icon

Rodičovská a další přídavky z Německa - poradíte?

hma
5. kvě 2015

Ahoj maminky, moc vás prosím o radu - jsem v situaci, kdy budu zřejmě muset žádat o rodičovskou v Německu (já jsem nezaměstnaná, manžel pracuje a odvádí veškeré pojištění a daně v Německu, oba máme trvalý pobyt zde v ČR, manžel každý den dojíždí). Na sociálce mi řekli, ať rovnou žádám v Německu, že tady mi nárok na rodičák nevznikne. Pročetla jsem už pár diskusí, našla si nějaké obecné informace o systému německých přídavků, ale mám v tom zmatek a nevím, "co a jak". Mám jako nezaměstnaná nárok na Elterngeld z Německa (případně na další přídavky - chceme požádat i o Kindergeld a pak i o Betreuungsgeld, ale nevím, jak postupovat) a jak a kdy o ně žádat? Žádám já nebo manžel? A kam se vyplněné formuláře posílají, na Familienkasse nebo jinam? Máte některá podobnou zkušenost a mohly byste mi prosím poradit, jak jste při vyřizování žádostí postupovaly (kdo co potvrzuje, na jakém formuláři, kam jít nejdřív a kam potom atd.)? Budu vám opravdu vděčná za všechny informace! Děkuju předem 🙂

craki
14. kvě 2016

@chris_n My prave adresu v De nemáme. Ani ucet, nic. Zaměstnavatel s tim nemá problem, ale úřady neskutecny

chris_n
14. kvě 2016

@craki tak proč vůbec musíte v německu něco zadat? To by jste měli mít český rodicak a české pojištění. Mě bylo řečeno že když jsem doma a v cz, tak mám cz pojistkou. Nebo ty nemáš trvající pracovní poměr?

laurajohana
14. kvě 2016

@batul to oni pak neposilaji kindergeld mesicne?
Známá ted dostala za 3roky na dvě děti.. Takže ranec..
Já elterngeld furt nic a to je do roka dítěte, ze? Tak to uz za par dní bude. A budem zadat o nový..
Aspoň že to přijde zpětně a nejsme na to závislý.. Ale pro ty, co to potrebuji, to musí byt děsný.. 😞

craki
14. kvě 2016

@chris_n Ne, zamestnana v CR nejsem... A strasne me irituje ze proste nemci mají problém s vecma, se kterými problem nemají mit jelikož je to dle EU prava téměř diskriminace...
Staci mi ze ted nas buzeruje nem pojišťovna kvůli tomu, ze nepobíráme rodicak, ale muz byl mesic doma jakoby ho pobiral... Uz jsme to tak melo když se maly narodil, pred rokem, a to bylo v pohodě. Ted stejna situace a problem. Neskutecny. Musí to resit i HR ve firme..
Fakt, radši nic nechtít...

chris_n
14. kvě 2016

@craki to máte teda extrémní pech

chris_n
14. kvě 2016

@craki tvůj muz si vybíral elternzeit?

craki
14. kvě 2016

@chris_n Ano, ale nemáme k tom elterngeld...

chris_n
14. kvě 2016

@craki no mě jde spíš o ten elternzeit. Protože ja budu mít mateřskou z čech. Takže nevím jak by to bylo k tomu. On by asi dostal dost směšné peníze si myslim

craki
14. kvě 2016

@chris_n No my nedostali nic za ty dva mesice. Protože jsme nezadali o elterngeld.
Ten je na 12mesicu plus 2mesice navíc, pokud si je vybere muz . M ale chtělo jen ty dva mesice, coz jde a zaměstnavatel s tim nemel problém...
První mesic co se maly narodil nebyl žádný problem, druhy mesic si vzal ale az za pul roku a kvůli tomu otravujou uz par týdnu... Furt chcou nějaké papíry a nikdo nevi proc když ten první to bylo v pořádku...

anthonyp
15. kvě 2016

@chris_n pritel chce zadat ted zpetne o kindergelt. Snad uz ma vsechny papiry. Ja od nich nic nechci, spis mi jde o deti. Jsem v cr zamestnana, ted beru materskou a pak rodicovskou. Ale od zari chci aby tam starsi syn chodil do skolky, bude tam asi muset mit i pobyt ze? Diky za odpoved. Kde v Nemecku
zijes?

chris_n
15. kvě 2016

@anthonyp no bez pobytu na žádné vzdělávání určitě v německu nárok mít nebude. Jako jestli chceš, aby tam chodil do školy, tak se budete muset odstěhovat všichni. Teda pokud to nebudete mít tesně za hranicema pár kilometrů.
My jsme až na hranici bavorska a baden wurttenberg. Takže u nás rozhodnutí o stěhování bylo jasné.

majuk
25. kvě 2016

ahoj, máte někdo zkušenosti s placením zdravotního pojištění v průběhu Elternzeit. Mám schválený Elterngeld a zvládla jsem to sama a to německy skoro neumim, jen s překladačem. Nakonec ho má schválený i přítel.

Ale s tím pojištěním mě trochu zase překvapili.

darala7
1. čer 2016

Zdravím, fajn že jsem na toto téma narazila 🙂) Chtěla bych se zeptat ohledně Kindergeld v Německu. Stále mi trvá pracovní smlouva v ČR, rodičovský příspěvek beru v ČR. Manžel pracuje a žije v Německu, myslíte že má nárok na nějaké příplatky, konkrétně na Kindergeld ?....i v tomto případě, že mi jde rodičák z ČR ? Zdravotní pojištění máme se synem zde v Německu i v ČR, střídavě žiji měsíc zde a měsíc v ČR. Trvalý pobyt máme stále v ČR, ale jsme nahlášeni i zde na radnici. Děkuji moc za rady 🙂)

chris_n
2. čer 2016

@darala7 na nic dalsiho narok neni. Ja mela do roka rodicak z DE a pak zase v CZ

darala7
3. čer 2016

@chris_n děkuji 🙂 akorát jsem nyní zjistila další info ze zdejšího úřadu...., že pobírání rodičovského příspěvku z ČR je oproti Německu v mírné nevýhodě....nebot to zde vypočítávají z předchozích platů od 65% po dobu 12-14 měsíců, což je příjemné. Kindergeld je prý 184 euro a lze ho prý vyplatit zpětně. A dále mi bylo řečeno, že pokud vyčerpám rodičovský příspěvek v ČR co nejdříve, tak prý mám zde nárok na Betreuundsgeld, což je prý pro matky kteří nedávají děti do školky a jsou s nimi doma...od 2-3 let. Tak snad to vše platí, neboť se mi zdá, že je v tom docela chaos a občas každý řekne na úřadě něco jiného.

chris_n
3. čer 2016

@darala7 tak já neměla nárok na ten 65%. Pouze na 300 měsíčně. Elterngeld se musí dávat do daňového přiznání - zvyšuje základ společně daně. Já v německu nikdy nepracovala s v čechách jsem měla před porodem neschopenky, takže mi žádost o 65% neuznali. Jo a betreuungsgeld je jen ve 2 spolkových zemích. Ani nevím, zda už ho znovu spustili. Já na něj nárok neměla. Takže já měla českou mateřskou, pak 4.5 měsíce německého řidičák a pak doplácejí českého do 220 tisíc.

chris_n
3. čer 2016

@darala7 jo a 14 měsíců řidičák jen, pokud jde na 2 měsíce na řidičák muz

darala7
3. čer 2016

@chris_n aha, tak snad jsem to s tím betreuungsgeld pochopila správně 🙂 žiji v hessensku, tak tady to asi je

chris_n
3. čer 2016

@darala7 nevím je to bayern a ještě jedna. Ale netuším zda ho opět spustili. Měl být od května tohoto roku. Loni ho zastavili

zazzuc
13. čer 2016

Ahoj holky, jsem v podobné situaci... Po 4leté práci v Čechách jsem šla pracovat do DE, kde jsem po prvním měsíci v nové práci otěhotněla. Zaměstnaná jsem tam byla 4 měsíce, bohužel mi nebyla prodloužena smlouva a já musela na pracák zpátky do Čech. Každopádně díky tomu, že jsem byla u posledního zaměstnavatele jen ty 4 měsíce, mi nechtějí v ČR uznat peněžitou pomoc v mateřství. Přítel dělá v DE 4 roky, dá se mateřská čerpat přes něj i když NEJSME MANŽELÉ? Pokud by to možné bylo, co je k tomu potřeba za dokumenty? Nebo mohu i já žádat o mateřskou v DE i když jsem tam byla zaměstnaná jen 4 měsíce a otěhotněla jsem během trvání pracovního poměru v Německu? Děkuji za radu :D

zazzuc
13. čer 2016

@hma Mám úplně ten samý problém, jen my nejsme s chlapem manželé, takže nevím, jestli bychom měli nárok čerpat mateřskou z de přes něj...

vs_sj
27. čer 2016

Zdravím, neporadil by jste mi někdo kde a na jakých formulářích zadat o Elterngelt a pak ten Lande..a Betreuungsgeld co následují po rodicaku? A co se k nim dokládá? Našla jsem jen odkaz na formulář k eltern eltern. Díky za rady

chris_n
28. čer 2016

@vs_sj kdyz se ptas na etreuungsgeld, tak nsi asi v bayern? Tam se zada na ZBFS a pobocky zalezi na 4om, kde jsi. Ja spadam pod mnichov, nako auslender

chris_n
28. čer 2016

Jinak ejdriv zadas o elterngeld, a to do roku ditete. Pak teprve o ty ostatni. Na betreuungs mi poslali oni formular a o landes jsem ani nezadala.

vs_sj
28. čer 2016

No situace se má u me tak ze jsem na rodicaku s dcerou a už mi skončil pracovní pomer a manžel začal pracovat v Německu na smlouvu. Dcera má už 2 a tříčtvrte roku a ted m ČR zastavila rodicak a mam si požadat v německu. Jenže na rodicak už není nárok vzhledem k věku dcery tak nevím jestli na ty další davky co na něj navazují je nárok. Nechci přijít o zbytek rodicaku z cr. Pry když mi to nemci zamítnout tak si mam požadat v ČR o doplaceni zbytku. Nevíte jak dlouho trvá zamítnut rodicaku v německu? Jinak manžel pracuje u Mnichova a my s dcerou jsme v ČR. V listopadu mam termín porodu tak budu muset zadat o rodicak v německu. Co všech se dokládá? Našla jsem jen jeden formulář. Dik

chris_n
28. čer 2016

@vs_sj tak jesti je Manzel u mnichova. Tak bych se zeptala na ZBFS Mnichov na Betreuungsgeld (ten je do 3 let dítete 150,- měsícně). Ale momentálně chodí žádosti těm, co měli už vyplácen rodičovský příspěvek. Ta žádost se může táhnout i půl roku.
No a na druhé dítě budete žádat rodičovský tamtéž ZBFS Mnichov. Pravděpodobně to bude 300€ měsícně do 1 roka dítěte a pak budou navazovat ty další dávky. S tím, že Landeserziehungsgeld je závislý na příjmu.

A my dokládali: - oddací list, rodný list dítěte, pracovní smlouvu, formulář E401 a E411 (vydané v CZ), plus další podklady, co jsem měla k rozhodnutím a zamítnutím o materšké a rodičovské v čechách. No a ty OL a RL jsem nechala jen čistě přeložit překladatelem v Německu. Ale může se stát, že to po vás budou chtít s apostilou.

vs_sj
28. čer 2016

A nevíte rodicak se nemůže vypočítávat z platu manžela? Kdo je vlastně žadatel když ja nemam žádnou vazbu na Německo a jen manžel má pracovní smlouvu a jinak Máme trvale Pobyty v ČR? No a když po me tady ted chtějí abych zažadala o rodicak i když je jasne jeho zamítnuti tak tedy musím poslat ten formulář ZBFS a další doklady a čekat na odpověď ze nemam nárok?
Díky za každou radu. Jsem pěkně vytočení ze ode mne dva cr ruce pryc i když nemám zadne vazby na Německo. Místo abych si uzivala tehotenstvi a přípravy musím resit tyto záležitosti a ne jasný koncem a moc nenadejnymi vyhlídkami. Jsou ty příspěvky opravdu vypláceny i když se zpožděním? Mate zkušenost?

vs_sj
28. čer 2016

Jo a jen ještě jsme podávali formuláře e401 a e411 již na pridavky na dítě a to tedy se musí na rodicak podat znova? Asi ani pokud tomu rozumím dobře jde to na jiný úřad v německu ze?

chris_n
28. čer 2016

@vs_sj no s tím zadáním přes manžela nevím. Já žádala na sebe. Jinak příjem z elterngeld se pak dává do daňového přiznání s víc se odvádí.

chris_n
28. čer 2016

@vs_sj napíšu později sz

Strana