icon

Těhotenství před 3. narozeninami malého, co dále?

slunicko1991
12. říj 2014

Maminky potřebuji radu chceme druhe mimčo,rodičak my konči 25ledna 2016.mam 3 letou variantu takže pobiram 7200kč..když porodim než bude mit malej ty 3 roky...mužu si vbrat rodička na jakdlouho zas chci budu mit narok opět na tu 3 letou variantu nebo ne???mooc děkuji

evulina77
12. říj 2014

záleží na tom kdy budeš mít termín porodu, jestli jsi stále zaměstnaná (máš třeba smlouvu na dobu neurčitou). Pokud otěhotníš a termín porodu budeš mít před 3. narozeninami prvního, můžeš jít s předstihem na úřad práce a domluvit se na zvýšení rodičáku, aby jsi vyčerpala všech 220 tisíc rodičáku na první (vyplatí se jít zavčasu, aby se to stihlo vyřídit). Pokud jsi stále zaměstnanec u původního zaměstnavatele, budeš mít i nárok na mateřskou (28 týdnů včetně 6-8 týdnů před porodem). Pokud nejsi zaměstnaná, ale je zaměstnaný otec dítěte, budete si zase moci vybrat rodičák.

dezyre
12. říj 2014

Já mám smlouvu na dobu neurčitou v práci a termín porodu s druhým synem jsem měla jen o pár dnů dříve, než měl mít starší 3 roky. Dostala jsem jak mateřskou, klasická délka, tak poté jsem si mohla vybrat i délku rodičáku, tu jsem si dala na dva roky. Teď jsem těhotná potřetí, třetí dítě se narodí dva měsíce před tím než mě skončí rodičák na druhé dítko a jelikož pobírám na prostředního syna příspěvek na péči, tak vím, že nemám nárok na mateřskou a tudíž mě dnem porodu třetího dítka vzniká nárok až na rodičovský příspěvek, který už ale údajně dostanu automaticky na 4 roky. No je to celkem složité se v tom všem vyznat 😀

dezyre
12. říj 2014

@slunicko1991 Jinak ještě doporučuji, to co píše paní přede mnou, zažádat si o navýšení rodičáku, aby si si celou tu částku stihla vybrat 😉 Já jsem se o to předtím nějak nezajímala a něco málo mě propadlo.

slunicko1991
autor
12. říj 2014

aha jojo mno ještě těhule nejsem pro to se ptam jak to je...ale mimčo určo planujmem..a o tom vybrani vim...ale j a nejsme zaměstanan měla jsem smlouvu na dobu určitou...ano přitel pracuje ale na něj rodičak psat nechci...takže když terin porotu budu mit před 3let prvniho syna mam narok na 3letou ale určo bez mateřske že ano?

slunicko1991
autor
12. říj 2014
evulina77
12. říj 2014

@slunicko1991 pokud nejsi zaměstnaná, nevyužiješ zaměstnání tvého přítele na volbu rodičáku, tak nebudeš mít šanci si rodičák vybrat a automaticky budeš mít 4-letou variantu a bez mateřské

slunicko1991
autor
12. říj 2014

@evulina77 aha ehm...takže musim napsat jako rodička na přitele?nebo jak to je a kolik budu pobirat ???někde sem četla že stejně budu brat i tak o 1000kč méně je to tak?

evulina77
12. říj 2014

@slunicko1991 to je tím, že se částka 220 tisíc rozpočítává 36 měsíci (tříletá varianta), protože jsi na rodičáku už dnem porodu, né až po mateřské. V případě 4-leté varianty je to ještě horší. Ale teď je legální možnost si vzít rodičák na otce dítěte. Před tím se to dělalo tak nějak, ale šlo to taky

veruska007
12. říj 2014

@slunicko1991 Měla jsem písemně domluvený rodičák v práci na 2 roky, smlouvu na dobu neurčitou. Druhého jsme do 2 let nestihli, chyběli mi 4 měsíce (no, stihli bychom, ale o miminko jsme v 5. měsíci přišli 😔 ). Řešila jsem to v práci i u dr. V práci mi řekli, že než abych se jim na 2 měsíce vrátila (+ 2 měsíce byla před porodem na mateřské), tak že mi raději budou proplácet neschopenku. Takže jsem byla 2 měsíce na neschopence a potom jsem měla další MD, RD. Nevýhodou byly 4h/den vycházky, které mi dr. dala nesmlouvavě od 12 do 16h (dvouletý rarášek mi tehdy od 12 do 15h spával, než se najedl, tak jsme šli ven stěží na půl hodiny). To domácí vězení bylo fakt o nervy, hlavně když nám v tu dobu rekonstruovali panelák, tři týdny nám netekla voda a nemohli jsme používat koupelnu ani wc, kravál i prach šílený, okna jsme nesměli otevírat... a dr. mi odmítla změnit místo pobytu, nedala mi ho ani na víkend.

lemona
12. říj 2014

@veruska007 Nedá mi se nezeptat - proč jsi proboha nezměnila doktorku? Já bych se na tvém místě dost bála, že osoba, která není schopná pochopit, že domácí vězení v hluku, prachu a bez tekoucí vody není pro těhotnou to nejlepší, v podstatě asi vůbec není schopná určit, co je pro těhotnou dobré, a co ne.

veruska007
12. říj 2014

@lemona Změnila, ale později. V tu dobu to nešlo, dr. můžeš změnit jednou za určitý počet měsíců (teď nevím, kolik to bylo) a já měla suprovou dr., která ale odešla do soukromé praxe a stávající pacientky na poliklinice přenechala naprosto šílené ženské - což jsem zjistila, až jsem tam šla na prohlídku. Takže jsem rychle změnila dr. (podle hodnocení na webu, nicméně to bych trochu krok mimo 😒 )... pak jsem musela zase čekat, než jsem dr. mohla změnit. Teď už dávno chodím jinam.

lemona
12. říj 2014

@veruska007 Aha, tak to pak ano 🙂