RP současně s tzv "ošetřovačkou" na dítě, lze to?

mysinkaaa
25. říj 2014

Zdravím, mám dotaz ohledně této situace. Pobírám rodičovský příspěvek, který jsem si nyní snížila (tedy prodloužila jeho vyplácení) do 32. měsíců dcerky. V zaměstnání mám ovšem rodičovskou dovolenou do jejích druhých narozenin, tedy 24. měsíců, poté nastupuji do práce s tím, že dcerka půjde nejspíš do soukromé školky, neboť pravděpodobnost, že by se dostala u nás ve městě do státní školky ve dvou letech je téměř nulová.Takže budu dále dobírat RP a využijji ho na zaplacení školného pro dcerku. Má otázka zní, co když mi malá onemocní a já tedy budu s ní muset zůstat doma, budu mít v tomto případě nárok na tzv. ošetřovačku na dcerku ikdyž budu dobírat rodičák? Vím že od dvou let normálně děti už do školky můžou neomezeně, ikdyž se pobírá rodičák,ale jak to je v případě ošetřovačky (OČR). Jelikož jsem si zjišťovala, že se školné ve školkách bohužel nevrací, když jsou děti nemocné, tak abych aspon něco dostala když budu s ní doma. Máte s tím některá zkušenost prosím? Děkuji za odpovědi. 🙂

lv
26. říj 2014

Já myslím, ze ne. V práci asi dovolena, neplacene volno..

lucifereeek
26. říj 2014

já si naopak myslím že jo, když budeš normálně pracující a budou za tebe odvádět daně tak proč bys nemohla mít ošetřovačku?

cabalkova
26. říj 2014

Pkud se vratis do prace, tak ti narok na RP zanikne, leda bys pracovala na dohodu nebo autorskou smlouvu. Pokud se vratis do regulerniho pracovniho pomeru, tak uz RP nebudes pobirat. Take mam synka v soukrome skolce a u nas tedy funguje alespon nahrada dni, kdy byl nemocny, takze jsem to udelala tak, ze jak se mi nashromazdily za cely rok, domluvila jsem se s vedenim a vycerpala je jednorazove v cervnu, tim padem jsme skolkovne za cerven neplatili, zjisti si, jestli vyhlidnuta soukroma skolka aky nenabizi neco podobneho.

glimmer
26. říj 2014

mě bylo řečeno, že když je dítě starší dvou let může do školky, zůstane ti RP + výplata. Pokud bude dítě nemocný, tak ti dají ošetřovačku, aby to měla v práci omluvený, ale nedostaneš to zaplacený, protože na péči o dítě pobíráš stále RP.

glimmer
26. říj 2014

@cabalkova nyní může dítě chodit do školky od dvou let neomezeně a zůstane ti RP, já mám RP do dvou let dítěte (u zaměstnavatele) ale vyplácet mi ho budou do tří let. Takže roku budu mít výplatu + RP k tomu a vracím se na původní místo, kde jsem byla před MD.

petaloudi
26. říj 2014

Já teda normálně pracuju na smlouvu s polovičním uvazkem a nárok na rodicovsky příspěvek mám, a to už s druhým dítětem. @cabalkova proč myslis, že by nárok na RP zanikl? S OČR nevím, ale me čeká operace, tak resim nárok na nemocenskou a zároveň pobírání RP a nenašli jsme s kolegynema mzdovkama jediný důvod, proč bych na ni neměla mit nárok. Řekla bych, že to bude obdobne.

mysinkaaa
autor
26. říj 2014

@glimmer a když by ošetřovačku na dítě pobíral tatínek dcerky, můj manžel, tak by to šlo?

mysinkaaa
autor
26. říj 2014

@petaloudi jo přesně pracovat se normálně může, to už není omezeno, je omezená jen doba pobytu dítěte v jeslích či MŠ do dvou let věku na 46 hodin měsíčně a od dvou let to není sledováno, ale ta ošetřovačka mi vrtá hlavou....když bude malá pak marodit několikrát za měsíc, tak budu bez peněz, jelikož rodičák dám za soukromou MŠ...

j.a.n.i
26. říj 2014

No, koukám, že tady se zase sešlo nesmyslů...

@mysinkaaa Nárok na OČR mít normálně budeš, akorát dokud bereš rodičák, tak ten nárok nemá nikdo jiný.

@petaloudi Jo, nárok na nemocenskou normálně máš, není problém.

@cabalkova Nárok na rodičák se odvíjí pouze a jedině od návštěvy či nenávštěvy jeslí/školky a to pouze do 2 let věku, pak už žádné podmínky nejsou, tedy krom toho kdyby bylo dítě úředně svěřeno někomu jinému do péče, takže je naprostý nesmysl, že by nástupem do práce na klasický pracovní poměr nárok zanikal.

mysinkaaa
autor
26. říj 2014

@j.a.n.i tak ted jsem nějak nepochopila...mohu poprosit o vysvětlení ještě jednou, jak nebude mít někdo jiný nárok? to znamená, že když budu dobírat rodičák, a budu v práci, dcerka ve školce a onemocní tak mi ošetřovačku normálně zaplatí,ale např. manželovi ne? Je to tak, nebo jinak? Děkuji 😉

j.a.n.i
27. říj 2014

@mysinkaaa JO, přesně tak, pochopila si to správně.

mysinkaaa
autor
27. říj 2014

@j.a.n.i tak to bych si myslela přesně naopak,že když mám RP,že už na další dávku už nemůžu mít nárok...mohu se zeptat,to máš z vlastní zkušenosti?děkuji

j.a.n.i
27. říj 2014

Ne, to mám ze zákona o nemocenském pojištění, které OČR řeší. A jinak ono je to logické, protože když ty pracuješ + pobíráš RP, tak staráním se o dítě přicházíš o plat, ale kdokoliv jiný ten nárok nemá, protože z titulu rodičáku máš tu péči zajistit ty. Jo a jinak to taky podepisuješ na každém formuláři na OČR.

mysinkaaa
autor
2. lis 2014

@j.a.n.i a prosím Tě můžu se ještě zeptat, v případě, že onemocním já v té samé situaci jak jsem se ptala, tudíž už zaměstnaná normálně, tak si může vzít manžel OČR aby se mohl starat o malou?A já dostanu nemocenskou nebo nemám nárok?Vím, že když jsem ted doma tak to jde,když bych byla nemocná,sice nedostanu nemocenskou, protože nesem ted v práci, což je logické,ale nevím zda to jde ikdyž pak budu pobírat, resp "dobírat" RP a budu už normálně v práci... 😉 děkuji moc

j.a.n.i
2. lis 2014

@mysinkaaa Jojo, OČR na "tebe" dostane i potom.

wjerushka
23. lis 2014

já to řešila před cca půl rokem. Měla jsme RP, syna v soukromé školce a částečný úvazek. Když onemocněl, tak je vyloženě na formuláři k OČR, že se na dítě nepobírá RP. Takže si myslím brát RP a současně dostávat vyplacené OČR na jedno dítě nejde.

mariii
23. lis 2014

@wjerushka Ne, píše se tam, zda JINÁ OSOBA než žadatel nepobírá na dítě RP, to by byl problém. Ale ten, kdo pobírá RP a pracuje nárok na ošetřovné má.

j.a.n.i
23. lis 2014

@wjerushka Je to přesně tak jak píše @mariii problém by byl, pokud by bral rodičák někdo jiný.