Z dovolené rovnou na neschopenku a mateřskou
ahoj holky, máte prosím některá zkušenost s tím, že jste si v práci vybraly všechnu dovolenou (u mě cca 3 týdny) a pak nastoupila na neschopenku? Takhle to chci udělat... to asi nevadí, že tu dovolenou vyberu, když už pak rovnou nastoupím na neschopenku a pak na mateřskou (6 týdnů před TP) ne? na neschopence bych byla cca 90 dní. a kam všude potom musím, až mi doktor dá papíry na mateřskou? je třeba zařídit něco ještě před? Omlouvám se za blbé dotazy jsem z toho nějaká vyjukaná a nechci na nic zapomenout i když mám ještě dost času (TP v půlce listopadu) 🙂 ale chci vědět na co být připravená 🙂 děkuji!
Koukám, že pochopení psaného textu je někdy nad síly diskutujících. @xpila opravdu ví, o čem píše, poradí, ale protože není extra sluníčková, tak je to blbě 🙂 holky, ona vám radí, na co máte nárok, abyste nepřišly o prníze a nebyly omezené vycházkami. To je jako málo a je to důvod, proč se do ní obouvat? Že si nejste některé svhopně u zaměstnavatele zařídit to, na co mte nárok, to he smutný, ale je to vaše chyba. Páky na to máte. Tak nechápu, proč se vztekáte, že vám neodkývá každou pro vás nevýhodnou blbost.
Vzit si nejdriv dovolenou, a az pak nemocenskou, materskou a pak rodicak, neni uplne nejrozumnejsi. Pokud to tak udelate, 'propadne' vam dovolena za dobu na materske, pokud si o ni pak dodatecne jeste nezazadate.
O tom, ze pokud mate nevhodnou praci ale bezproblemove tehotenstvi, ze je blbost jit na nemocenskou, o tom uz jsem taky psala milionkrat.. jestli vam nevadi byt omezeni vychazkami a prijit o penize, tak vase rozhodnuti..
@jarver nejsem mzdová účetní, ale raději bych doporučila se nejdřív zeptat, kolik dní dovolené máte teď nárok čerpat.... nevím totiž, zda vzniká nárok na čerpání dovolené, když je člověk na PN, navíc dlouhodobě. Jedna věc je předpokládaný nárok na dovolenou za celý kalendářní rok a druhá věc je, skutečný nárok v průběhu roku...
mám-li za celý rok nárok na 25 dnů dovolené, skutečný nárok mi vždy "naskakuje" za dopracovaný měsíc cca 2,1 dne dovolené.
Stalo se mi například, když jsem v bývalém zaměstnání končila k 31.1., že mi za měsíc leden vůbec nevznikl nárok na dovolenou, protoze jsem byla tyden na PN a nestihla jsem odpracovat 20 dní, aby mi vubec za daný kalendářní rok vznikl nárok na dovolenou ( poměrově jsem počítala se 2 dny, ale reálný nárok byl 0 ).
Fakt nevím, jak to s tou neschopenkou je, abyste si nevycerpala dovolenou do konce roku, ale pak vám na vsechny dny nevznikl skutečný nárok a možná by pak po vás chtěl zaměstnavatel nějaké peníze zpět.
Treba mě opraví nějaká mzdová účetní. Ale radši bych si to prověřila ve vztahu k te budoucí dlouhodobé PN...
@alli005 přesně tak

@jarver Bingo!