Rodičovská a další přídavky z Německa - poradíte?
Ahoj maminky, moc vás prosím o radu - jsem v situaci, kdy budu zřejmě muset žádat o rodičovskou v Německu (já jsem nezaměstnaná, manžel pracuje a odvádí veškeré pojištění a daně v Německu, oba máme trvalý pobyt zde v ČR, manžel každý den dojíždí). Na sociálce mi řekli, ať rovnou žádám v Německu, že tady mi nárok na rodičák nevznikne. Pročetla jsem už pár diskusí, našla si nějaké obecné informace o systému německých přídavků, ale mám v tom zmatek a nevím, "co a jak". Mám jako nezaměstnaná nárok na Elterngeld z Německa (případně na další přídavky - chceme požádat i o Kindergeld a pak i o Betreuungsgeld, ale nevím, jak postupovat) a jak a kdy o ně žádat? Žádám já nebo manžel? A kam se vyplněné formuláře posílají, na Familienkasse nebo jinam? Máte některá podobnou zkušenost a mohly byste mi prosím poradit, jak jste při vyřizování žádostí postupovaly (kdo co potvrzuje, na jakém formuláři, kam jít nejdřív a kam potom atd.)? Budu vám opravdu vděčná za všechny informace! Děkuju předem 🙂
@chris_n ano němcům, nejenže jsem dokládala příjmy moje a přítelovo za 3 roky zpětně, ale ty moje za poslední rok chtěli ještě ověřit na německém formuláři, který mi vyplnila účetní a další chtějí vědět potvrzení od lékaře, že neschopenka souvisela s těhotenstvím, což mi doktor potvrdil, nechala jsem to přeložit. Ale musela jsem jim doložit kolik jsem brala čistého a kolik jsem brala na neschopence a ten rozdíl o kolik jsem měla méně. nevim co má společného ta neschopenka s rodičovskou, proto jsem se ptala jestli s tím nemá některá také zkušenost.
@lendulka212 no me se třeba při uznávání rodičáku ptali, zda žádám o tech 300€ nebo o 65% z platu. A pokud o 65% z platu, pak že chtějí doložit příjmy za poslední rok před porodem. Tak jsme jim do telefonu říkali, že jsem byla od cca 6 měsíce na neschopence. Rovnou paní do telefonu řekla, že teda at žádám o tech 300€. Třeba máš někoho, kdo se tím víc zabývá a po doložení všeho ti pak vypočítají ten rodičák takto.
Jinak jsme dokládali manželovi příjmy za poslední rok - tzn. část z německa a část z čech. Víc nechtěli. Pak klasické formuláře. Ale nevím, jestli žádáš o Mutterschaftsgeld nebo o Elterngeld. O Mutterschafts jsem nežádala, mateřskou jsem měla v čechách
@chris_n žádám o eltergeld a psala jsem o těch 300eur. pak si vyžádali mé příjmy rok před porodem a teď je zajímá ta neschopenka- rozdíl příjmů, já byla na rizikovym od asi čtvrtého měsíce, pak jsem brala mateřskou tady v cz a teď ten rodičák
@lendulka212 to je divný, já na tech 300 nepotřebovala nic. Treba ti daji pak vic diky tomu
@chris_n máme to v podstatě stejné a u mě se v tom pitvaj. doufám, že už příští týden to vyřídí a přijdou peníze. Ke všemu jim dělám dokonalé vysvětlivky a pořád chtějí něco dalšího a dalšího.
Znova se vracím do této debaty. Po doložení všeho možného i nemožného a po třech týdnech odmlčení, jsem se dotázala, jakpak to vypadá s mou rodičovskou. Odepsali obratem, že rozhodnutí již mají, musí ho překontrolovat, podepsat a pak mi ho zašlou. Tak jsem zvědavá kolik času na to budou ještě potřebovat. Jestli mi něco pošlou, tak to bude do července, kdy byl malýmu rok. Pak zase budu čekat na schválení toho pokračování Landes.. po 1.roce dítěte. Již čekám desátým měsícem a čekám a čekám....
@lendulka212 to mě děsí... my jsme to podávali před několika týdny a děsí mě, že se taky jen tak nedočkám :( budu rok čekat a pak hned vyřizovat ty další přídavky, abysme něco dostali na druhý a třetí rok dítěte :( a o těch vlastně ještě nic nevím (vlastně teď ani nevím, jak se to jmenuje). to musím taky sama nebo oni se mi nějak ozvou, když už u nich budu "evidovaná", že pobírám Elterngeld?
@lendulka212 já jsem od cervna bez peněz. Čekám na betreuungsgeld. Ale taky na potvrzení podkladu, ať můžu zadat do cech o dovyplaxeni rodicaku z cech
@lendulka212
@hma jinak není landeserziehungsgeld omezený náhodou necim? Já o něho nezadala
já se po nějakém čase obrátila na paní co takové věci vyřizuje. A ta mi hned řekla, že mám žádat po Elterngeld o Landes... a pak až schválí ten Landes...že se žádá ještě k tomu o něco třetí a víc k tomu nevím. Nejdříve počkám na El... a pak za tou paní půjdu znova aby mě poradila jak dál
Ahoj holky, tak jsem se po těch asi 10 měsících dočkala rodičovské. Mám to do 1roku, což bylo do půlky července. A od půlky července jsem žádala Landeserziehungsgeld, na což zas čekám. A když jsem chtěla zažádat o ten Betreuungsgeld, tak že se to už nevyplácí, že to bylo zrušeno. A že se pobírá jen do 2let věku dítěte. Slyšel už o tom někdo, že ten příspěvek je zrušen???
@lendulka212 betreuungsgeld se vyplácel plošne od nemecka. ale v čevenci nebo kdy to preslo na bundeslandy. bayern by mel nadále vyplácet. Kolik je ten landeserziehungsgeld? ja o nej nezadala, mela jsem za to, ze na to musi byt nizsi prijmy a ted budu zadat dorovnání od CZ
Tak Bayern asi už nevyplácí, spadám pod Mnichov. A výše Landeserziehungsgeld, netušim
@lendulka212 to ja spadam taky pod Mnichov a nikdo se mi neuráčil nic odpovedet. :-/ ta zenska je tam na pikaču. cekam na to, furt. Hele a ten landes se žádá kde? ja jestli to mam vůbec zkouset nebo rovnou nabehnout na čechy
Vstoupim k vam do diskuse,nebot zadost o cokoliv je pro me ,,novinka,, tak doufam,ze se tady něco dozvim bez zdlouhavého cteni všech prispevku..Takze-manzel zacel pracovat v nemecku 12/2014,do dneska jsme zatím nic nevyrizovaly-krom danove tridy.Porad jsme to odkladaly,ALE!!!! V srpnu 2015 se nam narodila holcicka,sla jsem si zažádat o rodicak-materskou jsem nebrala a oni me poslaly do haje-prej vyplnte si zadosti,my vam to zamitneme a musite si zadat v Nemecku.. 😕 Takze jsem vyplnila zadosti,odnesla zpet na socku a ted cekam,nez mi prijde zamitnuti..Pak pry mam zadat v Nemecku-tak a ted spustim otázky-jak dlouho pak potrva,nez v Nemecku rozhodnou a zacnou rodicak vyplácet?Kolik mesicne a jak dlouho me budou vyplácet?Po urcity době si pak stejne musim zadat v CR a tady mi budou dorovnávat zbytek-je to tak?O co dal si zadat?O přídavky?A hlavne-vyplati mi to všechno zpetne?
@veraakubik vyplati zpetne, a kazde dite je kindergeld mesicne 188 €, kd ledna 2016 190. To uz jste mohli zadat davno. Rodicak, pokud jsi nikdy nepracovala v de, tak 300 € mesicne do roka ditete, pak zkusit pozadat cr
@chris_n To uz vim taky,ze jsem to mela zacit resit davno.. 😒 Ted jsem se dala do cteni prispevku a hlava mam jak patracku..Ja jsem před mateřskou byla nezamestnana-byla jsem OSVC,ale zivnost jsem pozastavila 1/2015.Deti mame 4-9let,6let,4roky a 2mesicni a zatím jsme tedy jen zazadaly o zamitnuti tady v Cr,ted zjišťujeme jestli se do toho mame pustit sami,nebo nekomu zaplatit,protoze je toho fakt hodne a ja jsem v tom pekne zamotana.. ☹
@veraakubik ono kindergeld zvladnes yplnit, jen to chce hodne papiru dolozit a nejlepe prelozenych uredne. Rodicak u nas osobne byl vetsi zahul, ale vyplatili ho. Myslim, ze za 3-4 vecery jsi schopna to povyplnovat a nemusis jic platit
@veraakubik jestli to chapu, mate tri deti, tam bude ten kindergeld dokonce snad na treti dite vyssi
Deti mam 4..A co vse se ma dokládat?Abych vedela?Mam pocit,ze cim vice toho ctu tim horsi to je..Ke vsemu neumim Nemecky,takze mazec.. ☹
@veraakubik tak na prvni a druhe dite b6dete mit 188 €, od noveho roku 190. A na druhe bude vic a na ctvrte taky. Je toho dost, napisu, az budu na pc.
Dekuji,jsi hodna..Ted to tady resime s chlapem,ze vzhledem k tomu,ze ani jeden nemumime nemecky,vzhledem k tomu,ze s téma 4 raraskama není moc casu tak si asi zaplatíme.. 😒 Nejak me z toho jde hlava kolem..
@veraakubik ve vašem případě bude asi nejlepší, když si zavoláte do Klatov a domluvíte si schůzku http://www.pomocsnemeckymiurady.cz/, oni vám řeknou, co všechno připravit a doložit. Od vás to není ani daleko, ne? 😉
@berynka No s Klatovama nemame zrovna nejlepší zkušenost,ale uz mame tip na pani z Furtu-ceska,zijici v Nemecku,takze s domluvenim by nebyl problém a dost si i vyzada sama-coz pry v Klatovech musite extra s kazdym papirem.. 😒 No a vzhledem k tomu,ze chlap ma ucet v bance,ktera je kousek od kancelare te pani asi bude jasno.. 😉
Měla bych na vás dotaz. Je nějaká možnost, že by mi v DE vypláceli Elterngeld, když jsem tam nikdy nepracovala? S manželem tu žijeme již přes rok, on o rok déle. V ČR mi stále běží pracovní smlouva a také pobírám rodičák kolem 7000 Kč, do 3 let dítěte. Mám 2 děti a tomu mladšímu je 2,5 roku. Přídavky na dítě už máme díky Bohu vyběhané a než se nám ozvali, tak to trvalo asi 8 měsíců, ale doplatili vše zpětně i za dobu, kdy my byli v ČR a muž v DE.

@hma pokud mate overenou koupii, melo by to byt ok. ale nam to tu v nemecku nechteli overit. tak jsme poslali original s tim, ze kdyz s e ztrati,bude jednodušší vyřídit novy v čr. A přišel zpet