icon

Zvýšení rodičovského příspěvku 2023. Kdy ho vláda projedná?

rendulik82
30. říj 2022

Ahoj holky, nevíte kdy má vláda projednávat deklarované zvýšení celkové částky rodičovského příspěvku?

Strana
z7
ferda90
6. lis 2022

@marcicek84 proto si já třeba myslím, že aspoň na to první by měla dostat porodné každá, bez výjimek zda mají hodně peněz nebo málo. Vůči těm, kteří mají peníze a zijou nějak slušně je to sprostý. Buď každá a někdo nikdo no

marivari
8. lis 2022

@marcicek84
@levandulovy_caj

Holky a myslíte, že si ho můžu od začátku nastavit nižší abychom ty přídavky dostali? Jako aby mi neřekli, že si ho mám zvednout. Půjdu teď o rodičák žádat, tak bych to tak nastavila. Překračujeme asi o 300 Kč. Díky

levandulovy_caj
8. lis 2022

@marivari určitě...

marcicek84
8. lis 2022

@marivari urcite ano,nikdo ti nic nerekne bud v klidu

marcicek84
Autor odpověď smazal
marcicek84
10. lis 2022

https://www.respekt.cz/agenda/zacina-recese-a-d...

A tady si poctete do vymysli Stanjura a jake si predstavuje skrty uz od roku 2024 a pry se chce podivat na zoubek dlouhe rodicovske v CR...tak jsko ted clvek nevi,zds cerpat rychleji rodicak nebo je blsf aby to lidi co nejrychleji vycerpali a valorizace se jich nedotkla...

sinicka
10. lis 2022

@marcicek84 no, to je výborný. Tak jestli tam ten idiot bude, tak se stane jen to, že socky normálně budou rodit dál jak na běžícím páse a slušný pracujicí pár mít děti nebude. Za 20 let tady budou tisíce dalších nemakačenek.. 👍🏻
To je logika. Místo toho, aby byli pracující lidé motivováni..

marcicek84
10. lis 2022

@sinicka no asi je treba psat Jureckovi a tlacit na nej,ze to neni normalni,protoze uz ted nejsou mista ve skolkach a kdyz neco rozhodnou letos tezko zvysi kapacitu skolek pres noc a sousedske hlidani,no nevim,ale nikdo nevi co se ve ktere rodine deje za zavrenymi dvermi a muzes sverit dkte jen tem,ktere opravdu znas...nebo to chteji vytvorit mista tem Ukrajinkam s malymi detmi?

levandulovy_caj
10. lis 2022

@marcicek84 tvl. ještě že mám už velké holky a rodičák za 11mesicu končí...
Jako co chcou ještě na rodičáku regulovat? Míst ve školách je jako šafránu, peníze na rodičáku taky nejsou nijak závratné a trh práce se o mamky s malými dětmi nepere 🤔

marcicek84
10. lis 2022

@levandulovy_caj no ja uz jsem si to taky vyresila,jak to udelam,uplne si to prenastavim,radsi at jsou penizky brzy doma a zustane na dobrani do delky rodicaku jen pakatel,nemam problem s utracenim vic nez je mozne,ale diky tomu nam mozna vyjde i pobirat pridavky na dite,ktere bych na normalnich okolnosti cerpani nemela sanci pobirat,takze snad se to statu vyplati takove hlasky,jen tak dal..kdo chce kam...a v nejhorsim holt budou mamky osoby pecujici o dite do 4 let...
Jako nejvetsi problem jsou ty preplnene skolky a uz vidim,jak se o to hlidani cizich malych deti mamky pretrhnou za tu 1000 Kc na jedno dite,to je 50 Kc na den 5-6 Kc na hodinu a jaka je to zodpovednost s malymi detmi uhlidat...

sinicka
10. lis 2022

Já nemám problém jít do práce po roce třeba, kdy dítě už chodí. Koneckonců, prvni byl taky v jeslich od 2 let. Problem byl v tom, že mi práce začínala v 6, půl hoďky po městě, jesle se otvirali v 7… to znamená, že od 5 k nám chodila chůva. Jesle stály 15k měsíčně + chůva, ale i tak jsem měla víc, než na rodičáku. Syn následně nastoupil do firemni školky, která otvírala v 6:30. Pracovni doba ovšem začínala v těch 6:00. 🤷🏼‍♀️😀
Rozhodne nebudu davat deti nikomu ze sousedstvi. Staci mi ty videa z ameriky ze skrytých kamer, pripadne jak u nás ta bába zkopala chlapecka tak, ze umrel na otok mozku. Človek muze byt vyskoleny jak chce, ale kdyz ti děcka delaji bordel v tvem bytě nebo ve skolce v “cizim” tak je to sakra rozdil.
Byla by potreba tady upravit vic veci, nez jen vsechno poskrtat, pokratit. Ale prave i pracovni dobu atp. Jestli si chteji vzit vzor z Ameriky, kde to funguje, at se podivaji, kdy tam “zacina” zivot. Vstavat pred 7 je pro ně sprosté slovo. I skoly, obchody... zacinaji pozdeji,

marcicek84
10. lis 2022

@sinicka no tady nejde o to kdy jdes do prace,ale ze ti muzou pri zkraceni vzit nevycerpanou castku rodicaku,ktery ted je o nicem a dale pokud to mas u zamestnavatele do nejake doby domluvene,ze s tebou driv pocitat nemusi...jinak od dvou let jsem pracovala s mladsi,takze vim co vse to obnasi,ale hlidala mi ji mamka,ktera uz byla v duchodu,k pani ze sousedstvi opravdu nemam duveru,prave z duvodu mozneho tyrani deti...uz jen proto,za kolik to mat je jasne jaci lide tohle budou ochotni delat a tem sve dite proste nesverim...jesle nejsou nafukovaci,taky nemaji nekonecou kapacitu pro vsechny...

sinicka
10. lis 2022

Hele, za mě.. ať si vezmou kolik chcou, já se finančně postarám, ale ať mi stát zajistí adekvátní péči pro děti a neplatí nemakačenkům mýma prachama.. ale jako jo, toto je postavený na hlavu.. to snad vymýšlí bezdětný chlapi.
Bez dětí nemůže být stát státem..

marcicek84
10. lis 2022

@sinicka jenze to ti za rok nezaridi ty mista pro vsechny,takze za me navrh o nicem...

sinicka
10. lis 2022

@marcicek84 souhlas.. myslim, ze by těch 70 miliard mohli mít hned, kdyby prestali platit mestske byty a vyplacet dávky nekomu, kdo nikdy nepracoval.. 😀 a nemuseli by být bití slušní lidé.. ale.. co už. Já politiku delat nechci, ale je pro me zarážejicí, že někdo vůbec dovolil, aby to takhle fungovalo 🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️

marcicek84
10. lis 2022

@sinicka https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/snizeni-defi...
Takze ano,chteji bit rodiny s detmi,ok,no jak chteji...

levandulovy_caj
10. lis 2022

@marcicek84 třeba až se pořádně kouknou na celou problematiku, která provází péči o malé děti, tak z z toho osekávání ustoupí. Evidentně nemají vůbec ponětí s čím se rodiče musí potýkat...

marcicek84
10. lis 2022

@levandulovy_caj https://www.novinky.cz/clanek/domaci-stanjura-p...
No cekat na to nehodlam,jak se kdo vyspi a co zas komu vezmou,chteji ho zkratit o rok a osekat o 100 tis.

michaela666
11. lis 2022

Další hřebík do rakve porodnosti. 🤦 Ok, výhledově zkrátit dobu rodičáku na 3 roky max + školky a jesle beru. Ale krátit částku rodičáku v téhle době, kdy nepokryje ani měsíční nákup jídla pro rodinu je drsný. Šetřit by se mělo jinde než na "budoucnosti státu".

marcicek84
11. lis 2022

@michaela666 nejak uz nevim co k tomu rict,premyslim co ten stat od lidi ocekava,on snad deti nepotrebuje,aby zivily duchodce,nebo se duchodci pak uz pujdou past a bude jim to stacit?

bertoldina
11. lis 2022

@marcicek84 Dyť je ten článek naprosto zmatenej. Motaji tam RD a RP dohromady. Navíc pochybuju, že by to pro stávající rodiče na RD/pobirajici RP bylo učinne vzhledem k zákazu retroaktivity.

michaela666
11. lis 2022

@marcicek84 Doufám, že je to nějaký výkřik do tmy, to mu přece neprojde. Jednu chtějí přidávat, druzí osekávat. Ať do tohoto raději nevrtají vůbec. Chápu nejsou peníze na zvýšení rodičáku, to beru, ale ne každý má možnost brigády, aby při snížení rodičáku vyžil.
Malá má skoro 2, je společenská, ale vím že školku nebo jesle ještě teď nezvládne. A já už vůbec ne, protože dávat ji někam s velkým pláčem a scénama? To fakt psychicky nedám.

marcicek84
11. lis 2022

@bertoldina jo to si taky rikam o te retroaktivite,ale stacit zmenit zakon a je to...myslim vsak by melo byt prechodne obdobi,ale pro nove rodicaky uz po novemu...jinak skolky staveji,kontejnerova vystavba jede i u nas, tim chteji navysit kapacitu od roku 2024,takze neco se urcite chysta...

bertoldina
11. lis 2022

@michaela666 Buď v klidu, i kdyby, vás se to týkat nebude.
@marcicek84 Nestačí změnit zákon, Ústavní soud by je s tím poslal do pr... Přesně tohle jde jen pro ty budoucí. Vždyť by zacali rvat i zaměstnavatele, že mají nabrane zástupy.

Po navýšení kapacity skolek se vola léta, tak to bych zas neviděla úplně blbě, že se začalo něco dít. Kdyby se nedělo, tak to taky bude špatně.

marcicek84
11. lis 2022

@bertoldina jinka tady jsou navrhy NERVU a teprve o tom.chteji debatovat a vysledek maji rict na jare nebo v pilce roku 2023...Rok zkraceni za 4 na 3 roky ok,ale do kdy budou drzet rodickam misto v zamestnani je nejasne a jestli poklesne tezko rict,ale pokud nepoklesne zas takova uspora nebude...

marcicek84
11. lis 2022

@bertoldina no myslim si ale,ze nasledujici zeny na rodicaku to budou mit hodne tezke...jinak zamestnavatel ma mit za tebe zastup po dobu rodicovske dovolene,tak to ma byt formulovane ve smlouve zastupu a kdyz se chces vratit,mel by zastup odejit,takze mozna by zas tak velke rvani nebylo...
Jinak zmeny od roku 2024 pokud stihnou pripravit v roce 2023 uz retroaktivita nebudou,muze byt v tom roce jeste nejake prechodne obdobi mezi starym a novym systemem,ale jinak se uz moc niceho nedomuzes...

brunetka11
11. lis 2022

@marcicek84 I kdyby se to zkrátilo, zdaleka to nebude odpovídat původnímu stavu, kdy celá mateřská / rodičák zahrnovaly dohromady 1/2 roku s cca 1.500,- Kč / měsíčně.

michaela666
11. lis 2022

@bertoldina Chtěla jsem druhé dítě, manžel po tom co se teď všude děje říká, že mu stačí jedno. Tohle je další argument, proč zůstat u jednoho...to bude problém víc párů, což je smutné.

kupi
11. lis 2022

@michaela666 kdo doopravdy chce druhé dítě, tak ho mít bude, tohle ho neodradí, děti se rodily i za mnohem horších situacích než je teď-válka apod.

michaela666
11. lis 2022

@kupi Souhlas, ale v době kdy nemá ani se smlouvou na neurčito jistotu, že rodinu v pohodě užíví je to pro něho konečná.

Strana
z7