Rok doma po konci RD, můžu někde zažádat o peníze?

wow
12. led 2016

Ahoj, mám dotaz, budu mít nárok na nějaké peníze, nahlásila jsem na úřadě že budu doma s dítětem tři roky, když pak ta doba vyprší a já se rozhodnu ještě být s dítětem rok doma,můžu zažádat někde o nějaké peníze?

wow
autor
12. led 2016

samozřejmě že bych za včasu si nechala prodloužit příspěvek na 4roky

xpila
12. led 2016

@wow Tak za prvé se nejedná o mateřskou dovolenou, ale o rodičovský příspěvek. A nenahlašuje se doba (tři roky), ale výše RP a od toho se odvíjí délka jeho pobírání.
Pokud bys ho chtěla pobírat déle, než co sis stanovila, tak by sis musela zbylou částku rozložit do toho čtvrtého roku - tak jako tak ale budeš mít celkem jen 220 tisíc.

akankeo
12. led 2016

@wow to zalezitost na rodinnych prijmech. Pokud si uz vybrala 220k z rodicovskeho prispevku, tak na vic narok nemas, ale pak sou ruzne socialni davky jestli jste nizkoprijmovi. Resila bych to na pracaku a ne tady pokud tu nechces vypisovat rodinnou situaci, prijmy, vydaje na bydleni...

wow
autor
12. led 2016

já právě přemýšlím co je nejvýhodnější,synovi budou v květnu 2 roky , mám nahlášeno že s ním budu doma 3 roky a teď uvažuji že bych chtěla být s ním doma 4 roky, co je nejlepší, dojít hned na úřad a prodloužit to ikdyž nevím to bych měla strašně málo měsíčne peněz,anebo pak jít po těch třech letech na úřad práce anebo si to prodloužit až po těch třech letech na 4roky ale to pak asi nedostanu ani korunu si myslím

xpila
12. led 2016

@wow A ty jsi zaměstnaná? Protože motáš dvě věci dohromady - na úřadě nehlásíš, jak dlouho budeš doma, tam jen hlásíš, v jaké výši chceš rodičovský příspěvek.

wow
autor
12. led 2016

jsem zaměstnaná ale momentálně s druhým dítětem na rodičovské

wow
autor
12. led 2016

mě by jen zajímalo co je pro mě nejvýhodnější

xpila
12. led 2016

@wow No, tak pokud jsi zaměstnaná, tak rodičovskou dovolenou (to je být doma) můžeš mít jen do 3 let věku dítěte. Pokud bys chtěla být doma i čtvrtý rok, tak už se jedná o neplacené volno, a s tím mus zaměstnavatel souhlasit. Tudíž záleží i na tom, jak sis to nahlásila v práci, ne jen na jak dlouho máš RP.
Navíc když jsi zaměstnaná, tak se nemůžeš hlásit na ÚP.

wow
autor
12. led 2016

neplacené volno by mi určitě zaměstnavatel dal,na úřad práce bych šla pouze pokud by to pro mě bylo výhodnější s penězma a to bych samozřejmě ukončila pracovní poměr, poněvadž do firmy se už vracet nebudu bydlím od ní už teď dost daleko,

xpila
12. led 2016

@wow Jo, tak to by se ti vyplatila se nahlásit na ÚP a mít alespoň minimální podporu.

wow
autor
12. led 2016

a když budu mít neplacené volno tak nikde na úřadech nedostanu ani korunu? Nějaký příspěvek nebo tak něco není k tomu

xpila
12. led 2016

@wow Těžko. Jedině klasické sociální dávky, ale tam se posuzuje příjem všech členů domácnosti a navíc zpětně, takže to byste museli mít extra nízké příjmy.

wow
autor
12. led 2016

a může se prodloužit rodičovský příspěvek jen třeba na půl roku,že bych si to prodloužila na 3,5roku

xpila
12. led 2016

@wow Jo, to klidně můžeš.

ivcan124
12. led 2016

Jj, vyšťavujte stát jak se dá 😠

xpila
12. led 2016

@ivcan124 A to v tomto případě je jak? Ty určitě nepobíráš RP, že?

ivcan124
12. led 2016

@xpila Ne, nepobírám. Po RD jsem normálně v práci a rozhodně jsem v době rodičáku nevymýšlela, jak budu ještě rok doma a ještě se budu informovat jak vytřískat další peníze od státu a na co mám nárok? Co to jako je? Tohle mě dokáže vážně vytočit! Jak by k tomu přišly ostatní, kteří jsou normálně po vyčerpání RP-220tis.,v práci a ostatní budou lapět doma a ještě za svoji neschopnost dostávat peníze??? To jsme jako kde??? Ještě, že na nic dalšího nárok nejspíš mít nebude. Nejsem nepřející, ale tohle je vážně moc!

xpila
12. led 2016

@ivcan124 Vždyť se tady ale prioritně řešilo rozložení RP, jestli sis nevšimla. A ten jsi ty taky brala, jak píšeš. Tak si příště své komentáře raději odpusť.

ivcan124
12. led 2016

@xpila Přečti si úvodní příspěvek, co autorka napsala, ano?! A ještě k tomu dodává, že na úřad práce by šla pokud by to pro ni byla výhodnější s penězma! Takže další vyžírka! 😠

xpila
12. led 2016

@ivcan124 Ty jistě ani netušíš, kolik by měla podporu, že? Takové jako ty mám fakt nejradši. Sama jsi brala mateřskou a rodičák, ale teď děláš světici. No nic, už mi prosím ani neodpovídej, fakt o to nestojím a nehodlám se tu s tebou dohadovat.

ivcan124
12. led 2016

@xpila Mě nazajímá kolik je podpora atd. Já normálně po rodičáku dělám, dokonce jsem šla do práce o půl roku dříve. Vůbec nic si nepochopila. Mě nevadí, že bere mateřskou, rodičák-to je samozřejmé. Je doma s dítětem, za něco musí žít - náhrada ušlé mzd. Mě pouze vadí, že po vyčerpání RD přemýšlí, jak vytáhnout ze státu další peníze!!! Doufám, že už si to konečně pochopila, ale odpovídat už taky nemusíš. Na takovou jako ty, nejsem totiž zvědavá!!

xpila
12. led 2016

@ivcan124 A jakou? 😀 Možná se nauč lépe číst.

ivcan124
12. led 2016

@xpila Ty máš asi problémy s chápaním, co?! 😝

xpila
12. led 2016

@ivcan124 Právě, že naopak. Ty se tady do mě naprosto bezdůvodně začneš návažet a urážet, tak by mě zajímalo proč. Navíc ona psala, že se do své původní práce vrátit nemůže. Kdyby mohla, tak by to taky asi řešila jinak.

ivcan124
12. led 2016

@xpila Ty si na mě reagovala jako první, takže se hoď laskavě do klidu 😎

xpila
12. led 2016

@ivcan124 Ano, reagovala jsem jako první, ale nijak jsem tě neurážela, s tím jsi začala ty. Navíc když se vyjadřuješ k něčemu, čemu nerozumíš.

ivcan124
12. led 2016

@xpila Narozdíl od autorky nejsem vyžírka. Už mi nepiš, já pracuji i doma, takže nemám čas. nazdar 😎

somalicats
12. led 2016

@ivcan124 No, tady jsi teda celkem ulítla... Že jsem Tě neviděla diskutovat u příspěvků typu "neuvedu otce v RL, mám nárok na dávky jako fiktivní samoživitelka?" a v podobných tématech, která často zakládají ty, které v životě ani nehrábly... Tady měla zakladatelka práci, dle toho, co píše, se pravděpodobně odstěhovala a těžko se tak bude do původní práce vracet. Odpracováno evidentně měla, když měla nárok na PPM a volitelnou výši RP. A jestli bude potom doma zadara (protože dávky těžko dostane) nebo na pracáku s chvilkovou podporou, která bude v jejím případě naprosto mizivá (a ta výše by Tě zajímat měla, pokud někoho hodláš titulovat vyžírkou), už může být každému včetně Tebe putna.

To bys mohla být vyžírkou titulována i Ty, taky pobíráš nebo jsi pobírala sociální dávku - rodičovský příspěvek... 😉

Tak pracuj, pracuj.

wow
autor
12. led 2016

koukám dojela jsem pro syna do školky a co se tu za tu chvilku nestane, já nejsem žádná vyžírka,chtěla jsem se tady jen zeptat co je pro mě nejvýhodnější a rozhodně pracovat jít chci,jen chci být se synem ještě chvíli doma když to jde a o peníze nouzi nemám

wow
autor
12. led 2016

syn bude mít 3roky v květnu a já bych šla do práce od září (kvůli školce), tímto IVCAN 124 zdravím, a před dětmi jsem dělala 11 let v práci kdyby jí to zajímalo 😝