Změna - Rodičovská dovolená 2017

riellka
5. pro 2016

ahoj maminky / těhulky. Začala jsem se obecně zajímat o změny které by mě mohly potkat v příštím roce a zaujala mě tato http://www.maminka.cz/clanek/rodicovska-dovolen.... Netuším zda to chápu správně, ale mohu tedy případně s mimčem být na rodičovské 2,5 roku? a jednoduše si vypočítám z 220tis to co mi bude přícházet ze OSSZ? Díky za Vaše komentáře 🙂

dzejnany
5. pro 2016

Do kdy si určite, tak tu dobu budete doma. Malá je narozena v červnu 2017, a prodloužila jsem si rodičák do srpna 2017. Paní na úřadě to bylo jedno, řekla, že ze zákona můžu zůstat 4 roky doma a do té doby mi můžou vyplácet peníze, pak už ne! Kamarádky si byli i zkracovat rodičák a tím jim upravili částku, aby si stihli vybrat 220 tis. Je to teď akutální, a zdá se mi, že příští rok to bude stejné. Akorát jsem pochopila, ty maminky které vydělávají hooodně, tak si můžou těch 220 tis vybrat ve vyšší částce než je těch 11 tis.

riellka
autor
5. pro 2016

Jo takhle to bylo je fakt , že jsem spíše koukala na novinky. nezkoumala jak se to změnilo od těch původních. Ono být 6 měsícu doma s prckem je stejně dost málo to asi nevyužije jen tak někdo.

dzejnany
5. pro 2016

@riellka 6 měs zůstat doma s mimi mají možnost jen matky kariérisky (nechci nikoho urazit), které práce baví a jsou na vyšším postu, to je pro ně zas plus, ale myslím že obyčejných lidí se to netýká (jestli jsem to správně pochopila).

j.a.n.i
5. pro 2016

@dzejnany Možnost zůstat doma jen 6 měsíců má každý, rodičák se dá brát i když člověk chodí do práce, pokud dítko není v jeslích... Vybrat rodičák za 6 měsíců budou opravdu moct jen rodiny s vysokým příjmem, ale jelikož je jedno kterého rodiče to je příjem, tak i rodiny s vysokým příjmem otce.

dzejnany
5. pro 2016

@j.a.n.i jj..tak to je taky možné, pracovat a mít dítko v jeslích, to vím. A to mě nenapadlo i otce, já furt mám nějak zafixované, že rodičák se týká jen matek 😀, ok, děkuj za otevření očí 😉

riellka
autor
6. pro 2016

@dzejnany
@j.a.n.i já teda děvčata odcházela z práce kde jsem měla výdělek kolem 25 tis ale ani ve snu by mě nenapadlo se tam na úkor prcka v jeslích nenapadlo vracet 🙂

dzejnany
6. pro 2016

@riellka to je krásné, je to pravda, ty roky které ztratíš s maličkými ti někdo nevrátí, v tom prvním roce přichází tolik nových věcí, že to bylo pro mě nejštastnější obbodí.

barchen
6. pro 2016

@riellka
Holky, ta změna se ale týká jenom rodičovského příspěvku a ne délky rodičovské dovolené. To jsou dvě různé a na sobě nezávislé věci. Takže maminka, která vydělávala víc, např. 25 - 30 tisíc v čistém, by si ty peníze mohla vybrat rychleji (ve vyšších měsíčních částkách) ale s dítkem by mohla zůstat i ty 3 roky. Ta změna je taková útěcha pro maminky, které do systému odvedly víc peněz než třeba maminka, která nikdy nepracovala a nebo pracovala jenom krátkou dobu. Rozhodně to ale neznamená, že maminka s vyšším příjmem si vybere ty peníze za půl roku, nakluše do práce a dítko dá do jeslí. Prostě si ty peníze odloží doma a neutratí je hned.

xpila
6. pro 2016

@barchen No, ona to neni žádná útěcha, porad ma 220 tisic jako ty, co nikdy nepracovaly.

riellka
autor
6. pro 2016

@barchen tak to děkuji za objasnění ono by se mě to zřejmě týkalo ale i tak to přenechám potřebnějším. 🙂

barchen
6. pro 2016

@xpila
No ale pořád lepší než teď. Pokud má maminka druhé dítě dřív než za 2 roky, tak o část peněz přijde. Takhle si je aspoň bude moct vyčerpat. To, že částka je stejná pro všechny maminky je na jinou diskuzi. Víc mě v té novele zákona štve to, že chtějí zrušit daňové úlevy na nepracující manželku/manžela, takže pracující manžel si manželku na rodičovské dovolené už do daní nedá. Co mi přijde jako další trest pro pracující a odvádějící daně.

xpila
6. pro 2016

@barchen Tak hlavne ta novela neni schválena 🙂 A nepřipadá mi na tom nic lepšího. Většina to díte stejne ma tak, aby RP vyčerpala. To neni zádný bonus pro vícevydelavajici. Přece tam neni žádná vazba mezi tím, kolik ženská vydělává a kdy ma druhe díte, pokud vůbec.

j.a.n.i
6. pro 2016

@xpila Tak myslím, že spoustu lidí s dětmi rychle za sebou to potěší... a proč ne, když pracují, odvádí daně, tak ať mohou vyčerpat všechno.

barchen
6. pro 2016

@xpila
V mem okoli je vic maminek,ktere to nevycerpaly.V te novele vazba prece je na prijem.Moznost cerpat mesicne az cca 34-35 tisic,takze za pul roku vycerpa tech 220 tisic.Ale zasa zrejme zadna z takto dobre placenych maminek se nerozhoduje pro dite kvuli takto nastavenemu RP.

xpila
7. pro 2016

@j.a.n.i Jasně. Já hlavně reagovala na to, že to je bonus, což si prostě nemyslím.

@barchen Vazba na příjem byla vždycky. A přeci i když se vrátí do práce, tak RP může v klidu čerpat dál. Pro mě to prostě žádný bonus není. Bonus by to byl tehdy, kdyby celková výše RP byla závislá na příjmu, stejně jako mateřská.

katgatoo
7. pro 2016

Já to pochopila tak, že rodičovská dovolená nesouvisí s rodičovský příspěvkem. Tj. V práci nahlásíš, že budeš chybět tři roky a na úřadě si necháš vyplácet těch 220000 dva roky klidně. Chápu to správně?

xpila
7. pro 2016

@katgatoo Ano.

ko87
7. pro 2016

Pro nás by to momentálně bonus byl. Čekám, jestli to někdy konečně schválí. Propadne mi dost peněz, které nestihnu vybrat, tak by nám to přilepšilo aspoň na těch pár měsíců, než se narodí druhé mimi.

emtinka
7. pro 2016

@barchen Kde najdu to o tom, že si mě manžel nemůže odečíst z daní... jako to už si ze mě dělají pr... :(

j.a.n.i
7. pro 2016

@xpila Ja to tak citim a kamaradka s detmi rok a pul od sebe by mela stejny nazor.

barchen
7. pro 2016

@emtinka - např. tady, jenom je to víc stran, tak to proklikejte...
http://ekonomika.idnes.cz/prehled-navrhu-minist...

barchen
7. pro 2016

@xpila
To nebude,minimalne my to nezazijeme.Dnesni spolecnost jaksi znova vyznava system "vsem stejne".

puutalo
7. pro 2016

@emtinka Není to schválené

slunea
7. pro 2016

Holky a to rychlejší čerpání RP nebude platit teď od ledna? Nebo proč říkáte, že to ještě není schválené?

xpila
7. pro 2016

@slunea Protože to schválené proste neni, jeste se to ani nedostalo prezidentovi k podpisu.

@barchen No prave...

j.a.n.i
8. pro 2016

@xpila Co prezidentovi, pokud vim, tak to ma za sebou prvni cteni v poslanecke snemovne.

xpila
8. pro 2016

@j.a.n.i Jj, já vím, tohle bylo rychlejší napsat 😉 No hlavně to ani nemá vypořádané připomínky, pokud vím.

emtinka
8. pro 2016

@barchen Tady je to zase jinak.. tak babo raď http://www.podnikatel.cz/clanky/danove-slevy-a-...

cukricek123
8. pro 2016

@emtinka dyt to je clanek z brezna. Za ten rok se to změnilo několikrát.