icon

Z ÚP na RD, kdy se přechází? Kolik peněz se dostává?

janulkar99
9. led 2017

Maminky, jak to je jsem 5mesicu na UP a v srpnu me ceka porod. Jak to je s prechodem na rodicak a kdy se prechazi a kolik penez se dostava a na jak dlouho je rodicak
Dekuji za odpovedi

terry1512
9. led 2017

po porodu zažádáš o RP budeš mít nejspíš automaticky 4 letou variatu,je to cca 7600,- do 9 měsíců dítěte a pak 3800,-

janulkar99
autor
9. led 2017

Hmm tak to je vybornd tedy u maleho jsem mela oddelane takze tam jsem jsi mohla vybrat. A nevis jestli jd i porodne na druhe dite? Slysela jsem ze 10 000. A to se vyruzije az po porodu to budu cekat az do zari na penizeam termin hned zacatkem srpna.

terry1512
9. led 2017

@janulkar99 No porodné záleží na příjmu rodiny.Jestli se vlezete.Jinak taky se žádá až po porodu.
Ale pokud je partner zaměstnaný můžeš si zažádat o RP přes jeho výměr a tím pádem si i zvolit měsíční částku.

marketa11112
9. led 2017

no, ja myslim, ze pokud uvedes manžela/partnera, který chodi do práce a ma splneny podmínky, tak muzes zažádat i o triletou variantu. porodne zalezi na prijmu.. pokud jste tri.. tedy 2 dospeli a jedno dite a tedy druhé dite prijde na svet, pak tusim prijem nesmí přesáhnout 25000 + nejake drobne... pak je nárok i na porodne.....

janulkar99
autor
9. led 2017

Ano mam pritele co pracuje, a to se da zadat pres neho a ja budu na materske s malym?

blahova_andrea
9. led 2017

@janulkar99 ty na mateřské nebudeš, jelikož nepracuješ. jen budeš pobírat rodičovský příspěvek. pokud si on nechá potvrdit výši příjmů a doloží denní vyměřovací základ ke tvé žádosti o rodičák, tak pak ty budeš pobírat peníze, ale na základě jeho výplaty si budeš moci volit částku. samozřejmě zase záleží na tom, kolik on vydělává. vše je limitované

silwin
9. led 2017

Nevite jak je to u osvc matky?
Rozhodne nebudu zl rusit ani pozastavovat, ale nevydelavam zas tolik, abych zustala uplne bez penez...

blahova_andrea
9. led 2017

@silwin mateřská je závislá od nemocenského pojištění, tak pokud si ho už x měsíců neplatíš dobrovolně jako osvč, tak nárok na mateřskou mít nebudeš. až rodičák po porodu.

vanocka
9. led 2017

@silwin ahoj, já jsem si platila jako OSVČ nemocenské dobrovolně a mateřskou jsem měla. Al emusíš po dobu MD pozastavit žl, po skončení MD jsem ho obnovila, jsem ted na RD a beru rodičovskou přes manželův příjem.

luciehutt
9. led 2017

Ahoj, nevím jestli se to letos nezměnilo. Rodila jsem 9.12.2016, hned po porodu jsem se ohlásila z úp. Můžeš si vybrat délku rodicaku pokud da tvůj manžel do prace papíry, který vyfasujes na sociálce. Je to běhání, ale jde to 🙂.

silwin
9. led 2017

Noo de mi o rodicak, u toho muzu mit zl dal ne?

marketa11112
9. led 2017

@janulkar99 tak jak psala blahova_andrea......budes mit rovnou rodicak, ale uvedes pritele do papiru, dolozite jeho prijem, a pak si muzes volit delku rodicaku dle vysky jeho prijmu. Ale na tri roky to pujde urcite, dle vysse prijmu i treba na kratsi dobu 🙂

bajuliss
9. led 2017

Ahoj holky , mela bych dotaz 🙂
(Ano, chapu, ze porodne zavisi na prijmu domacnosti....)
Ale jaka domacnost se mi pocita? Tam, kde mam trvale bydliste? Nebo kdyz bydlime v podnajmu (se smlouvou) , tak se pocita ten podnajem ?
A z kolika mesicu se pocita tan prumerny prijem domacnosti?
Dekuju 🙂

kacenka115
10. led 2017

Koukala jsem na to na netu a od roku 2017 jsou celkem příjemné změny, pokud jdete rovnou na rodičák bez mateřské, tak už to není automat na 4 roky, ale dá se to zkrátit, přičemž maximum za měsíc je 7600 (už se to pak nesnižuje na těch 3800). Nikde se ale nepíše jestli to je od 1.1. 2017 nebo až někdy v průběhu roku. ☹ Při nejhorším to budu muset nějak vypapírovat přes manžela...

terry1512
10. led 2017

@kacenka115 ještě to není schválený,tudíž nic z toho neplatí.

blahova_andrea
10. led 2017

@bajuliss u nároku na porodné není rozhodující příjem domácnosti, ale rodičů, pokud jsou tedy vedeni oba v rodném listu. je jedno, kde bydlíte 😉 dokládáš příjmy za čtvrtletí předešlé čtvrtletí, kdy se narodilo miminko. pokud se narodí v lednu, dokládáš říjen, listopad, prosinec

bajuliss
10. led 2017

@blahova_andrea dekuju moc 🙂

blahova_andrea
10. led 2017

@bajuliss nemáš zač 🙂

kacenka115
10. led 2017

@terry1512 tak to jsem nepotěšena ☹ jsem s tou novelou tak trochu při plánování těhu počítala (teda zase ne moc, tady než se něco schválí 😅), tak snad to nějak půjde přes ten manželův příjem...