Změna RP z matky na otce. Jak na to?
Ahojte, mám dotaz, už mi jde z toho hlava kolem. Zbývá mi už jen 6 měsíců rodičovského příspěvku a tak bychom chtěli změnit čerpání podle DVZ otce, abychom vybrali co nejvíce peněz, ale vůbec nevím jak na to? Co je k tomu potřeba? Kdo co vyřizuje apod.. Nemáte někdo aktuální zkušenost? Budu ráda za každou radu.
Díky
no kamarádka mi právě tvrdí, že jo.. řeší to samé, ale nemám další informace, jsou zhruba u stejného bodu jako my.. tak zjišťuji jestli někdo aktuálně toto neřeší 🙂
@hanaaprochazkova jde to ale je tam tusim podminka jen snd do 9 m ditete tak si rovnou zavolejte na Urad Prace a mate to nejlepsi takze kazdy muze rikat neco jineho 🙂
to je jasný no, já tam volala, ale zatím mi to nebrali, asi jsou přetížení, to teď holt musí být blázinec a člověk musí být trpělivý 🙂 tak jsem zatím napsala mail a uvidím.
Je to samozřejmě možné, změnu můžeš udělat od ledna (pokud jsi v posledních 3 měs. změnu výše nedělala). Zaměstnavatel manžela vystaví přílohu k DVZ (rok zpátky ke dni narození dítěte). S tím a s formulářem Potvrzení o denním vyměřovacím základu ovlivňujícím výši rodičovského příspěvku (v hlavičce vyplnit otce, formulář stáhneš nebo vyzvedneš na úp),jdeš na ossz, tam ti potvrdí tu výši. Pak s tímhle potvrzeným lejstrem a s formulářem Volba výše rodičovského příspěvku (taky formulář úřadu práce, vyplníš na sebe a dítě) jdeš na ÚP. To je celý.
@prezdivka wau, konečně jsem něco pochopila děkuji 🙂
teď jsem se ale zasekla na informaci že to je dvz rok zpátky ke dni narození dítěte (ono je to asi jasné no ☹ ).. dcera se narodila v březnu a manžel od května přešel na lepší práci odkud by to samozřejmě bylo výhodnější, takže pokud bychom žádali tu změnu, tak bychom předpokládám museli požádat o to vystavení bývalého zaměstnavatele manžela, chápu to dobře?
@hanaaprochazkova musí to být k datu narození dítěte. Moje dcera se narodila 16.1.2016 a potvrzení se vystavovalo na období od 1.1.2015 do 31.12.2015. To potvrzení se jmenuje Příloha k žádosti o dávku a spravuje ji ČSSZ.
@prezdivka moje dcera je 6.3.16 takže to potvrzení je do února předpokládám? a ten formulář o dvz se nepotvrzuje v práci, že? s tím jdu na tu ossz?
@hanaaprochazkova potvrzení bude do posledního února 2016 jak píšeš. Pošlu fotku jak vypadá. Potvrzení o DVZ (na základě přílohy od zaměstnavatele) podepisuje ossz. Potvrzení o DVZ vyplněné na ossz je jakoby přílohou pak k formuláři volby výše příspěvku, se kterým jdeš na úp. To je poslední lekstro a vyplňuje se na tebe.
@prezdivka strašně moc děkuji!! 🙂
@hanaaprochazkova takže tohle je lejstro od zaměstnavatele - tzn. krok 1. Je na 2 stránky, fotím jenom první, to pro vysvětlení postačí.
ještě jednou strašně moc děkuji!!!
@hanaaprochazkova za málo ;)
@prezdivka no to teda za hodně! takové přesné rady jsem ani nečekala 🙂
@hanaaprochazkova ❤️
prezdivka: Děkuji moc za podrobný návod a popis celé situace. Teď řeším úplně to samé, 2 dny sedím u počítače a hledám potřebné informace.. A když už jsem z toho měla hlavu jak balón🎈, našla jsem tvou nádhernou odpověď. Takže děkuji moc, moc, moc. Jsi úžasná👍
@prezdivka
Ja se pridam do rady dekovatelu 🍀🍀 Nikde jinde jsem srozumitelnejsi informace nez od tebe nevycetla 🙂
Resim uplne to stejne, co holky vyse. Ted mam prispevek na nejvyssi castce do zari 2021. Jenze v kvetnu 2021 se nam narodi mimco a ja bych nestihla prispevek vybrat. Takze ho chci zvysit pres manzela. Kdyz se syn narodil v zari 2018, tak se ty prijmy dokazuji za obdobi od zari 2017 do srpna 2018 - chapu to dobre ze jo?
Jeste jednou moc dekuji.
Jojo, chápeš to naprosto správně👍.
Já už mám vyřízeno a stihnu přes manželovo příjem vybrat RP tip ťop, koncem března nastupuji na MD😉, TP mám též v květnu🙂

@hanaaprochazkova je potreba potvrzeni z OSSZ kde udelaji potvrzeni ale nejsem si jista zda pujde takto udelat pokud jiz cerpate a zbyva Vam tak malo mesicu