Výživné na matku dítěte, když je na rodičovské dovolené

veronikalh
6. led 2019

Zdravím , chtěla bych se zeptat jestli mám nárok na peníze když jsem se synem na rodičovské , přítel od nás odešel a zajímá mě jestli musí dávat i nějáké peníze na mě , někde jsem četla že má povinnost do dvou let věku dítěte přispívat . Jestli je to pravda , tak kolik to je přibližně peněž ? Děkuji moc

makronka222
6. led 2019

Tak na soudu si zadala o alimenty? Peci vyresenou mate? Da se tam vyridit i to vyzivne. Zalezi na jeho platove situaci. Muzes si i vyzadat penize za polovinu vybavicky na dite. Vic nevim, to ti poradi na urade nebo ospod.

leniczka23
6. led 2019

@veronikalh musis si o.to zazadat..pokud si zazadas tak to bejspis dostanes..z osobni zkusenosti..z platu 20tis cisteho 2500tis na dite a 1500 na matku.

katjja123
6. led 2019

@veronikalh Ano. Pokud nejste manzele tak musí dle zákona o rodině platitvyzivne i tobě. Viz zakon :

Příspěvek na výživu a úhradu některých nákladů neprovdané matce
§ 95

(1) Otec dítěte, za kterého není matka dítěte provdána, je povinen matce přispívat přiměřeně na úhradu výživy po dobu dvou let, jakož i na úhradu nákladů spojených s těhotenstvím a slehnutím.

(2) K zajištění úhrady těchto nákladů, jakož i k zajištění výživy dítěte po dobu, po níž by zaměstnankyni podle zvláštního předpisu náležela mateřská dovolená, 10) může soud na návrh těhotné ženy uložit tomu, jehož otcovství je pravděpodobné, aby potřebnou částku poskytl předem.
(3) Právo žádat úhradu nákladů podle odstavce 1 se promlčí ve třech letech ode dne slehnutí

katjja123
6. led 2019

@veronikalh nejlepší bude, když zajdeš na místně příslušný OSPOD a tam ti pomuzou a poradi.

veronikalh
autor
7. led 2019

@leniczka23 děkuji , ex má čistého tak těch 30 tisíc

veronikalh
autor
7. led 2019

Děkuji holky za pomoc , pomohlo mi to .👍