icon

Rodičovská a další přídavky z Německa - poradíte?

hma
5. kvě 2015

Ahoj maminky, moc vás prosím o radu - jsem v situaci, kdy budu zřejmě muset žádat o rodičovskou v Německu (já jsem nezaměstnaná, manžel pracuje a odvádí veškeré pojištění a daně v Německu, oba máme trvalý pobyt zde v ČR, manžel každý den dojíždí). Na sociálce mi řekli, ať rovnou žádám v Německu, že tady mi nárok na rodičák nevznikne. Pročetla jsem už pár diskusí, našla si nějaké obecné informace o systému německých přídavků, ale mám v tom zmatek a nevím, "co a jak". Mám jako nezaměstnaná nárok na Elterngeld z Německa (případně na další přídavky - chceme požádat i o Kindergeld a pak i o Betreuungsgeld, ale nevím, jak postupovat) a jak a kdy o ně žádat? Žádám já nebo manžel? A kam se vyplněné formuláře posílají, na Familienkasse nebo jinam? Máte některá podobnou zkušenost a mohly byste mi prosím poradit, jak jste při vyřizování žádostí postupovaly (kdo co potvrzuje, na jakém formuláři, kam jít nejdřív a kam potom atd.)? Budu vám opravdu vděčná za všechny informace! Děkuju předem 🙂

milanek321456
26. pro 2016

Dobry vecer prosim potteboval bych pomoc odstehoval jsem se ze svou manzelkou a 2 detma do nemecka kde pracujI asi druhym mesicem chtel jsem se zeptat naco by jsme tu meli narok kdyz tady pracuji kratce na kinder geld mam narok hned? I na prispevek na bydleni? Nebo kdyz dostavam 1700 eur brutto doplatily by nas tady? Moc vam predem dekuji za odpoved

chris_n
26. pro 2016

@milanek321456 kindergeld na kazde dite v hodbote 190 € od mesice prihlaseni k pobytu a zacatku prace. Zbytek tezko. Podle me bude 1700€ brutto brane jako dostatecny plat, tudiz zadny prispevek na bydleni. Ale nwtvrdim to jiste, davky nepobirame a tak se v nich nevyznam. Nevim kde jste a jak jsou stare deti.

meerschweinchen
26. pro 2016

Ahoj, delší dobu jsem se neozvala. Všechno je jinak. Porodila jsem hodně předčasně, takže jsem se ani nestihla přestěhovat do Německa. Jsem na mateřský. Netušíte, zda má otec dítěte nárok na dvouměsíční otcovskou dovolenou (i když zároveň já mám mateřskou) aby mohl dva měsíce trávit se svojí rodinou? Odsud se dost těžko pracuje na dálku,hodně by nám to pomohlo než se přestěhujem. Malý ještě bude dlouho ve špitálu.

chris_n
26. pro 2016

@meerschweinchen no tam je to bráno jako elterngeld. A v te dobe i nemky maji jeste mateřskou si myslim. Kazdopadne si to rozmyslete financnw. Protoze je to 65% z cisteho prijmu myslim. A pak se ro dodatecne jeste musi zdanit v danovem priznani. My do toho nesli z důvodu nevhodnosti finanční. Jinak ty 2 mesice muz nemusi vybrat v kuse. Muze treba mesic na zacatku a pak mesic na konci... a xo miminko. Je v poradku?

meerschweinchen
26. pro 2016

No, asi i za cenu že nebudem mít leccos a nepojedeme na dovolenou a tak do toho asi půjdem, protože tady se odsud mýmu muži opravdu blbě pracuje, a aby s námi muž dva měsíce nebyl, to je blbý... dost možná už se to nebude opakovat (hodně si rozmyslíme, zda budeme mít druhý), tak asi upřednostníme klid v duši a být spolu.
Je to sice na pytel, tam pořád živit nájem, dvojí náklady de facto, ale dva měsíce snad nebudou konec světa. Jen budem mít nábytek poskládaný z bazaru a odpustíme si třeba dovolenou no..
Miminko bojuje statečně, narodil se na konci listopadu, termín měl šestnáctýho února. Zatím je pořád na JIPu, ale celkem prospívá, v rámci možností. Zatím má ještě dučej a občas potřebuje kyslík. Uvidíme, jak na tom bude časem. Je to běh na dlouhou trať. Každý den za ním chodíme. Do Německa tedy pojedem zřejmě až na jaře, pokud to lékaři dovolí.

kozichstar
28. pro 2016

Zdravim,kamarad se dostal do blbe situace,pracoval v DE pres 5 let,ma ukonceny prac.pomer a na ktery urad se ma hlasit(pracovni),jestli u nas ci v CR,nema trvaly pobyt,ani prechodny v DE

chris_n
28. pro 2016

@kozichstar no asi oodle toho kdw chce shanet praci

kozichstar
28. pro 2016

@chris_n v DE

chris_n
28. pro 2016

@kozichstar tak asi at se hlasi v DE

chris_n
5. led 2017

@meerschweinchen btw... ty se pak stehujes do ulmu?

meerschweinchen
5. led 2017

@chris_n jj, ale ještě nevíme kdy. Možná tu budem muset kvůli malýmu chvíli zůstat, ale jestli bude zdravej, tak se budem stěhovat jak to půjde.

chris_n
5. led 2017

@meerschweinchen drzím palce. A vzpomen si na me ;) uz to tu za ty dva roky trochu znam 😉 Jak jsem psala, rodila jsem ted v Neu-Ulm

meerschweinchen
7. led 2017

@chris_n super 🙂 tak dám pak vědět. Jen tak pro zajímavost, to byla Donau klinik? jak bys to hodnotila?

chris_n
7. led 2017

@meerschweinchen Ano, Donauklinik. Byla jsem tam na zevním obratu miminka a pak rodila. A jsem maximalne spokojena. Jelikoz jsem mela komplikace, tak se tam o me staralo snad půl oddelení doktorů a behem pobytu jsem poznala snad trictvrte detskych sester a hebamme. 🙂

meerschweinchen
8. led 2017

@chris_n No jo, tam jsem měla v úmyslu rodit, protože nemocniční porodnice v Ulmu nemá dobrou pověst. Ale nakonec to dopadlo tady a jsem ráda, protože na Donau klinik berou až od 36 týdne a já byla ve 28. Tak to je dobré vědět, že je to tam opravdu dobré, jestli budem čekat druhé tak třeba to tam vyjde 🙂

chris_n
8. led 2017

@meerschweinchen tak se ti na tebe tesim. Kdyby si chtela dam ti na sebe kontakt. Me to v zacatcich hodne pomohlo mit kamaradku česku a slovenku

meerschweinchen
9. led 2017

@chris_n Dobře, děkuju moc, určitě to ocením 🙂 jsem zelenáč, a nejsem moc socializační člověk (vyhovuje mi doma žít v naprosté izolaci), tak nemám tušení, co mě tam čeká. 🙂

chris_n
9. led 2017

@meerschweinchen ka se nechci samozrejmne vnucovat 😊 napisu ti pak interni postu 😊

meerschweinchen
10. led 2017

@chris_n nene, naopak, uvítám to 🙂 díky

ajinkano
25. led 2017

zdravym
a jak to je pokud ja pracuji v nemecku ziju v cr a pritel pracuje v cr
dekuji

chris_n
26. led 2017

@ajinkano mela by si vse dostat z německa

nnnka
28. led 2017

Zdravím všechny. Mám dotaz, na který jsem nenašla odpověď. Jsem studentka v ČR. Na studijním pobytu v Německu jsem otěhotněla, přítel do ted děla také školu, v létě se stehujeme do cech, ja budu dodelavat VŠ a přítel bude pracovat (bydlíme u hranic) v Německu. Co jsem pochopila, budu muset zažádat o řidičák (eg) v Německu. Tudíž by neměl byt problem, ze budeme oba žít v ČR? Navíc bude mit dite 2 občanství. Takže předpokládám i dva rodné listy (nebo?) a kdyz je eg jen rok, co potom? Mužu pokračovat v ČR? A prihlasuje se eg na pritele nebo na me? Plus mohl by mi někdo vypsat všechny dokumenty jak jdou po sobě co se vyřizování tyče? Omlouvám se, ze se ptám jako debil. Jeste jeden dotaz, kdybych chtela rodit v de (opět 10 min autem) jak musím byt pojistena? Dekuju moc předem

berynka
30. led 2017

Věděl by prosím někdo, jak je to s nárokem na Kindergeld, pokud rodič pracující v Německu má jiné trvalé bydliště v ČR než dítě zde v ČR?

craki
30. led 2017

Tak damy, pred casem jsem se tady ptala co vsechno potrebuju pri zadosti o rodicak po navratu z DE, kde jsme o nic nezadali...

Na urade mi rekli, ze nepotrebuju z DE temer nic. Chteli jen potvrzeni o vysi prijmu rok pred porodem od chlapa, protoze ja prijmy nemela a chteli jsme volit vysi davky.. Pak vyplneny dotaznik ohledne bydliste a dalsi veci dokazujici "zamer zustat" v CR. Ja dokladala registraci pediatra, ceske karticky zdr pojisteni. Plus novou ceskou pracovni smlouvu muze a jeho nemeckou vypoved (plus preklad googlem).

Tedy nic moc strasneho a zadost schvalena... Natusim jestli je to spravne, ale penize ocekavam kazdym dnem.

denybli
16. únor 2017

Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli nevíte o někom kdo by za mě zařídil Kindergelt? Jsem z ústí nad Labem. Dekuji

mishel89
27. únor 2017

Holky v prosinci mi skončila pracovní smlouva ..jsem na neschopence...termín porodu mám 28.4...mateřskou normálně dostanu..a rodicak taky??slyšela jsem,ze rodicak bude muset zařídit přítel...který dělá v Německu...nebo jak to bude...jsem zmatená...Moc dekuji.

eliky
1. bře 2017

Ahojky,chtěla bych moc poprosit o radu,žadame zpětně o kinder geld a chtěla bych se zeptat jakou adresu tam mám uvést je to formulár potvrzeni rodinneho stavu a má tam byt razitko.Za obdobi co zadame zpetne jsme bydleli v Česku a od 1.1.16 zijem v Německu.děukji za odpovědi.

chris_n
1. bře 2017

@eliky ja tam psala obe. Meli jsme tou dobou jak v cr, tak v DE

eliky
1. bře 2017

@chris_n jj,ale nevim kde jestli v cechach a nebo tady v nemecku potvrdit,protoze tady v německu uz nam to jednou potvrzovali

chris_n
1. bře 2017

@eliky ja slozeni rodiny davala v cz

Strana