icon

Mateřská. Budí mít nárok?

22. čer 2020

Ahoj, jsem těhotná, a zajímá mě jak to budu mít s mateřskou. Studují vš, částečně pracují, v práci za mě platí i zdravotní pojištění. Ještě pronajímám být a chalupu. Takže budu mít nárok na mateřskou?

ejmate
•
22. čer 2020

Nárok na mateřskou budeš mít, pokud máš odpracovaných 270 dní za poslední 2 roky. Resp. pokud sis po těch 270 dní platila (zaměstnavatel) sociální pojištění. Nepatří do toho dohoda o provedení práce.

drep
•
22. čer 2020

@ejmate Ani dpp nad deset tisíc hrubého? Z té se přeci už odvody platí, ne?

ejmate
•
22. čer 2020

@drep Jo to jsem tam nedopsala, pardon 🤦😅 ano, nad 10 tis. se už odvody platí.

drep
•
22. čer 2020

@ejmate v pohodě, já jen žiji v přesvědčení, že pokud člověk vydělá nad 10000 hrubého, tak platí všechny odvody a je pak vlastně fuk, jak se ta smlouva “jmenuje” a nerada bych zjistila, že je vše jinak

ejmate
•
22. čer 2020

@drep no já žádnej extra znalec nejsem, vím akorát, že hlavní je těch 270 dní a že OSVČ by si musela platit to dobrovolný pojištění aby měla nárok. Ale jinak taky chodím otravovat znalejší 😅

malenka3
•
23. čer 2020

Mateřská se neplatí ze zdravotního, podstatná je účast na sociálním pojištění, konkrétně nemocenském. Pokud za tebe ale odvádí zaměstnavatel zdravotní, je pravděpodobné, že odvádí i sociální. Pokud v posledních dvou letech nasbíráš 270 dnů účasti na sociálním a v době nástupu na mateřskou budeš mít aktivní pracovní poměr (nebo budeš v ochranné lhůtě), pak mateřskou mít budeš.

jancabr
•
23. čer 2020

Zašla bych se zeptat na sociálku. Tam ti zkontrolují, jestli máš nárok nebo ne. Pokud ne, zažádej si po porodu hned o rodičák. To se dělá na úřadu práce.

melownek
•
25. srp 2020

Já chodila do práce na HPP po dobu 4mesicu a 2mesice na neschopnosti a normálně jsem mateřskou dostala