Vyčerpaný RP před 3. rokem dítěte, kdo platí pojištění?

nnniky
9. led 2017

Holky, prosím o radu. V lednu dostanu poslední dávku z rodičovské, už jsem celkovou částku vyčerpala ještě před třetím rokem syna. Rodičák mám na 3 roky. Synovi budou 16.3. 3 roky. Od dubna nastupuju do práce. Ale zajímalo by mě, když už mi nebudou posílat dávky, končí mi tímto i placení sociálního a zdravotního? Nebo sociální a zdravotní mi bude hrazeno až do tří let syna? Nemá někdo podobnou zkušenost? Předem díky za rady.

lv
9. led 2017

Myslím, že je to hrazeno, tobě končí rodičovský příspěvek, ne rodičovská dovolená.

luckaamilan
9. led 2017

Zavolajte si na Up este dnes. Podla mna si tie 2mesiace budete musiet platit soc a zdrav.

terry1512
9. led 2017

Placené je to z titulu RD takže nemusíte nikam.

nnniky
autor
9. led 2017

No raději si zavolám. Právě si nejsem jista, zda to platí do konce RD nebo do vyčerpání dávek. A ještě by mě zajímalo, zda jste měly dávky přesně do tří let, nebo Vám také skončili dříve? Já dřív do práce nemůžu, protože nemám hlídání, tak teď budu mít 2 měsíce bez příjmu.

blahova_andrea
9. led 2017

sociální nikdo nehradí. strhává se jen z platu. zdravotní platí stát. nebudeš už dostávat rodičák, ale v práci budeš na rd. max. bych se poptala na zdravotní pojišťovně, ale myslím, že v tomto případě není třeba nic hlásit a měnit. jen, kdyby jsi nenastoupila po tom třetím roce do práce, tak nahlásit na pojišťovnu, že pečuješ doma o dítě, aby ti hradil stát dál to zdravotní 😉 dávky má každá tak, jak si je nastaví. teď je to dost flexibilní

nnniky
autor
9. led 2017

V práci jsem domluvená, že od 17.3. do konce března mi dají neplacené volno, protože můžu nastoupit od 1.4. To už budu mít zajištěné hlídání syna.
Dávky jsem měla 7600 měsíčně, u prvního syna mi akorát vyšli do tří let, pak jsem hned nastoupila na mateřskou s druhým synem, no a nějak jsem dávky neřešila a myslela si, že mi opět vyjdou do tří let jako u prvního. Ale měla jsem si to předem spočítat, toho jsem si vědoma, jen jsem to neudělala.

luckaamilan
9. led 2017

@blahova_andrea
Po 3'roku dietata si pani bude musiet na 100% hradit zdravotne, podmienka tam je totiz, ze jej musi zostat aspon 50 czk nevycerpanych, ktore si moze rozlozit do 12mesiacov, to jest do 4. Roku dietata.

nnniky
autor
9. led 2017

@luckaamilan já ale nebudu doma se synem do čtyř let. Od 1.4. nastupuju do práce. Šlo mi jen o toto období, kdy mi skončili dávky, ale ještě ne rodičovská dovolená, zda si platim soc a zdr sama nebo ne.

luckaamilan
9. led 2017

@nnniky
Ja viem 🙂 ja to pisala ako priklad pre Blahova_andrea 🙂
A ako to dopadlo na Up?

somalicats
9. led 2017

@luckaamilan Samozřejmě si zdravotní hradit nemusí, protože se může na zdravotní pojišťovně nahlásit jako osoba pečující o dítě do 7 let věku. A dokud s ním bude doma, nemusí platit zdravotní.

@nnniky Dokud budeš na rodičovské DOVOLENÉ, tak Ti je zdravotní pojištění hrazeno státem z titulu RD. Jakmile Ti RD skončí, nastoupíš do práce a pokud ne, tak se nahlásíš na ssvé zdrav.poj. jako osoba pečující o dítě do 7 let věku a nemusíš si zdrav.poj. hradit.

nnniky
autor
9. led 2017

@luckaamilan Na UP jsem zatím nevolala, jsem marod s hlasivkama, tak toho moc nenamluvim, doufám, že zítra už se trošku rozmluvím a zavolám tam pro jistotu.

nnniky
autor
9. led 2017

@somalicats děkuji za odpověď. Do 16.3. mám RD, od 17.3. mi v práci dají neplacené volno, protože nemám hlídání a od 1.4. nastupuju. Při neplaceném volnu mi také platí soc a zdr? To asi jo,že 🙂

luckaamilan
9. led 2017

@somalicats
Tak tam musi byt asi este nejaka podmienka, pravdepodobne zamestnavatel, pretoze ja si minuly tyzden volala na Up ohladom predlzenia na 4roky a pani mi povedala, ze tam musim mat aspon nevycerpanych 50czk, aby som si to mohla predlzit..Nie je ta pecujuca osoba do 7let podminena , ze tam uz nie je ziadny pracovny pomer?

somalicats
9. led 2017

@nnniky stát Ti bude zdravotní platit. Sociální neřeš, to platí pouze aktivně vydělávající zaměstnanci, což Ty v tuhle chvíli nejsi. Hlásit se nikam nemusíš, protože za Tebe bude za březen zdrav.poj. odvedeno ještě z titulu RD a od 1.4. už zase budeš v práci.

somalicats
9. led 2017

@luckaamilan
Na ÚP řeší jen sociální dávky, nic jiného. Jediná podmínka pro to, aby Ti stát platil zdrav.poj. i po skončení pobírání RP (pokud nejsi zaměstnaná), abys byla na své zdrav.pojišťovně takto nahlášená a dítě nedávala do školky (platí ta mstejné omezení, jako pro děti do 2 let věku v souvislosti s pobíráním RP). Pokud jsi zaměstnaná, tak dokud jsi na rodičovské dovolené, tak bez ohledu na to, jestli bereš nebo nebereš RP, za Tebe platí zdravotko stát, po skončení RD nastupuješ do práce, pokud nastoupit nechceš, dáš výpověď, stáváš se nezaměstnanou a v tu chvíli platí to, co jsem psala výše.

luckaamilan
9. led 2017

@somalicats
Asi si nerozumieme. Som zamestnana, ale 4.rok sa uz neberie ako rodicovska dovolena, ale len tzv. Neplatene volno. I Up i zamestnavatel nezavysle na sebe mi povedali, ze ked tam nebudem mat aspon 50czk nevycerpane z rodicovs. Prispevku budem si platit soc. A zdravotne. Tak neviem.... ja si to sledujem, takze som v pohode...

nnniky
autor
9. led 2017

@somalicats moc děkuji za rady.

somalicats
9. led 2017

@luckaamilan Tak Ti to řekli blbě. Sociální si sama platit nemůžeš, to platí jen aktivně vydělávající zaměstnanci. A zdravotní si platit nemusíš, pokud se nahlásíš jako osoba celodenně pečující o dítě do 7 let věku. Nesmíš k tomu ale mít příjmy ze zaměstnání. Tudíž neplacené volno není problém. Pokud si na ten 4. rok rozložíš zbytek RP, tak je to taky možná varianta, ale není nezbytně nutná.

luckaamilan
9. led 2017

@somalicats
🙂 , no radsej im do toho uz vrtat nebudem 🙂 ked tak strasne tuzia aby som tam mala tych 50czk, tak ich tam radsej budem mat 🙂 dakujem za info

vilibalda
9. led 2017

@luckaamilan Jen upřesním, že těch 50 Kč ti musí zbýt na každý měsíc, co chceš být na neplaceném volnu. Ne 50 Kč rozdělit na 12 měsíců!

vilibalda
9. led 2017

@somalicats Nevím, jestli nejde o slovíčka, ale lze si platit sociální pojištění (respektive důchodové pojištění) dobrovolně.

somalicats
9. led 2017

@vilibalda Důchodové pojištění není sociální pojištění. Důchodové si jako OSVČ dobrovolně platit můžeš, jako zaměstnanec ho máš v rámci sociálního.

vilibalda
9. led 2017

@somalicats Co je tedy přesně sociální pojištění? Nejsem na to odborník, ale podle mě se sociální pojištění skládá z důchodového pojištění (to si musí platit i OSVČ (za určitých podmínek), může se k němu dobrovolně přihlásit kdokoli (bez práce, v zahraničí, na ÚP, v domácnosti)) a z nemocenského pojištění (to si OSVČ můžou a nemusí platit, ostatní bez zaměstnavatele nemůžou). Pak by do sociálního měl ještě spadat příspěvek na státní politiku zaměstnanosti (ale to teda netuším, co se pod tím skrývá).
Ze stránek ČSSZ je následující dotaz a odpověď: "Mám malého syna ve školce, sama nejsem zaměstnaná ani nejsem hlášena na úřadu práce. Jsem povinna platit sociální pojištění?

Pokud nevykonáváte žádnou výdělečnou činnost, nejste povinna platit pojistné na sociální zabezpečení. Dobu, po kterou nebudete důchodově pojištěna (tedy doba, za kterou neplatíte pojistné), nebude možné hodnotit pro nárok na důchod. Tuto situaci lze řešit dobrovolnou účastí na důchodovém pojištění. Podrobné informace o tomto pojištění Vám poskytne správa sociálního zabezpečení v místě Vašeho bydliště. "

Pokud se v něčem pletu, budu ráda, když mi v tom někdo udělá jasno 😉

blahova_andrea
10. led 2017

@luckaamilan po třetím roce už nastupuje do práce, zajímá jí doba do té doby. navíc lze nepobírat nic a mít hrazené pojištění státem, jen se musí na pojišťovnu nahlásit jako matka pečující o dítě

blahova_andrea
10. led 2017

@nnniky jak už jsem psala...sociální ti nikdo nehradí. zdravotní se platí myslím měsíčně, takže pokud do 13. jsi na RD, tak ten měsíc bys měla mít ještě pojištění zaplacené. od dalšího měsíce už budeš pracovat. takže toto tě trápit nemusí
@luckaamilan ty pleteš pobírání rodičovského příspěvku a placené pojištění státem. ano...pobírat můžeš min. 50,- měsíčně, méně ne. jakmile dočerpáš, tak už nic nepobíráš. to ale nemá nic společného ani s pobírání RP ani s RD

nnniky
autor
10. led 2017

@blahova_andrea moc děkuji za odpověď. Jen jsem chtěla mít jistotu, že mi za pár let nepřijde dopis, že jsem si v tuto dobu neplatila zdr. 🙂

marketa2016
10. led 2017

https://www.vzp.cz/platci/informace/stat
Zde je krásně napsané, za koho platí zdravotní pojištění stát, ve vašem případě budete jako osoba na rodičovské dovolené jelikož máte platný zaměstnanecký poměr (to bude do toho 16.3. a není rozhodující, zda budete brát příspěvek ) následně tedy budete mít neplacené volno a na svoji pojišťovnu nahlasíte, že jste osoba pečující o dítě a opět za vás bude platit pojištění stát.

marketa2016
10. led 2017

Jinak sociální neplatí nikdo, pokud nevykonáváte výdělečnou činnost

blahova_andrea
10. led 2017

@nnniky já vždy každou změnu byla na pojišťovně hlásit a při tom se mi dívali i zpětně, zda mě správně nahlásili zaměstnavatelé apod., jestli tam vše sedí. takže není problém si toto ohlídat a fakt nic nedlužit 😉

nuninove
10. led 2017

musis napsat na pojistovnu mail ze i nadale zustavas doma s ditkem a poslat oskenovany dopis z up o odebrani rp..resila sem to v same v dubnu a takto mi to rekli po telefonu