Těhotná s přítelem OBZP, máme nárok na porodné?

lukasfojta
19. bře 2013

Dobrý den,
mám dotaz týkající se porodného u prvorodičky. S přítelkyní čekáme miminko, které by podle všech údajů mělo přijít na svět v polovině května letošního roku. Zhruba před půlrokem jsem ukončil status studenta a po zbytek dnů až doposud jsem si hradil sám pouze zdravotní pojištění - tudiž jsem OBZP (osoba bez zdanitelných příjmů) - jelikož jsem také nebyl evidován na ÚP a jsem nezaměstnán. Jako trvalé bydliště mám stále u svých rodičů a žijeme u přítelkyně. Během čtvrtletí leden-březen jsem měl pár brigád (DPP/DPČ), ale nikde jsem neměl HPP. Vim jak se porodné vypočítá, vim za které čtvrtletí by to mělo být. Jen bych se chtěl zeptat, zda-li v našem případě máme nárok na porodné?? Když jsem OBZP a dohromady výše příjmu nepřesáhla těch 17000 kč nebo jaké jsou ty přesné meze pro porodné. Dále bych se chtěl zeptat, pokud by to nešlo jako partneři, tak by se přítelkyně uvedla jako SAMOŽIVITELKA. A k tomuto tématu se stahuje další dotaz - chtěl bych se zeptat, zda-li budou úřady dělat potíže pakliže se přítelkyně nahlásí jako samoživitelka a naše, ještě nenarozené, dítě se bude jmenovat po mém příjmení aniž bych byl uveden ve zprávě o porodném??
Předem Vám, znalcům, moc děkuji za reakce.

j.a.n.i
19. bře 2013

Ne, opravdu se dítě nemůže jmenovat po tobě a přítelkyně vystupovat jako samoživitelka... rač si ujasnit co vlastně chceš.

jarkalada
19. bře 2013

@j.a.n.i on to ví - chce přece to porodné 😀 😀

irennn
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
irennn
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
mataharyy
19. bře 2013

Však jsi si sám odpověděl, pokud jste nepřesáhli ten příjem, tak vzniká nárok na porodné. Nevím co řešíš za scénáře 😀 Jináč tedy pokud ty peníze nepřesáhnete, tak přeji hodně štěstí, pač ono miminko něco stojí a věř nebo ne 18 let to porodné nevydrží 😎 😀