Z dovolené rovnou na neschopenku a mateřskou
ahoj holky, máte prosím některá zkušenost s tím, že jste si v práci vybraly všechnu dovolenou (u mě cca 3 týdny) a pak nastoupila na neschopenku? Takhle to chci udělat... to asi nevadí, že tu dovolenou vyberu, když už pak rovnou nastoupím na neschopenku a pak na mateřskou (6 týdnů před TP) ne? na neschopence bych byla cca 90 dní. a kam všude potom musím, až mi doktor dá papíry na mateřskou? je třeba zařídit něco ještě před? Omlouvám se za blbé dotazy jsem z toho nějaká vyjukaná a nechci na nic zapomenout i když mám ještě dost času (TP v půlce listopadu) 🙂 ale chci vědět na co být připravená 🙂 děkuji!
Prosim to je opravdu zbytečné. Dekuji vsem za nazory a preji hezky den 😉
@xpila ahoj, já rozumím tvému pohledu (asi je to tak z ekonomického pohledu správně), ale na druhou stranu rovnou říkám, že já bych pro miminko udělala cokoliv, aby bylo zdravé. A je zaměstnání, které není vhodné ani pro netěhotnou, natož těhotnou.
Například já pracuju v nemocnici, musím vstávat v pět hodin ráno a byla jsem z toho vždycky hrozně vyčerpaná. Šéfka mi vyšla vstříct a mohla jsem si posunout pracovní dobu, ale kdyby ne, byla jsem připravená jít raději na rizikáč.
puvodne sem chtela neschopenku na par mesicu pak vybrat dovolenou (stehovani) pak zase neschopenku.ale nasi personalni mi bylo doporuceno nechat proplatit.ale kdybych na tom trvala bylo by to mozne. takze myslim ze nebude problem.vzdy je to o domluve..taky jsem uvazovala na nschopenku pak dovku pak materskou ale jeliloz cekam dvojcata buh vi jak to vse bude a zbytecne bych to komplikovala.
@bayt Jenže takovýhle situace se právě neřeší neschopenkou, ale přeřazením. Nikdy nikde jsem nerozporovala, že pokud ti něco je, tak nemáš jít na PN. Ale většina PN je vystavená naprosto zbytečně - právě třeba tím, že dotyčná vůbec netuší, že má nárok na nerizikovou práci a zbytečně se nechá dotlačit na PN. Jednak se tím připraví o peníze, jednak se omezí vycházkami. Ono to je prostě ve většině případů jen o neznalosti. A jo, samozřejmě jsou i takové, které prostě nechtějí pracovat, i kdyby jim zaměstnavatel vyšel sebevíc vstříc...
ja treba na vyber nemela.byla jsem na te nejnizsi pozici co je nejtezsi..by me museli povysit abch se mohla flakat v kanclu coz je kravina 😂
@xpila máš pravdu, že takhle je to ze zákona, ale v praxi jsem se s tím nesetkala nikdy
@greese Určitě, na to, abys třeba kopírovala apod. potřebuješ proškolení a praxi, chápu.
@lovely_creature Stačí si tady přečíst pár příběhů a uvidíš, že to funguje i v praxi.
Púvodně jsem sem nechtěla vůbec přispívat, ale musím se zastat @xpila, když vidím, jak se tu do ní většina naváží. Zaregistrovala jsem tu už hodně jejích příspěvků a musím říct, že ona je opravdu jedna z mála, které tady té problematice rozumí a ví, o co jde. A vy se tu do ní pouštíte proto, že vám radí, na co máte dle zákona právo a jaké máte možnosti. To je trochu smutné.
Jinak samozřejmě pokud jsou zdravotní problémy, tak na neschopenku, ale pokud jde o práci nevhodnou pro těhotné a jdete na neschopenku, okrádáte se jak o peníze, tak o možnost trávit čas po svém. Jinak - proč zůstávat doma za málo peněz a omezená vycházkami, když můžu žádat přeřazení na vhodnější pozici nebo (pokud vhodnější pozice není) zůstat doma za plný plat a bez omezení vycházkami?
Clovek si sem chodi pro rady ne proto aby poslouchal ze nechce pracovat. Nezlobte se na me, ale na co tedy modry konik je? Myslela jsem si ze je to o tom neco se tu dozvědět co aktuálně k mému stavu potřebuji vedet a resit. Asi byla chyba se tady vubec registrovat.. ja chapu ze nam tady pani chce radit na co mame dle zakona narok, ale bohuzel svymi poznámkami nekoho spis urazi, jako kdyz ironicky napise, ze na kopirovani potrebuje kolegyne tehu zaskolit! Na co se ptáte se primo stejne nedozvite. Uz jsem psala, ze dekuji za nazory a ze se mi toto zda uz zbytecne.

@xpila Ano, madam 😀