icon

Rodičovská a další přídavky z Německa - poradíte?

hma
5. kvě 2015

Ahoj maminky, moc vás prosím o radu - jsem v situaci, kdy budu zřejmě muset žádat o rodičovskou v Německu (já jsem nezaměstnaná, manžel pracuje a odvádí veškeré pojištění a daně v Německu, oba máme trvalý pobyt zde v ČR, manžel každý den dojíždí). Na sociálce mi řekli, ať rovnou žádám v Německu, že tady mi nárok na rodičák nevznikne. Pročetla jsem už pár diskusí, našla si nějaké obecné informace o systému německých přídavků, ale mám v tom zmatek a nevím, "co a jak". Mám jako nezaměstnaná nárok na Elterngeld z Německa (případně na další přídavky - chceme požádat i o Kindergeld a pak i o Betreuungsgeld, ale nevím, jak postupovat) a jak a kdy o ně žádat? Žádám já nebo manžel? A kam se vyplněné formuláře posílají, na Familienkasse nebo jinam? Máte některá podobnou zkušenost a mohly byste mi prosím poradit, jak jste při vyřizování žádostí postupovaly (kdo co potvrzuje, na jakém formuláři, kam jít nejdřív a kam potom atd.)? Budu vám opravdu vděčná za všechny informace! Děkuju předem 🙂

chris_n
12. říj 2016

@berynka no ja nevím, jestli tohle němci vůbec znají. Jestli v jejich pravuprávu vubecvůbec taková situace je zanesena

berynka
12. říj 2016

@chris_n a když je dítě nemocné, tak se o něj stará kdo?

chris_n
12. říj 2016

@berynka no asi rodice nebo prarodice. Ale rekla bych, ze na dovolenou

berynka
12. říj 2016

@chris_n aha 😉 , díky

chris_n
12. říj 2016

@berynka muzu se zkusit zeptat nekdy nekoho z nemcu. V ceske skupine na fb to urcite umi nejak, ale nevim, jak to delaji nemci

duckintower
12. říj 2016

Dívám se, že tohle vlákno je velice přínosné. Nevíte někdo prosím, jak to funguje, když jsem Češka, otcem mého dítětě je Němec, budeme malému vyřizovat dvojí občanství. Mám nárok na nějaké příspěvky? Kromě alimentů, neboť nejsme sezdáni a ani spolu. Pokud víte, kde jinde bych se ještě mohla informovat, budu vděčná za každou radu, neboť Němec se nějak nemá moc k tomu, že by to řešil.

chris_n
12. říj 2016

@duckintower dítě by měli mít nárok na kindergeld

saphena28
12. říj 2016

@berynka u nás když má někdo z kolegů nemocné dítě, tak se prostě namelduje krank a je s ním doma...určitě na to dostane od Kinderarzta nějaké potvrzení...ale jak to přesně je, jsem zatím nezjišťovala...poptám se, taky by mě to zajímalo, za pár měsíců budu také nastupovat do práce s ani ne ročním dítětem...

berynka
12. říj 2016

@chris_n
@saphena28 holky, díky, když si vzpomenete. Manžel když byl sám nemocný v ČR, tak to jen ohlásil do práce a pak tam poslal ty stejné papíry, co mu dali v ČR u doktora. Teď teoreticky řeším, kdybych třeba potřebovala střídat paragraf u mladší dcery (byla by doma víc než 9 dní), tak jak to udělat...

meerschweinchen
13. říj 2016

@anna159 No jak jsem psala, pracovní poměr mi automaticky vyprší v březnu... zrovna jsem přestupovala do práce, ani jsem neměla za sebou celou zkušebku, a už mi bylo zle, takže pech... šla jsem na marozenku a bylo mi řečeno že mi chybělo 3 dny do konce zkušebky, takže jestli se vrátí, vyhodí mě rovnou.
Suma sumárum, můžu se tedy buď nechat vyhodit až už budu v ochranné lhůtě a pak přejet do Německa, nebo počkat na začátek mateřský - ale to se pak bude blbě stíhat.

Nicméně, i když můj pracovní poměr vyprší v březnu, chtěla jsem to zkusit abych přes S1 byla pojištěná aspoň do toho března - to bych měla stihnout i porodit - a pak budu teprv řešit německý pojištění. No, a to mi řekli že takhle to nejde ☹ můžu tam zkusit zajít ještě jednou a probrat to s jiným pracovníkem.

meerschweinchen
13. říj 2016

@duckintower Budeš bydlet v ČR? Pokud ano, je potřeba nechat si stanovit výši alimentů a přesně jak bylo psáno, máš nárok na kindergeld. K tomu bys měla mít nárok na rodičovskou a pokud splníš podmínky, tak i na mateřskou.
Vzhledem k tomu že pak nejspíš z pohledu sociálky budeš zajištěná (s přihlédnutím k výši peněz), asi už ti nic dalšího nepřidají. Ale je pak možné zažádat, v případě, že bys kupř. nedostávala dost peněz, zažádat o sociální příspěvky - na dítě, a na bydlení.

duckintower
13. říj 2016

Já jsem a budu v ČR. A mateřskou a rodičovskou německou nebo naši? Já už mateřskou beru a teď si chci vyřídit rodičovskou. Kde najdu info obledně kindergeld? Ten Němec mi totiž tvrdí, že on nic nedostane atd.... Což je kravina podle mě. Takže normálně soudně stanovit alimenty, co bude platit on a další peníze si můžu zažádat v ČR nebo Německu, případňe jaké příspěvky kde a jak? Jsem fakt bezradná... Malý ma necelé 3 měsíce a všechno platím jenom já 😔

duckintower
13. říj 2016

@meerschweinchen Já jsem a budu v ČR. A mateřskou a rodičovskou německou nebo naši? Já už mateřskou beru a teď si chci vyřídit rodičovskou. Kde najdu info obledně kindergeld? Ten Němec mi totiž tvrdí, že on nic nedostane atd.... Což je kravina podle mě. Takže normálně soudně stanovit alimenty, co bude platit on a další peníze si můžu zažádat v ČR nebo Německu, případňe jaké příspěvky kde a jak? Jsem fakt bezradná... Malý ma necelé 3 měsíce a všechno platím jenom já 😔

chris_n
13. říj 2016

@duckintower ohledne kindergeld se obrátit na Familienkasse, nevím jak to tam presne chodi, jestli to nemusí vyplacet jemu a on pak tobe. netusím. Zbytek asi resit se socialkou.

duckintower
14. říj 2016

@chris_n česká socka? akorát moje němčina je fakt strohá... angličtina se dá?

chris_n
14. říj 2016

@duckintower mno jak s kým. Spíš ale ne. Na familienkasse určitě ne

meerschweinchen
14. říj 2016

@duckintower Tak jsem našla ve své těhotenské průkazce: "Těhotná žena v obtížné sociální situaci má možnost obrátit se o radu a pomoc na odbor sociálního zabezpečení okresního (obecního, městského) úřadu, v jehož obvodu má trvalý pobyt. Těhotná žena, která není provdána za otce dítěte může požádat také soud, aby předběžně uložil otci dítěte přispět jí na úhradu nákladů spojených s těhotenstvím a porodem a na úhradu nákladů na výživu její i dítěte (§ 95 zákona o rodině, úplné znění číslo 66-1983 Sb).

Osobně bych to viděla nejdřív na zeptání na úřadě (a ideálně více lidí nezávisle na sobě - opravdu mají různí lidé různé informace, stalo se mi zatím všude, a zejména na sociálce, že buď nevěděli nebo říkali chyby), a pokud nepochodíš, napsat ještě do Německa na úřad (e-mail, zkusit to v jednoduché němčině). A jako poslední možnost soud..

meerschweinchen
14. říj 2016

@chris_n Tak jsi měla pravdu, opravdu to ten člověk míchal dohromady. Ještě že jsi mi to napsala. Nedala jsem se a šla jsem na VZP k jiné paní, ta mi pověděla, že je lepší požádat o ten formulář až s oddací listem - že sice je skutečně na jejich libovůli, zda mi ho uznají, ale že ona osobně si myslí, že by mi ho uznat měli. Rovnou mi napsala, co všechno k tomu budu potřebovat a že vyřízení trvá měsíc - takže to vezmeme hopem.
No a ptala jsem se, co mám jako dělat, pokud mi to neschválí, protože bych se v podstatě nemohla odhlásit, a ona mi řekla, že to neví... Takže snad mi to schválej.

Jen ještě zajímavost - říkala jsem, že na mateřskou jdu v prosinci, a pracovní smlouva mi vyprší v březnu, ale to budu na mateřské - jak to tedy bude s pojištěním. Řekla, že dokud budu mít mateřskou (ale ne rodičovskou!), tak mi pojištění bude platit odsud a pak jsem povinná se odhlásit a navázat se už na systém pojištění v Německu. Je jedno, že mezi tím vyprší pracovní smlouva.

Tak snad to tu ještě někomu může pomoct 🙂 a já ještě dám vědět, až veškeré dokumentování bude za mnou, jak to dopadlo.

chris_n
14. říj 2016

@meerschweinchen i tak mi to přijde zvláštní, Protože přeci můžeš být na rodičovské. Ale tak ono asi vedi mno. Já Ja mela tu s1 asi do 14 dnů 😉🤗

meerschweinchen
15. říj 2016

@chris_n tak to je prima, pokud to stihnou dříve, tím lépe. Asi to na rodičovskou neplatí, kvůli tomu zaniklému pracovnímu poměru, nebo nevím... každopádně i tak dobré. Teď už jen aby rozhodující úředník nebyl debil 🙂

pavlavolkova
16. říj 2016

@svedikovatereza dobrý večer,zaslala jsem email.Děkuji Volková

verziz
17. říj 2016

Zravim zkusene maminky v nemecku, pracuji zde vic nez rok a prave nastupuji na materskou. Byla jsem zamestnana na plny uvazek. Musim o materskou zadat? Nebo mi to vyrizuje zamestanavatel, najak se v tom nevyznam... a kdy pak zadat o elterngeld?

duckintower
18. říj 2016

@meerschweinchen Tak tohle jsem už také našla... akorát všude, kde se ptám, mi říkají něco jiného a otec dítěte (ne)spolupracuje moc... jako zajímá se, ale peníze vždy zamluví nebo prohodí něco ve smyslu, že zatím nevydělává, takže platit nemusí (což je kravina přeci). Já už budu muset bohužel řešit soud a požádat v Německu, aby to po něm vymohli. Prý je na to nějaký speciální úřad (německý právník tomu říká "legal office"), který bude po Němci, který má závazek vůči příslušníkovi jiného státu, peníze/pohledávku vymáhat. Já se snažila skoro rok vše po dobrém, ale když všechno platím celou dobu sama (všechna vyšetření, věci pro malého, jídlo, bydlení... prostě všechno), tak si nechám uznat i výživné pro sebe a zpětně nechat doplatit výžvivné za těhotenství. Mám toho dost!

meerschweinchen
18. říj 2016

@duckintower Správně. Držím palce!

catherina111
20. říj 2016

Mám problém. Čekáme s přítelem mimčo a já jsem nikde nepracovala a dálkově ještě studuji. Oba máme trvalý pobyt v ČR já tady budu žít i po porodu ale přítel bude bydlet v německu a jezdit za náma protože v Německu pracuje. Potřebovala bych poradit s rodičákem, příspěvkama a podobně. Moc děkuju

chris_n
21. říj 2016

@catherina111 na mateřskou nárok nemáš a řidičák budeš muset zadat v Německu. Základních 300 € měsíčně do roka dítěte. K tomu tatínek po porodu může žádat v Německu dětské pridavky

duckintower
21. říj 2016

@meerschweinchen děkuji! Nikdy jsem nechtěla, aby to takhle dopadlo. Všechny své konflikty se snažím řešit kompromisem či nalezením společného řešení, ale komu není rady, tomu není pomoci.

darala7
27. říj 2016

@kkaacka bohužel obráceně to nefunguje....pokud jsi zaměstnána v Německu, české pojištění zaniká a vše si v českém zdravotnictví hradíš sama-vyjma akutní péče a výkonů či výkonů zachraňující život🙂

saphena28
28. říj 2016

@darala7 Toto neni pravda. Pokud jsi Cech a jezdis do CR pravidelne,muzes nemeckou pojistovnu pozadat o vystaveni evropskeho formulare E106,na zaklade ktereho mas v CR narok na plnou zdravotni peci ZDARMA stejne jako kdybys byla pojistena v Cechach.

mishel89
28. říj 2016

Ahoj chtěla jsem se zeptat. Přítel dělá v Německu a já jsem jsem zaměstnaná do prosince,jsem teď na neschopence v dubnu bych měla rodit. Normálně na rodicak a materskou mám nárok...ale myslíte ),že se to i dá nějak na přítele napsat,ale bych měla víc peněz,kdyz dělá v Německu? V ČR ne přiznává žádný plat..dané odvádí v Německu a pojištění také. Nebo měla bych nárok v ČR na porodné? Děkuji 🙂

Strana