Zvýšení rodičovského příspěvku 2023. Kdy ho vláda projedná?
Ahoj holky, nevíte kdy má vláda projednávat deklarované zvýšení celkové částky rodičovského příspěvku?
@levandulovy_caj ee, jelikož to přesahujeme o nějaké 2 tisíce a kvůli třeba 8 stovkám si, snížit rodicak o dvojku asi by úplně nepomohlo 🙂
@ferda90 tak to ne,jedine pokud zvysi ty hranice od 1.1.2023 tak mozna pak uz se par stovek vyplati si to snizit. Jinak neni tam nahodou zvysena vymera ve tvem pripade,kdyz jsi na rodicaku,to bude asi vys nez 800 Kc ty pridavky 🤔 a od 1.1. to chteji zvysit o 30 procent ty pridavky...
@levandulovy_caj nezvysi,neni z ceho,a windfall tax vyberou az v roce 2024 za rok 2023,takze to stejne bude pro vetsinu aktualnich rodicu s krizkem po funuse,ale on to vlastne je vladni cil,pomoc co nejvic oddalovat,aby to uplne vysumnelo nakonec...
@marcicek84 tyjo to nevím, ale jako snížit si rodicak o dva tisíce, abych brala třeba 800 Kč přídavky se moc neoplatí, gor teď když jde všechno nahoru, penízky se prostě hodí. Uvidíme po novém roce
@marcicek84 zvisene přídavky jsou pro rodiče kteri dávají příjem buď žena která byla na mateřské a nebo chlap když pracuje dodáva každé 3 měsíce příjem když se vejdou skrz příjem tak se k základní částce cca + 300kc a pokud to vyjde tak od 1.1.2023 se přídavky zvednou o 200kc ...
@ferda90 zkus to po novém roce přepočítat jestli by se ti to nevyplatilo...pak třeba popřemýšlet, co po skončení rodičáku, protože třeba z mé osobní zkušenosti, je každá nevybraná koruna z rodičáku k dobru 🙂
@marcicek84 ještě že jsou alespoň ty přídavky, moc nerozumím tomu, proč se rodičák nijak pravidelně nevalorizuje. Je to pořád jen o tom, že si člověk vybírá z těch nejhorších možnosti tu nejméně šatnou...
Prostě když se má máma starat o malé dítě, tak je reálná situace, že si jen tak nemůže chodit do práce a jednoduše si vydělávat. Kolikrát je ten rodičák značná část příjmu rodiny a tahle inflace ho hrozně ukrajuje.
Pak si člověk musí vybrat mezi tím, jestli tatínka pošle po práci ještě na brigádu, nebo si rodičák vybrat dřív a pak se modlit, aby vyšla školka...
@levandulovy_caj přesně tak.
@levandulovy_caj po rodicaku nastupuji normálně do práce, mám se kam vrátit. Jen snížit rodicak o 2 tisíce a mít přídavky třeba těch 800 Kč je podle mě trošku hloupost. Byla bych ztrátna
@rendulik82 sami to označili za nepravděpodobné, tak s tím moc nepočítám 🤔
@rendulik82 tak to je dobre,pisou jasne,ze potrebuji porodnost,pritom rodice malych deti maji Cerneho Petra a realne se jim prijmy letos propadly o 25 procent,takze napr. misto 10000 Kc jako by clovek bral jen 7500 Kc mesicne... A kolikze ze uz je ta minimalni mzda 🤔 🤣 Myslim,ze ted uz budou mladi premyslet jen o 1 diteti maxialne a pak teprve budeme mit zadelano na poradny soc. problem
@ferda90 ale dle te tabulky to neni 800 Kc,ale 1130 Kc jen pro upresneni
@levandulovy_caj taky s tím teď už nepočítám. Mně teoretický končí RD 07/24, ale já tak dlouho doma být nechci. A hlavně vyjít s 10 tis je prostě nemožné v dnešní době (3 děti).
@marcicek84 přesně tak. Reálná hodnota rodičáku je 7500 Kč.🤥
@rendulik82 mne konci 8/2024 a nepocitam s navysenim,ale nejhorsi rok bude pro nas od cervna 2023 do kvetna 2024 a na to mam financni polstar,diky tomu se do prace o moc driv uz nepozenu,budu nastupovat az v pulce zari 2024 a driv jedine,kdyz budou moc tlacit a premlouvat...
@rendulik82 a bude dale klesat i v roce 2023,tak jsem zvedava,kde to skonci,aby to pak realne neznamenalo zivotni ci existencni minimum pro matku na rodicaku
@marcicek84 aha, to už by bylo fajn no. Uvidíme po novém roce. Možná by jsme na to dosáhli, možná ne.
@ferda90 po novem roce se to udajne zvedne jeste o 200-300 Kc
@marcicek84 od ledna 2023 navýší o 200 Kč měsíčně když to podepíše ještě prezident 🤔
@lencaa11 detaily uplne nevim,nejsme cilovka pro tyto davky,nam vlastne nikdy nevyjde nic,my jen vzdycky vsechno zaplatime vsem a jsme potrestani za sobestacnost...
@marcicek84 líp bych to neřekla. Od ukončení školy já i přítel pracujeme, po nikom jsme nic nechtěli. Když se narodil syn, neměli jsme nárok ani na porodné a vlastně ani na dětské přídavky. Hlavně, že druzí mají a mají dost
@ferda90 ale nejhorsi si,ze i nase deti tyhle dluhy budou splacet...
@marcicek84 to jo no. Smutné je, že člověk, který fakt poctivě pracuje, nemá pořádně na nic nárok no
@marcicek84 já taky po tom extra nepidim jen co občas v tv zaslechnu a ani mě to nedrti jelikož to je dnešní stát dává tam kde není třeba a beru to i z hlediska že máme doma vážně nemocné dítě doživotní inzulín a když nám v nemocnici řekli že na úřadě je možnost zažádat si o pnp tak ještě člověk musí dokazovat že naše dítě je opravdu nemocne a urcite si sama jídlo nenavází 6 let a ani inzulín nedá neví co má dělat v hypu ,hypar atd 🤔 papiri s x otázkáma typu zda si dojde na WC atd a ve finále jen tak tak vám dají 1 stupeň 3300kc což na dietní a věci kolem cukrovky jsou fuč během chvile a přitom jiným lidem se dávají příspěvky jen tak jak se řekne no když člověk vidí že 3 lety dítě s leukémii nemá na léky ,atd a dělají se různé nadační programy atd a pak vláda pošle Ukrajině penězi taky hrůza dneska opravdu ..
Mne trosku mrzi, ze nedostanu ani to blby porodny na kocarek. Ano, mame se nadstandartne, ale proc by meli socky dostat a my co dřeme tak nic. Ja nechci dělat na nemakačenka. Kdyz se pak slusny pracujici clovek ocitne v blbe situaci, tak dostane taky houby, protoze prijmy ma “ vysoke”. Ale to, ze zenska prijde o bydleni kvuli rozvodu, najednou musi zaplatit kauci na najem, nabytek, vyridit miliardu veci, to ma smulu. Kdezto kdyby nedelala celou dobu, ma narok i na mestsky byty, ktery jeste dostane zaplaceny. Bohuzel jsem v totmo bordelu delala a to byste se divili. Ve 25 jit do invalidniho duchodu kvuli zádům a mít 9 děcek po ústavech, mestsky byt, nejmladší mimino, na které se bere rodicak u sebe a vybirat sbirky na Facebooku na postizeny dite.
@sinicka souhlasím. Taky nechci dělat na nemakačenka. Já pracuji co jsem vyšla školu, nikdo mi nikdy nic nedal, na nic jsme neměli nárok. Na porodné ne a na dětské přídavky už vůbec ne. To porodné by mohli dávat každému aspoň na první dítě, jak k tomu to poctivý pracující přijdou. Neříkám, že se máme nějak zle, ale ty přídavky by se hodily, jenže podle úřadu se máme výborně, tak máme prd 🙂 Je to tady špatně nastavený.
@ferda90 no tak mi treba vadi ten princip,ze rodi vsechny zeny stejne,proc nektere zs to neco dostanou a jine ne,melo to se to zrusit uplne kdyz uz,protoze nevim proc ma nektera zena bolestne ve forma porodneho a jina nikoli...a udelat z toho chudinskou davku je na hlavu....

Já už se nejspíš vyššího rodičáku též nedočkám, bude končit ani ne za rok, ale přeji všem novým rodičům, ať jej brzo zvýší, protože jim to fakt nezávidím.