Z rodičovské na mateřskou. Budu mít nárok?

hpn
5. únor 2021

Ahoj, chtěla bych se zeptat, jsem na rodičovské a jsem znovu těhotná. Jsem zaměstnaná (takže na první dítě jsem měla mateřskou, teď jsem ale na té rod. Dovolené) budu mít mateřskou i na to nové dětsko? Nebo jen rodičovskou? Prý bych si musela platit zdravotní pojištění, abych na ni měla nárok, to ale za mne platí stát-znamena to,ze bych si měla i něco priplacet, kdybych ji chtěla? Moc dik

nikolite
5. únor 2021

Pokud máte pracovní smlouvu stále platnou (na neurčito). Budete mít nárok i na druhou mateřskou.

opicaa
5. únor 2021

Já čerpám nyní mateřskou dovolenou už potřetí u jednoho zaměstnavatele.. Měla jsem smlouvu na dobu neurčitou, tak stále plati

areh
5. únor 2021

@hpn a za dobu,co budete na mateřské budete mít nárok na čerpání dovolené,tak si potom nezapomeňte požádat 😉

bara88
5. únor 2021

@hpn a máš smlouvu na dobu neurčito?pokud ano tak dostaneš normálně mateřskou

mazanamatka
6. únor 2021

@hpn Zjednodušeně, pokud máš smlouvu na dobu neurčitou ,tak nárok na peněžitou pomoc v mateřství budeš mít znovu (ve stejné výši jako s 1. dítětem).
Dovolím si nakopírovat, co jsem vypočítala pro zaměstnankyni se smlouvou na dobu určitou, pokud je to tvůj případ:

"Zaměstnankyně, které měly při prvním těhotenství pracovní smlouvu na dobu určitou, která byla ukončena v průběhu mateřské nebo rodičovské dovolené s 1. dítětem, by musely stihnout nástup na 2. mateřskou dovolenou (nikoliv porod 2. dítěte) do 180 dní od skončení pracovního poměru. 180 dní totiž trvá tzv. zákonná ochranná lhůta. Mazaná matka přemýšlela, do kdy by musela stihnout otěhotnět, aby měla ještě znovu nárok i na mateřskou dovolenou. Vypočetla, že NEJPOZDĚJI 44 dní před koncem pracovní smlouvy na dobu určitou. Jak na to přišla? Těhotenství trvá 40 týdnů, tedy 280 dní. Z toho 180 dní běží ochranná lhůta a 8 týdnů = 56 dní dní před předpokládaným termínem porodu už může nastoupit na druhou mateřskou dovolenou (280 - 56 - 180 = 44)."

hpn
autor
10. únor 2021

Milé dámy, moc děkuji za všechny reakce. Pomohly mi. Mám smlouvu na dobu neurčitou (i když ne plný úvazek, ale to by nemělo snad vadit), takže bych mateřskou měla znovu mít. Hurá🙂. Tak jen zkusím navýšit výběr rodičovského příspěvku, jak to půjde (kdyby někdo řešil totéž, prý se to dá vypočítávat i dle platu otce, pokud matka měla plat nízký, někomu to třeba pomůže - ale je to zas obíhací kolečko a čas utíká... Tak případně je asi dobré na rodičovskou jít rovnou s výměrem toho rodiče, který ho měl vyšší, aby se pak dala měsíčně navyšovat ta rodičovská, když je nutné dočerpat...).

jakreb
10. únor 2021

@hpn A len detail. Zdravotné poistenie nemá s nárokom na matersku dávku nic spoločné.😉

hpn
autor
16. únor 2021

@jakreb No, mně právě z úřadu psali, že je to defacto jediné, na čem záleží. (tedy, koukám, že píší "nemocenské", ale to je asi jedno...?) Kopíruji část odpovědi: "Podmínky nároku na peněžitou pomoc v mateřství jsou uvedeny v § 32 zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů. Mezi tyto podmínky patří účast na nemocenském pojištění po dobu alespoň 270 kalendářních dnů v posledních dvou letech, přede dnem nástupu na peněžitou pomoc v mateřství a trvání pracovního poměru v době nástupu na peněžitou pomoc v mateřství nebo nástup z tzv. ochranné lhůty. Výše peněžité pomoci v mateřství za kalendářní den činí 70 % denního vyměřovacího základu a je vypočítána z pracovního poměru, ze kterého je uplatněn nárok na dávky.
Peněžitá pomoc v mateřství náleží též, jestliže po zániku pojištění došlo k nástupu na peněžitou pomoc v mateřství v ochranné lhůtě. Ochranná lhůta podle § 15 zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů činí u žen, jejichž pojištění zaniklo v době těhotenství, 180 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění. Pokud však pojištění trvalo kratší dobu, činí ochranná lhůta jen tolik kalendářních dnů, kolik dnů pojištění trvalo."
No, a z toho jsem právě vůbec nebyla moudrá, proto jsem tu položila ten dotaz...

jakreb
16. únor 2021

@hpn Pisala si "Prý bych si musela platit zdravotní pojištění, abych na ni měla nárok.."
Na to som reagovala. ZP nema nič spoločné s nárokom na matersku nakolko je to dávka nemocenského poistenia.

jakreb
16. únor 2021

@hpn A nie nie je jedno nemocenské a zdravotne

hpn
autor
16. únor 2021

@jakreb Rozumím, nějak jsem to pomotala... Když jsem zaměstnanec, tak automaticky se za mne odvádí nemocenské, i když jsem na rodičovské? Nebo to musím nějak platit já? (Přiznám se, že to jsou věci, kterým absolutně nerozumím, takže jsem fakt ráda, za každou zpětnou vazbu. Moc dík,

jakreb
16. únor 2021

@hpn Nie počas RD za teba nikto neodvádza nemocenské ale to trva ak trvá pracovný pomer.

hpn
autor
17. únor 2021

@jakreb omlouvám se, jsem nechápavá- takže mám-li smlouvu na dobu neurčitou, ale neplatila jsem nemocenské, tak mateřskou mít nebudu?

ajja87
17. únor 2021

@hpn Jak už psaly holky, narok mít budeš, když máš smlouvu na dobu neurčitou

jakreb
Autor odpověď smazal
Zobraz
jakreb
18. únor 2021

@hpn Ako pise
@ajja87