Rodičovská a další přídavky z Německa - poradíte?
Ahoj maminky, moc vás prosím o radu - jsem v situaci, kdy budu zřejmě muset žádat o rodičovskou v Německu (já jsem nezaměstnaná, manžel pracuje a odvádí veškeré pojištění a daně v Německu, oba máme trvalý pobyt zde v ČR, manžel každý den dojíždí). Na sociálce mi řekli, ať rovnou žádám v Německu, že tady mi nárok na rodičák nevznikne. Pročetla jsem už pár diskusí, našla si nějaké obecné informace o systému německých přídavků, ale mám v tom zmatek a nevím, "co a jak". Mám jako nezaměstnaná nárok na Elterngeld z Německa (případně na další přídavky - chceme požádat i o Kindergeld a pak i o Betreuungsgeld, ale nevím, jak postupovat) a jak a kdy o ně žádat? Žádám já nebo manžel? A kam se vyplněné formuláře posílají, na Familienkasse nebo jinam? Máte některá podobnou zkušenost a mohly byste mi prosím poradit, jak jste při vyřizování žádostí postupovaly (kdo co potvrzuje, na jakém formuláři, kam jít nejdřív a kam potom atd.)? Budu vám opravdu vděčná za všechny informace! Děkuju předem 🙂
Mě trval vyřídit Elterngeld 10 měsíců a Landeserziehungsgeld 4měsíce. A také mi to dělala paní co se tím zabývá, tak tím to asi nebude
trvá jim to jak kde a jak kdy, prostě oni mají na všechno čas a mají v tom asi taky dost bordel a prý mají málo lidí na moc velkou agendu... holt asi záleží úřad od úřadu a člověk od člověka... asi jsem měla štěstí...
@lendulka212 ahoj, mám jen obecný dotaz - ten Landeserziehungsgeld, to je to, co v Německu navazuje na Elterngeld? Nebo je to ještě něco jiného? A žádá se o něj extra (musím požádat já sama znovu) nebo mě oni budou nějak kontaktovat, když už v Německu pobírám Eltergeld? A jak je to s podmínkami, abych na LaLandeserziehungsgeld měla nárok - lze u toho třeba částečně pracovat nebo dát děcko na pár hodin do školky? V ČR to možné je a nárok na rodičovský příspěvek tím nezaniká, ale mám takový dojem, že v Německu to mnejde? Že tam je právě podmínka, že dítě nesmí navštěvovat školku nebo podobné zařízení... Díky moc za odpověď!
V létě když jsem žádala o Landeserziehungsgeld jsem měla info, že se vyplácí od 1roku do 2let věku dítěte. Je to pokračování Elterngeld. Ale mě ho schválili jen do 18měsíců malýho. A také se odvíjí kolik máš dětí. Prokazovala jsem kolik beru Kindergeld, to beru na jedno dítě. Tak mi dali 150e/měsíc. Kdybychh brala KG i na druhé dítě, tak bych brala 200e. Pak vše vezmu tady na sociálku kolik mi němci vyplatili a odečtou to od těch 220tis. a zbytek mi budou vyplácet, tady v cz. Ale prý se vyplácí jen v Bavorsku.
O Landes... jsem žádala sama na formuláři. A jak je to se školkou a prací při rodičovské nevím, bydlím v cz.
@lendulka212 mockrát díky za info. já taky bydlím v čr, v zahraničí pracuje manžel, ale jelikož já v současné době nemám platnou pracovní smlouvu, je všechno ohledně dětí vázáno na německo. taky pak chci žádat čr o dorovnání. dítě máme jedno a kindergeld nám zatím neschválili. a manžel pracuje v bavorsku, takže nárok na Landes.... bychom mohli mít. No uvidíme... Ještě jednou díky!
Prosím o radu. Pracuji již rok v Německu,jako zdravotní sestra. Sídlo firmy mam v Simbachu,nicméně me aktuální pracoviště je Bayern.
1) kam mam jako pendler poslat zadost ohledně KG?
2)muže mi někdo poradit,co všechno vyplnit na E401,411? Jsem sama se 2detmi,rozvedena.
3)v ČR jsem brala přídavky do záři,pak jsem je zrušila,dřív to neslo-prý Podle soc. Nárok na KG mam od února 2015,myslíte,ze muzu zadost podat od února s tím,ze tady bych to pak vrátila?
4)stačí úředně ověřené kopie RL i s překladem?
Dekuji,jde mi z toho hlava kolem co se tyče vyřizování...každy říká něco jineho
@lcinka
1. manžel není vyloženě pendler, ale stejně nakonec patří pod Bautzen (poštu jsme posílali na adresu Chemnitz)
2. na formulářích jsem vyplnila, co jsem věděla, jeden se posílá na GŘ Úřadu práce v Praze a druhý se nese na sociálku, kam patříte a oni vyplní zbytek
3. nejsem si úplně jistá, ale podle toho, jak vyplníš žádost o KG a co ti potvrdí na formuláři E401, tak ti pak spočítají na FK výši Kindergeldu zpětně. Tady jsi určitě nebrala tak vysoké přídavky jako Kindergeld, takže bych tu žádost podala od doby, kdy na něj máte nárok tj. 2/2015. A bude to nižší o přídavky, které jsi brala v ČR.
4. posílali jsme všude jen obyčejné kopie a stačilo to, i když někdo strašil i s apostilou 😉
Dekuju Berynko 😉💐
Prosím poradíte? Já, syn (9 m.) a manžel máme trvalý pobyt v ČR, bydlíme v Německu. Manžel je v Německu zaměstnaný, já v ČR podnikám a pobírám rodičovský příspěvek. Na co máme v Německu nárok ? Příjdu o rodičovský příspěvek? Děkuji mockrát!
Holky ,mam obdobny problem,manzel je pendler,a cekame druhe,vcera na urade me odkazali na DE,uplne super popis,jak si o co a kde zazadat,dekuji🙂)),a myslim,ze ne jen ja🙂))),ale co mi neni jasne,je to,jak je to s pojistenim pro me,pokud budu brat ty prispevky z DE- rodicak a ten druhy Lindes,protoze deti spadji pod manzela ,ale ja ????
@kozichstar jestli máš zaměstnání v čr. Tak české pojištění a pro péči v německu vyřídit s1 formulář. Pokud zaměstnání nemáš, tak se nahlásit v de na manzela
@chris_n Ahoj,děkuju 🙂)),takže jelikož mi končí smlouva v dubnu,tak si tady u nás odkroutím peněžitou pomoc v mateřství a pot=é se nahlasím na AOK u které je manžel??? Nebo by se dalo rovnou brát mateřskou v DE a poté přejít na jejich rodičák a poté je ,co jsme pochopila Landes,aby bylo vše v jednom??DOcela mě popravdě tuto včera dost překvapilo,že se takhle ke svému občanovi chovají-tedy ,že se vůbec tuto v našem státě dovolí,moc ti děkuju ,ještě jednou,hrozně mi tuta 6 ti stránková diskuze včera pomohla ohledně infa a že v tom nejsem sama😀DDD
@kozichstar tak ono jsou to evropská nařízení. Mateřskou německou pobírat nemůžeš a ani by se ti nevyplatila. KdZ si tam nepracovala. Tu si nech vyplatit v cz. A pak ridicak2německý. A landes nevím jestli ještě je. Já mám v čr pracovní smlouvu. U mě je to jinak. Já budí zadat českou mateřskou. Nemeck řidičák a pak doplácejí ceskeho
@chris_n děkujuuuu 🙂)),nevíš ,jak dlouho před koncem mateřské mám zažádat?
@kozichstar to netuším to mě teprve čeká. Ale bude s potřebovat papíry z čech. Tak začni co nejdřív. Já žádala až když mi v čr stopli rodicak
@chris_n 😀 😀 😀
Je to teda fakt síla.. na Kindergeld čekáme 9 měsíců a Elterngeld teda teprve 4 měsíce, tak jsem zvědavá, kdy dorazí..
Pak se bude ten ranec hodit 😀 😀 , ale ten kdo je na nich vyloženě závislej, to má pěkně na prd.. ☹
@laurajohana ,to se mam nac tesit tedy😀DD,stejne je to sila,clovek tu plati dane ,jak hrom ,a nakonec je ve svem state cizincem
ještě k tomu pojištění, nám se narodilo miminko v červenci, byla jsem na české mateřské do listopadu a pak jsem žádala o rodičák v DE. Malýho jsem měla normálně pojištěného se mnou u VZP. Předpokládala jsem, že od prvního dne rodičáku tedy od prosince budeme spadat pod přítele s pojištěním do De. Ale??? Pojištění dopadlo tak, že malýho si stáhli do De již ode dne co tam přítel začal dělat, tedy od září a doktorka musela vracet všechny peníze pojišťovně. Takže u nás pojišťění dopadlo tak, že jsme registrovaní u VZP a malej spadá pod průmyslovou pojišťovnu, co má přítel, ta dělá jaksi výpomocnou pojišťovnu, ale přeúčtovává se do německa na pojišťovnu. Malej má žlutou pendlerskou kartičku
@lendulka212 tak to je dsrny☹((((,se divim,ze tuto nas stat vubec dopusti
@lendulka212 jak to? To je divný ne. Naše malá nemá české pojištění vůbec. Musela být v čr odhlášení a je jen v nemecku
@lendulka212 máme to uplně stejný, jen vojenská pojištovna na 2.měsíce a od nového roku VZP - pendlerská a já to mám také..
Prostě spadáme pod manžela..
Je to na hlavu...
ale taky jsem dostala vynadáno u DR.že jí to pojištovna neproplatí.. ☹
malej je registrovanej přes 3 pojišťovny. vzp ho půjčila průmyslový a ta to inkasuje AOK. Protože bydlíme v cz, tak chodíme tady k lékaři. A přítelovo průmyslová, ta místo vystavení pendlerské kartičky pojištění příteli ho úplně odhlásila v cz a já pak musela všechny papíry vyřizovat přes tu aok sama, až jsem se jednou nasra.... a jak to najednou šlo, že si to průmyslová vyřídila sama. a do týdne měl přítel tu žlutou kartičku. Protože potřebuje chodit tady v cz k lékaři.
Takže teď kdybych chtěla čerpat nějaké bonusy pro malýho, tak ani nevim u které pojišťovny
@lendulka212 ja mam s prvorozenym taky prumyslovku,oni tefy proplaci navstevu dr pro Nemecko?
Holky kdZ chlapi jsou v německu a vy jste tam s nimi. Měli by mít děti německé pojistky. Ne české! Tak mi to řekli na ozp.
@kozichstar musíš dojít na průmyslovou a nahlásit, že manžel nebo přítel dělá v de. Vystaví tě žlutou pendlerskou kartičku a hlavně hlásit u lékařů. chodíš normálně v cz k lékaři a prům.poj. si to přeúčtuje do německa. Já jsem se k tomu všemu dopídila, až když jsem začala vyřizovat tu rodičovskou. A ta průmyslová v tom měla strašnej bordel. U vzp mě registrovali jen jako matku pečující a nejsem vedená jako pendler.
Ještě tedy záleží jestli bydlíte tady nebo v DE, to se pak bude také lišit
@lendulka212 koukám že toho pojišťovny nakecaj. Kdybych bydlela v čr. Tak máme s dcerou normálně vzp a nikdo nic neresi
@chris_n to ale není úpně pravda. Pokud nemáš prac. poměr v cz, tak pojištění jde přes přítele do DE. Já jsem zůstala u vzp, ale malýho přešoupli k průmyslový - tu má přítel a pokud jdete v cz k lékaři, tak jí to vyplácí Aok
@lendulka212 no já mám pracovní poměr. Jen k sem na rodicaku

@hma Ahoj hma, mohla bys mi prosím kontakt na tu šikovnou paní?