icon

Vyplatí mi zbytek RP, který nestihnu dočerpat?

mollynka
11. kvě 2017

Ahoj holky, chtěla bych poradit,zda stím máte někdo zkušenost.
Jsem na RP,který mám do 03/18 ,ale čekám další mimi a budu rodit v listopadu.Pobírám 11.500,- kč.Měla bych znovu nastoupit na mateřskou u zaměstnavatele,je to tak ?Zase na půl roku.Aspoň sem to tak teda četla. A vyplatí mi vůbec ten zbytek RP ,který nestihnu dočerpat? Víte někdo jak to je? Děkuji za radu 🙂

ivet1987
11. kvě 2017

Bohužel ti to propadne, co nevyčerpás tak smůla . A předpokládám že mateřskou budeš mít větší než rodičák, takže je i blbost nastoupit na nic co nejpozději.

78marcela
11. kvě 2017

Propadne ti to.

filetra
11. kvě 2017

@mollynka Ano začne ti běžet nová PPM. Nevyčerpaný RP ti bohužel nikdo neproplatí, RP se čerpá jen na nejmladší dítě.

mollynka
autor
11. kvě 2017

Myslela sem si, no co se dá dělat 🤷🏻‍♀️ Tak ať si to nechaj ! Takže zase mám 6tt před porodem jít na PPM ,aspoň že tak 🙂🙂 díky 👍

tekkka
11. kvě 2017

Ale dá se přeci změnit výše čerpání RP, od nového roku myslím zrušili hranici 11 500,- nebo ne? 🙂

ajja87
11. kvě 2017

@tekkka Já myslím, že to ještě není schválený, poněvadž ja si byla žádat v březnu a paní na UP mi řekla, že si můžu zvolit jakou chci částku,ale do maximální výše 11500,-

tekkka
11. kvě 2017

@ajja87 jojo teď jsem to také četla ☹

vera20
23. kvě 2017

holky, ted možná budu mít blbou otazku, ale kdyz je zenska s jedním na rd a druhe porodí během první rd, tak má zase nově nárok na materškou?

krtikkrtovaty
23. kvě 2017

@vera20 Pokud máš smlouvu na neurčito a PPM bude ve výši té předchozí pokud mezi tím nenastoupíš zpět do práce, pak se počítá z oddělaného.

vera20
23. kvě 2017

@krtikkrtovaty takže v mém případě: jsem na rd s jedním dítětem do 25.9.2018, planuju mít druhé dítě a porodit než mi skončí tato rd. Takže budu mít zase nárok na PPM a pak po půl roce zase na rd s druhým? Smlouvu mám na neurčito

zuzajulie
23. kvě 2017

Propadne to, vic nez 11500 zatim nejde. Materska bude ale ve stejne vysi jako ta prvni.

xpila
23. kvě 2017

@krtikkrtovaty I kdyby nastoupila zpět do práce a na druhou MD nastoupila do 4 let věku prvního, tak má druhou mateřsku minimálně tak vysokou jako první.

janabrozova
23. kvě 2017

Cauko, mám to stejně a bohužel ti to nedaji. Rychlejší čerpání bude možné až od 2018....

krtikkrtovaty
23. kvě 2017

@vera20 Ano.
@xpila Mě říkala účetní, že pak se počítá nový průměr, tak nevím.

xpila
23. kvě 2017

@krtikkrtovaty Tak ono je jedno, co říká účetní, je rozhodující, co říká zákon 😉