chris_n
24. srp 2016

@ffifa nemce

ffifa
24. srp 2016

@chris_n Děkuji moc...i za Váš čas 🙂

miluska09
25. srp 2016

@xvitk101 Prosím, a jste přihlášená v německu? Nebo i v Čechách? Mně jde o to, když se přestěhuji do Německa a budu mít adresu jen tam, zde nebudu mít kde v Čechách, tak jak s mateřskou? 🙂

xvitk101
25. srp 2016

@miluska09 Jsem přihlášená jak v Čechách (mám tam trvalý pobyt a byt), tak v Německu (tam pokud žijete, tak je povinnost se hlásit na úřadě). Setkala jsem se s tím, že na jiném úřadě někomu jinému rodičovské dávky sebrali s tím, že si má dotyčná zažádat v Německu. Takže bych řekla, že české úřady k tomu přistupují dost individuálně.

chris_n
25. srp 2016

@miluska09 tak v čr můžeš mít mateřskou jen když máš pracovní poměr. Pokud nemáš a nebude s mít ani trvalé bydliště, nemůžeš si v čr přece nárokovat nic... ani rodicak

chris_n
25. srp 2016

@xvitk101 ano. Mě rodicak sebrali o přes trvající pracovním poměr, bydliště a být v cechach

xvitk101
25. srp 2016

@chris_n
@miluska09 Ano, na trvající pracovní poměr jsem zapomněla. Ten jsem také měla. A vím minimálně o další mamince, které to také sebrali 🙄

berynka
26. srp 2016

@ffifa já si myslím, že o kindergeld na syna by zažádat mohl, ale peníze poukazovat bývalé partnerce, je to přídavek na dítě. A ona si slevu na dani uplatňovat může. To s tím nesouvisí.
Jen tvůj partner díky pobírání KG bude muset podávat v Německu daňové přiznání.

ffifa
26. srp 2016

@berynka děkuji za radu, já s tímto nemám nic společného, jen jsme nevěděli proto jsem otázku položila. Řeší to přítel se svou bývalou přítelkyní, takže je jasné, že peníze by si nenechával ani by ho to nenapadlo. Pracujeme zde již dva roky a o peníze by právě chtěl žádat až teď. Vůbec s tím nemáme zkušenosti tak nevíme ani co a jak.

ffifa
26. srp 2016

@berynka Ale asi se na to stejně vyprdneme, vůbec přesně nevíme co potřebujeme, jaké potvrzení atd. A také si myslíme, že to zamítnou z důvodu daní, které uplatňuje bývalá přítelkyně.

romca87
31. srp 2016

Dobry den maminy,mam trosku slozitejsi dotaz😃Pracuji v Nemecku,pritel v Cechach a zijeme oba v Cechach.Chteli by jsme si uz konecne poridit rodinu,akorat me prijde,ze 12 mesicu rodicovske je fakt hodne kratka doba.Nevite zda jde udelat to,ze ja bych tech 12 mesicu normalne pobirala rodicak v Nemecku a pak na dva roky by se nahlasil na rodicak pritel tady v Cechach?Slysela jsem,ze by to melo jit ale vite jak to je....Nemate s necim podobnym nekdo zkusenost?Nebo nevite o nejakem foru nebo poradne kde se timto zabyvaji?Dekuji za kazdou odpoved😃

chris_n
31. srp 2016

@romca87 a jak si to pak predstavujes prakticky? pujdes zase zpet pracovat nebo jak? Pokud chces zustat doma a delas v bavorsku, co tak betreuungsgeld? Nebo se da nejak natáhnout pry rodičák na 2 roky. ze pobíras jen polovicku, ale delsi dob

romca87
31. srp 2016

@chris_n No kdyz by to bylo mozne tak bych sla normalne pracovat na zkraceny uvazek a pritel by byl na ceske materske,vubec nevim jak to chodi proto se radeji informuji dopredu.A v Bavorsku nejsem

berynka
1. zář 2016

@romca87 zkušenost nemám, ale pokud přítel má platnou pracovní smlouvu v ČR a i tady skutečně žijete, tak by na rodičovskou dovolenou jít mohl a žádat o RP.

petulef
12. zář 2016

Prosím o radu 🙂 Manžel pracuje v Něm. jako pendler, mě skončil rodičák a narodil se nám druhý prcek. Pracovní smlouvu nemám, tudíž musím žádat o Elterngeld v DE. Jak jste řešili pojištění? Mám poslat žádost o pojištění na AOK, než začnu vyřizovat Elterngeld? Díky

chris_n
12. zář 2016

@petulef at manzel zazádá na své pojistovně o připojistění tebe do familienversicherung. Pak zazádej tedy o ten rodičák. A taky to chce asi papíry z CZ, že tam nic nepobírás a slození rodiny. Jsouto E 401 a E411

petulef
12. zář 2016

@chris_n moc děkuji za radu 🙂

pavlavolkova
17. zář 2016

Zdravím ve spolek,potřebovala bych radu.Pracovala jsem na částečný úvazek v Německu,měsíc zpět se mi narodil syn a již od 28.6. na mateřské,již mě zaplatila AOK za dobu od 28.6-8.8. a nyní mě čeká co?Kdy si mám a kde o co žádat?Bohužel tomu moc nerozumím a nechci o nic přijít.Děkuji za rady. 🙂

chris_n
17. zář 2016

@pavlavolkova mno to myslím, že už sis žádat měla. A to o Elterngeld. A kde? To zaleží na spolkové zemi, kde žádáš. U nás v Bavorsku je to ZBFS

pavlavolkova
18. zář 2016

Mam uz odkaz ale to vyplnění neni sranda 🙂 Výše mateřského příspěvku atd,sama to asi nevyplnim ☹

pavlavolkova
18. zář 2016

@chris_n prosím poradíte?

chris_n
19. zář 2016

@pavlavolkova Nevim, co přesně potřebuješ. Kdyz tak napiš do zprávy .můžu to zkusit

svedikovatereza
22. zář 2016

Dobrý den. Jmenuji se Tereza Svědíková a zabývám se problematikou sociálního systému v Německu v oblasti Ludwigslust/Parchim Mecklenburg Vorpommern. Pracuji ve firmě GiP, kde pomáháme přistěhovalcům s těmito problémy zcela zdarma - projekt HELLP (evropská unie). Já se osobně specializuji na přistěhovalce české, slovenské, polské a ukrajinské národnosti. V případě zájmu mě kontaktujte na e-mail tereza.svedikova@gmail.com, ráda Vám zodpovím Vaše dotazy.

svedikovatereza
Odpověď byla odstraněná
adis28
23. zář 2016

Ahoj mam dotaz pritel dela od kvetna v nemecku chceme si pozadat o pridavky tam zde v cr mi ted zastavily rodicak i pridavky ze socialky mi daly formular E411 s tim ze ho mam nechat potvrdit v nemcku zda tam neco berem jak dlouho trva nez to potvrdi a jak dal? Papir prinesu zpatky do cr na socialku tam mi vystavi papir o tom ze zde mi byl zastaven pridqvek na deti a pak co jak prosim dal postupovat ,budu zadat jen pridavky rodicak chci ponechat zde cekame dalsi mimi a v prosinci termin prosim o radu dekuji moc

tifanynka
4. říj 2016

Dobrý den, chcii se zeptat jak sjte dopadla, jak jste postupovala a všechno?? Jsem v naprosto stejné situaci jako Vy . Vůbec netuším na koho se obrátit a co všechno vyplnit a poslat. Mockrát děkuji.

chris_n
4. říj 2016

@tifanynka koho se ptáte?

chris_n
4. říj 2016

@adis28 na Familienkasse dáte žádost o přídavky na děti. Je to190€ mesícně. NO a s tím rodičákem. V nemecku vam stejne rodičák nedají, pokud je dítko starší jednoho roku. Ale myslím, že na to jeste nenarozené budete pak po skončení PPM muset zádat rodičak v Nemecku. Ale ono to tema je obsahlejsí, zalezí zda mate smlouvu, kde zijete, atd...

kkaacka
10. říj 2016

Ahoj! chtela bych se zeptat na radu.
jsem zamestnana v cechach nyni ovsem rok na neplacenem volnu na stazi v nemecku a pritel tu pracuje v Nemecku. v pripade ditete, kde bych zadala o prispevky? musela bych se odhlasit z cech, dat vypoved a nahlasit se v nemecku ( kde bychom zili) nebo muzu zustat nahlasena v cechach s ceskym pojistenim? mam v tom trochu zmatek. Diky moc!

chris_n
10. říj 2016

@kkaacka no ja nevim, jak je to pri neplaceném volnu s materskou, jestli na ní pak je narok. Ale kazdopadne s trvalym pracovním pomerem je to tak, ze materská je z čech, rodičák primárně z německa a teprve pak případně doplatek částky z čech. Zdravotní pojistení by si mela ted mít asi tak, ze v CR primarní a v DE prepojistení pres formulář E106 (S1). Tak to mam ja

Strana