Rodičovská a další přídavky z Německa - poradíte?
Ahoj maminky, moc vás prosím o radu - jsem v situaci, kdy budu zřejmě muset žádat o rodičovskou v Německu (já jsem nezaměstnaná, manžel pracuje a odvádí veškeré pojištění a daně v Německu, oba máme trvalý pobyt zde v ČR, manžel každý den dojíždí). Na sociálce mi řekli, ať rovnou žádám v Německu, že tady mi nárok na rodičák nevznikne. Pročetla jsem už pár diskusí, našla si nějaké obecné informace o systému německých přídavků, ale mám v tom zmatek a nevím, "co a jak". Mám jako nezaměstnaná nárok na Elterngeld z Německa (případně na další přídavky - chceme požádat i o Kindergeld a pak i o Betreuungsgeld, ale nevím, jak postupovat) a jak a kdy o ně žádat? Žádám já nebo manžel? A kam se vyplněné formuláře posílají, na Familienkasse nebo jinam? Máte některá podobnou zkušenost a mohly byste mi prosím poradit, jak jste při vyřizování žádostí postupovaly (kdo co potvrzuje, na jakém formuláři, kam jít nejdřív a kam potom atd.)? Budu vám opravdu vděčná za všechny informace! Děkuju předem 🙂
Ahojte dámy, mám dotaz ohledně mateřské dovolené v Německu! Hned po škole jsem šla na chvilku na pracák a poté hned pracovat do Německa (Saska)! Každý den do práce dojíždím. Chtěla bych tam pracovat min 2 roky (abych dostala smlouvu na dobu neurčitou) a poté bychom chtěli s přítelem miminko! O práci bych nechtěla přijít, protože se jedná o velmi dobrou pozici! Zároveň jsem ale rodinný typ a neumím si představit, že bych byla s mimčem jen 1 rok na mateřské!!!! Chtěla bych s ním být doma min 3 roky! Nevíte jestli to lze!? Že bych byla jen rok na placené a dva roky na neplacené dovolené (pobírala bych třeba jen ty Kindergeldy)? Nebo bych si to rozvrhla na 3 roky a brala jen nějaká procenta!? Nebo to udělat úplně jinak!? (O peníze mi ani moc nejde) moc vám děkuji
Az otehotnite musite nejprve zadat v cr o rodicovsky prispevek na 3roky,tam vam ho daj a kindrgeld v nemecku,ten vam tam taky faj pokud budete stale zamestnana,ja zadala v nemecku a po 5mesicich me poslali,ze musim zadat v cr,tak mam ceskou a kindergeld,jinak v nemecku si muzete zvolit klidne 3roky
Zdravím, Všechny. Byl by někdo ochoten nám poradit s vyplněním Formulářů na Elterngeld, třeba skrze emaily. Předčasně se nám narodila holčička v 32. týdnu a na tohle jsme se nestihli připravit. Pokud by to dobře dopadlo a bylo to v relativně dobrém času vyřízeno, tak by jsme se i štědře odměnili. Možná by stačil i nějaký vzor nebo návod. S němčinou jsme na tom na levačku.
Děkuji
Eltengeld je dosti slozity,jestli pracujete v nemecku a zijete v cr,tak nejdrive zadejte v cr
Na to jsem se ptala, měla by stačit 411 a tu mi udělají na místě na ÚP.
@miminka008 Formulář E411 je k přídavkům, ten na Elterngeld nepotřebujete. Já potřebovala normálně zamítnutí z ČR.
Ahoj holky,
nevím jestli tady ten dotaz náhodou už nezazněl, ale chtěla bych se zeptat jestli nemáte někdo podobné zkušenosti. Žiju v Německu, jsem nahlášená k pobytu, ale trvalý pobyt mám v ČR, přítel je taky čech a pracuje taky v Německu. Jsem těhotná a plánuju si „odskočit“ na pár týdnů na porod do Čech a pak se vrátit zpět do Německa. Nemáte někdo zkušenost, co všechno je potřeba zařídit ohledně úřadů a různých formulářů, na co nezapomenou, kde a jak a do kdy se nahlásit a tak? moc děkuji za jakoukoli pomoc 🙂
@kkaacka netusim, proc si tam chces odskocit, ja bych tam nejela rodit. Ale tak do porodnice vetsinou nic nepotrebujes, pokud to neni Praha, kde se mas prihlasit predem. Pokud nejste manzele, musis mit podepsany papir o otcovstvi a jmene ditete. zbytek se myslim resi az po porodu. JInak taky pak navrat do DE pocitej, ze by si mela mit na mimino obcanku nebo pas...
Ahoj holky...prosím o radu či zkušenost. Dcera bez prac. poměru v ČR v okamžiku, kdy manžel začal pracovat jako pendler v SRN dostala stopku na rodičovský příspěvek v ČR. V Německu ji nárok na rodičovský příspěvek oficiálně zamítli. Jaký formulář bude vyplňovat teď v ČR, aby ji doplatili rodičovský příspěvek (do 220 tis. Kč)?
Dotaz č. 2 - teď začala dcera pracovat v ČR, je vdaná, mažel pracuje v SRN, daňová třída 3, je omezen nějak výdělek dcery v ČR, aby nepřišli o Kindergeld? Četla jsem o stropu 12000 € za rok, je to tak? To se dokládá v SRN každý rok, nebo jak to je? Děkuji za každou zkušenost či radu...
Neni daji ji ceskou materskou,ja pracuju v nemecku 3roky,porad mam smlouvu jen jsem na materske a zadost o rodicovsky prispevek mi taky zamitli,mam ceskou materskou tu mi dali,ale beru v de kindergeldy,ted jsem mela zadat o doplaceni v nemeck u jestli mi k materske neco doplati,ale pochybuji,cekam na odpoved,ona musi na urad prace a tam ji daji pPapiry na prijmy,nechapu to,asi to trochu pozmenily,protoze 3roky zpet,kamaradka v cr bez prace,manzel pracuje v nemecku a mela rodicak v nemecku
díky moc za odpovědi 🙂 , zkusím zjistit, jak to je se společným zdaněním a stropem výdělku, pak se podělím o info 😉
Prosím o radu.. do 1.1. jsem byla studentka v ČR od 1.1 mám přerušeno a zažádáno o kg a eg z de (manžel Němec, pracuje tam) bydlíme dosud v ČR teď od 1.2. máme nájemní smlouvu v de a jsme tam prihlaseni.. co mám dělat se sociálním a zdravotním tady v ČR
Tak tady kolují dost dezinformace a trošku zavádějící info. Ted popíšu mé vyřizování Elterngeld a Kindergeld.
Kindergeld: Vytiskla jsem si všecky jejich formuláře co chtějí (žádost, příloha dítě, E411 a potvrzení o složení rodiny, pak rodný list, oddací list ofocené doklady). Zašla jsem si na úřad práce kde mi potvrdili "potvrzení o složení rodiny" a E411. U svého Německého zaměstnavatele jsem si nechala potvrdit zaměstnání. 29.12.17 se nám narodila dcera. 8 ledna už jsem měla mateřskou na účtě od AOK (vyřízeno přes e-mail). 25.1. odeslaná žádost na familien kasse se všemi potvrzeními napsaná výše (opět odesláno elektronicky na e-mail), 5.2. Kindergeld na účtě.
Elterngeld: žádost vyplněná elektronicky na i-bank vytištěná, po té potvrzení od zaměstnavatele, výplatní pásky, potvrzení o mateřské pak ty drobnosti jako doklady, rodný list atp (žádné překládání do němčiny - to je nesmysl - co bylo v NJ nechala jsem, co bylo v ČJ - NECHÁNO) - OPĚT VŠE ODESLÁNO PŘES email 28.2. Včera přišel první doplatek na účet a rovnou poštou rozpis na celou dobu. Tady po přečtení diskuze jsem byla dost vyklepaná. Je to snadnější než se zda! Nejhorší bylo potvrzení u nás na úřadu práce.
tak me taky,nemecka socialka me vse doplatila,docela dost penez,momentalne mam ceskou materskou,kindergeld a jeste mi 3mesice nem.socialka plati 220euro
@miminka008 Ono hodně záleží na úředníkovi. Nám třeba třikrát poslali dopis s tím, co chtějí, i když už to od nás dávno měli - a i s překladem názvů dokumentů (ručně dopsanými). Musela jsem tam několikrát volat, aby to pochopili - pochopila to až jejich nadřízená, která uznala, že už to mají několikrát. Oni se s tím totiž neobtěžovali číst, a vždycky se omlouvali tím, že "je toho moc". E-mailem komunikovat nechtěli. Termín si sjednat odmítli. Direkt Nummer mě vždycky hodilo na někoho, kdo řekl, že tomu nerozumí a že mi zavolají zpět, což někdy bylo až za pár dní.
A taky jiná situace je pro ty matky, které v DE pracovaly (je to mnohem snazší), a pro ty, které tam nepracovali ale pracují tam manželé (tatínci).
Obecně vzato, každá situace je jiná a každý úředník je jiný.
@meerschweinchen Je možné, že to je regionem, ale v poslední dobře to takhle vyřizují skoro všichni co znám. Oni ani originály nechtějí, prý to vyhazují, proto radši preferují elektronickou komunikaci. Ale to je u nás na severu Čech..tak úřednice jak u nás tak v Německu jsou stejné. Jen nesouhlasím s tím že je to těžší pro nepracující matky. O tom rozhoduje ta E411 a oni už musí vyplácet. Ale co si budeme říkat Elterngeld teda za moc nestojí. Dostaneme o 120 tisíc méně než v Čechách, takže si to necháme doplatit.
dobry den, nevim jestli nekdo dokaze tak rychle poradit. ale resim ted situaci, kdy mi konci pracovni smlouva v Nemecku - nabizi mi jeji prodlouzeni.. ale ja mam termin porodu za par tydnu a chtela bych rodit a pak zustat v CR. takze premyslim, jestli je pro me lepsi podepsat novou smlouvu tady v Nemecku ci odmitnout a odejit do CR. V Nemecku jsem pracovala na plny uvazek pres 4 mesice a vim, ze kdybych tady zustala tak bych dostala od Nemecka penize jak na male tak na me... ale vzhledem k tomu, ze chci byt v CR, tak nevim co delat.. muzete nekdo poradit? byl nekdo v podobne situaci? ci vite jak to funguje? na matersky prispevek v CR nemam narok to vim... ale nevim jestli je mozna kombinace materske z Nemecka a pak rodicovsky prispevek z CR - jestli by mi ho dali ci ne... dekuji za jakoukoliv radu.... a preji pekny den!!
no urcite si to nech z nemecka,ja beru ceskou a k tomu kindergeld,pracuju v nemecku a ziju v cr,dyt u nas dostanes pak kc,me dali ceskou pry musim zadat nejprve u nas,ale nemecka socialka me doplacela a docela dost penez,abych mela dorovnanou ceskou
a neni problem zit v CR a pobirat nemeckou podporu?? prijde mi to ilegalni... a nemyslim si, ze je to mozne
ahoj holky, hledala jsem podobny pripad, ale nenasla, tak se ptam.
Pritel (nejsme manzele a otcovstvi jsme taky jeste nestihli vyridit ani u nas ani v nemecku na matrikach ) Nemec, pracuje tam, vse plati tam. Bydlime tam, ja jsem tam registrovana, ale trvaly pobyt porad doma. Pojisteni zdravotni platim v CR, protoze na veskere kontroly jezdim z Nemec do CR a porod planuji v Cr.
Jsem nezamestnana a pred otehotnenim jsem byla mimo EU a cestovala, takze nepracovala.
Po porodu v CR chci co nejdrive po vydani pasu pro miminko ( fakt to trva mesic jako u vsech) odjet do Nemecka a zacit pobyrat veskere prispevky tam, protoze tam budu zit a casem pracovat.
Tipy a rady?
Mám dotaz: Dostali jsme od L-Bank Elterngeld následujícím způsobem: Protože mi v ČR byla vyplácená mateřská (6,5 měsíce cca), tak to tu berou tak, jakobych brala po tuto dobu Elterngeld Basis, protože to tak prý prostě je v pravidlech, Tím pádem jsem měla nárok pouze na 5 měsíců Elterngeld Basis nebo 10 měsíců Elterngeld+ (209€). To znamená, že když sečtu mateřskou v ČR a rodičovskou tady, je to nejen krátká doba, ale taky dost málo peněz. Samozřejmě v ČR bych měla za celou rodičovskou víc, neboť je delší. Dá se to dál nějak řešit, nebo mám prostě smůlu? Máte podobnou zkušenost? Díky.
Prosím o radu.
Žijeme s přítelem v jedné domácnosti, máme již jedno dítě a na cestě je druhé.Syn se narodil 9/2015 a v 2/2016 mi byla ukončena pracovní smlouva se zaměstnavatelem, byla jsem na dobu určitou. Pobírám nyní rodičovský příspěvek ve 220tis do 3let věku dítěte. V říjnu 2018 se má narodit druhé dítko a přítel začal v 6/2018 pracovat v Německu. Syn už dostal EU kartičku pojištění. 1.) Kde seženu papíry na vyplnění žádosti o kindergeld a zda sama zvládnu tento papír vyplnit?
2.) Bylo mi sděleno, že při nástupu na druhou rodičovskou dovolenou nemám zde v ČR nárok na Rodičovský Příspěvek ve výši 220tis a musim si žádat v DE. Nechápu, ale proč vždyť nejsme manželé a přestupuji jen z jedne mateřské rovnou na druhou. Proč by mě mělo vyplácet DE se,kterým nemám vůbec nic společného??? Pochopím pokud bychom byli manželé, tak možná ano spadala bych manžela, ale to my nejsme. Navíc kdo by za mě zde v ČR odváděl sociální a zdravotní?........ Prosím poraďte kam se obrátit a kdo mi bude vyplácet rodičák?
Všem moc děkuji za jakoukoliv pomoc a informaci.
A nyní bydlíte kde? Úřady zkoumají těžiště zájmů, zda je v CZ nebo DE ( je na to speciální formulář na úřadu práce, dá se vyžádat). Kartička pojištění je na CZ, DE nebo na oboje přes formulář S1? Taky jsme byli podobný nestandardní případ. Mateřskou jsem měla z Čech a pak jen 5 měsíců rodičovská v DE, na víc nebyl nárok.
@hma zalezi na tom kde opravdu bydlite,trvale bydliste s tim nema co delat,tedka jsem to taky resila na socialce,musis prokazat pokud chces pobirat davky z CR ze tu opravdu bydlis,tzn ze tu mas lekare,ze dite tu chodi k lekari,ze mas za ni zaplacene odpady...

Zadosti o "materskou" zrejme myslite rodicovsky prispevek (Elterngled). Pokud dite zije s rodici v CR, musite si zazadat v CR, kde vam rodicovsky prispevek priznaji vzdy, bez ohledu na to, jestli pracujete a danite v CR, nebo ne. Jedna se o davku pro dite, ne pro matku a narok na nej maji vsichni. Pokud ma zadajici rodic nemeckeho zamestnavatele, muze si zazadat i v DE, podle vyse prijmu v DE byva rodicovsky prispevek v DE vetsinou vetsi nez v CR. Ovsem nemecka strana vzdy chce, abyste si nejdrive zazadali v CR, poslali jim doklad o tom, kolik budete v CR pobirat a na kolik mate celkove narok a oni vam pak doplati rozdil (od nemeckeho rodicovskeho prispevku odectou ten cesky). Ne vzdy a u kazdeho se to vyplati. Znam i pripady, kdy maminky zadaly jen v CR, protoze tam dostaly vice nez na kolik by mely narok v DE. Tak doporucuji si to nejdrive spocitat, nez zacnete vyplnovat zadosti a platit za preklady ceskych dokumentu atd..