icon

Zvýšení rodičovského příspěvku 2023. Kdy ho vláda projedná?

rendulik82
30. říj 2022

Ahoj holky, nevíte kdy má vláda projednávat deklarované zvýšení celkové částky rodičovského příspěvku?

Strana
z7
bertoldina
11. lis 2022

@marcicek84 Rodičovská dovolená je 3 roky celou dobu, do 4 let lze zadat o náhradní volno. A záleží, jak dlouhou dobu rodič nahlásí, že do těch 3let bude. Nejde si to jen tak bez dohody se zamestnavatelem rozmyslet (občas už se objevují názory, že jo, ale zatím jsem to neviděla ničím podlozene).

marcicek84
11. lis 2022

@bertoldina jenze nevis jaka bude uprava souvisejicich zakonu,klidne to tam muzebyt takto formulovane a neudelas pak nic,o neplacenem volnu se nebavim,to nikdo kdo mel praci necerpal

marcicek84
11. lis 2022

@brunetka11 o jakem puvodnim stavu se tady bavis? Ve kterem roce a pri jakych cenach?
@michaela666 no jako ted kdybychom meli planovst druhe tak taky hodne rozmyslime,ale zase musim rict,ze jsem rada,ze druhe uz mame a jeste a trochu unosnych podminek,protoze vypada to,ze bude cim dal hur...
@kupi jo to jo,ale kdo to ma 50:50 tak ho to odradi a nedivim se tomu...

bertoldina
11. lis 2022

@michaela666 Ono je dost individuální, co znamená v pohodě uživí. Představy a nároky má každá rodina jinde(to jen konstatuji, na hodnocení nemá podle mě nikdo pravo). Druhy dítě kojenec/batole mi přijde finančně o dost méně náročné než první. Jo, dneska syn spal v růžovým pyžamu😆. Až to poleze nahoru, budu zase v práci i já.

bertoldina
11. lis 2022

@marcicek84 Kdo chtěl být doma mezi 3-4 rokem věku dítěte, tak musel. RD je 3 roky dle zákoníku práce.
§ 196

Rodičovská dovolená
K prohloubení péče o dítě je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnankyni a zaměstnanci na jejich žádost rodičovskou dovolenou. Rodičovská dovolená přísluší matce dítěte po skončení mateřské dovolené a otci od narození dítěte, a to v rozsahu, o jaký požádají, ne však déle než do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let.

A Ústavní soud tu je právě i od toho, aby špatně napsané pasáže zákonů rušil. Nebylo by to poprvé. Samozřejmě myslím tu retroaktivitu, do budoucna to jít může.

michaela666
11. lis 2022

@bertoldina Dcera od narození chodí pořád doma v oblečení po svých strýcích ( 7 a 9 let), venku ji obdivují jako krásného chlapečka. 😃 Oblečení neřeším, jen minimum máme nové jinak jedeme věci i po 3 dětech.
Teď už jsem taky částečně v práci a nesu to hůř než dcera, která je doma s tatínkem. Představa že jí musím nechat v jeslích s cizí paní a odejít se mi příčí. Snad to za rok zvládne líp, protože první týden budu chodit ze školky s pláčem já. 🤦😃

eviicka
11. lis 2022

@marcicek84 já třeba neplacené volno od 3 let syna měla, syna nevzali do školky, tak jsem si zažádala. Ale vůbec mi nemuseli vyhovět, bylo to jen na vůli zaměstnavatele.

bertoldina
11. lis 2022

@michaela666 Tím nemá cenu se teď trápit. Jsou děti, co školku od začátku miluji. A ty druhý děti, co tak vidím u nas i v okolí, bývají jine...takoví menší zavislaci (ale jsou i výjimky, to samozřejmě jo).

marcicek84
11. lis 2022

@bertoldina a ten rok 2024 prave v budoucnu je...

rendulik82
autor
12. lis 2022

@lencaa11 jj to už jsem zde sdílela.🙂

marcicek84
12. lis 2022

@lencaa11 to jsem tu uz taky vkladala

marcicek84
13. lis 2022

Jinak to vypada,ze Jurecka se Stanjurou tak uplne nesouhlasi,tak uvidime,ten zas chce valorizovat,nsmaji ty mista ve skolkach a driv jak od zari 2024 nemaji sanci je mit a i to je dost nerealne,mit je najednou i pro 2 lete deti

rendulik82
autor
13. lis 2022

@marcicek84 tak uvidíme co nás čeká 😁

marcicek84
13. lis 2022

@rendulik82 budou se hadat a dopadne to tak,ze to zustane tak bez valorizace...

marcicek84
Autor odpověď smazal
marcicek84
14. lis 2022

@rendulik82 tak ono se uvidi co bude,ja myskim,ze nemaji ty kapacity,ktere by museli vytvorit,nakonec jak tady vsichni pisou jsk se mame dobre,tak dojdeme k tomu,ze vlastne na nas stat diky te dlouhe rodicovske usetri,protoze vystavbs novych skolek,placeni dalsichu ucitelek,preci jen to co dostsneme je tak nejak na nejnutnejsi preziti a urcite to teda neni o valeni se doma...

klaravod
15. bře 2023

@rendulik82 příští týden o tom budou projednávat 🙂 spíš mě zajímá jestliže to bude na stávající (probíhající) rodičák nebo na rodičák dítěte co se narodí 2023 a dýl.. 🤔🤔

lencaa11
16. bře 2023

@klaravod moc bych se na to nespoléhala když i zastavili aby rostli důchody tak to zas bud odloží nebo neodlasuji pořád nadavji ve vládě že země že až až zadlužená a když by to schválili tak tam nějaké ale bude 🙂 tak teď jen čekat

ferda90
16. bře 2023

Snad mě neukamenujete, ale vlastně,, nedávno,, se ten rodicak zvedal, ano vím, že teď je všechno dražší, pociťují to také, ale na to, že to je,, příspěvek,, je ta částka fajn. Je i fajn, že se dá při rodicaku přivydělat, kdysi jsem slyšela, že to nějak nešlo, nevím, nemám zkušenost. Hold se člověk musí trochu uskromnit po tu dobu co je na rodičovské dovolené. Za mě by bylo fajn řešit víc školek kde třeba v pohodě vezmou i mensi děti než 3 lete,nebo podpora co se týká polovičních úvazku nebo nějakých zkrácených pro maminky. Jako ty peníze asi fakt nejsou a zas a zas se nějak zadlužovat mi úplně rozumné nepřijde.

michaela666
16. bře 2023

@ferda90 Souhlasím, je to PŘÍSPĚVEK, ze kterého se mají platit primárně věci pro dítě. Ne provozní náklady domácnosti. Na ty by měl vydělat druhý rodič nebo si matka zařídit poloviční úvazek/ úspory.
Většina bere rodičák jako náhradu platu, ale to je blbost.

ferda90
16. bře 2023

@michaela666 přesně tak. Jako můžeme být rádi za tady tohle co máme, 300 tisíc není za mě malá částka, máme fajn, že můžeme být doma 3,4 roky s dítětem. Jinde to není. Je to příspěvek, ne plat. Plat člověk dostává když chodí do práce za odvedenou práci. Člověk by měl mít něco naspořeno, aby v případě potřeby mohl na peníze sáhnout a ne jen čekat co a kolik stát dá. Neříkám, peníze se hodí, když se rodicak zvýšil, byla jsem tehdy ráda jelikož nyní jsem na rodicaku, ale zároveň jsme s přítelem počítali s tím, že musíme mít nějakou rezervu a že naše dítě si budeme živit sami, ne nikdo jiný.

rendulik82
autor
16. bře 2023

@klaravod děkuji za info. Uvidíme jak to dopadne.🙂

fire85
16. bře 2023

@marcicek84 podporují jinde? Však příspěvek zvedali v roce 2020, kdo to podle tebe bude všechno platit?

fire85
16. bře 2023

@ferda90 myslim si to.same, navíc zadlužena je tahle země až moc. Na druhou stranu by tady melo byt víc míst pro deti, skolky třeba od dvou let, atd... ale v mém okolí téměř všechny matky pracuji, aspoň brigáda, střídají se s manželem skrz hlídání

ferda90
16. bře 2023

@fire85 s těmi místy be školkách atd souhlasím. Takovou podporu bych brala spíš, než zvednutí rodičovského příspěvků. Sama se vracím do práce jak bude mít syn 2,5. Měsíčně mi chodilo na účet 11 tisíc což je fajn. Rodicak není prostě plat, jak si některé myslí

fire85
16. bře 2023

@ferda90 jj je to plat, není to plat, jen příspěvek, holt se musí lidi uskromnit na rodicaku,.ale je to jen na tři roky , myslím že se to dá zvladnout.

superkousky
16. bře 2023

@levandulovy_caj Proč by máma malého dítěte nemohla jít do práce? Třeba u nás je dětská skupinka. Funguje pořád od 6m dítěte, nedrží tam žádné prazdniny. Funguje od 6h do 18h. Skupinka je poloprázdná, ale stojí 7tis. Ono je totiž lepší brečet jak je RP nízký (tím nemyslím konkrétně tebe). Když si vezmu, že bych měla RP 10tis. 7tis dala za školku, přes 20tis vydělala + odpočet za školku a daňový bonus na dítě, tak ať počítám, jak počítám, tak jsem cca. skoro 25tis. v plusu. Chápu, že ne všude jsou skupinky, ale zrovna u nás je v módě brečet a tvrdit, že než dát 7tis, tak je lepší být doma.

ferda90
16. bře 2023

@fire85 no právě, někdy ani ne na 3 roky. Hold člověk s tím musí prostě počítat, že na tom rodicaku je oe ez min, ale to karty ví a měl by se podle toho zařídit

Strana
z7