icon

Zvýšení rodičovského příspěvku 2023. Kdy ho vláda projedná?

rendulik82
30. říj 2022

Ahoj holky, nevíte kdy má vláda projednávat deklarované zvýšení celkové částky rodičovského příspěvku?

Strana
z7
levandulovy_caj
16. bře 2023

@superkousky Mluvím za sebe. Když jsem si pořídila děti, tak beru jako svojí primární úlohu se jim věnovat a vychovávat je, alespon do těch třech let. Potom už je s klidným svědomím vypustím do školky, protože vím, že už jsou na tolik velké, že pochopí situaci, kdy máma chodí do práce a potom je zase vyzvedne ze školky.

Za mě osobně batolata a už vůbec né kojenci nepatří na každodenní docházku do jeslí.
Bohužel je naše společnost asi tak nastavená, že místo toho aby se podporovala správná výchova dětí, dbalo se na jejich pohodu v domácím prostředí, tleská se ženám, které nacpou batolata do jeslí a jdou pracovat, protože jsou přece nezávislé na rodičovském příspěvku.

ai30
16. bře 2023

@levandulovy_caj A ta spravna vychova, to je ta, co vyhovuje tobe a proto by se mela prohlasit za vseobecne nejlepsi?

klaravod
17. bře 2023

@lencaa11 jo no,ale nemají problém si sami schválit růst mezd pro sebe.... To je prostě hnus..

levandulovy_caj
17. bře 2023

@ai30 tím, že mě chytáš za slovo, se tvůj příspěvek stal primitivním až trapným.

lovemusicsun
17. bře 2023

@levandulovy_caj Už jsem si víckrát všimla, že patříš k podporovatelkám modelu "doma s dětmi do tří let". Zřejmě máš i muže, který chodí do práce a vydělává na to, abys mohla být doma s dětmi. Takže model rodiny, kde muž je ten živitel a matka opatrovatelka. Z Tvého příspěvku usuzuji, že z toho plyne ta "domácí pohoda". Také mě napadá, že celá západní Evropa tu výchovu správně neprovádí, protože systém mají nastavený jinak. Nutně neříkám, že je to třeba špatný názor, asi je fajn, když matka může a chce být s dětmi doma několik let, ale já to vidím trochu jinak.
Mě se třeba líbí více partnerský vztah, kdy oba vyděláváme a oba se o děti staráme rovným dílem. Začala jsem pracovat na částečný úvazek krátce po roce věku obou dcer a manžel si také částečně zkrátil úvazek. Ve finále to vyšlo tak, že postupně nastupovaly do soukromé školky od cca 1,5 roku věku. Zapojili jsme i dědečka a babičku, takže to holky měly od mala pestré. Výhody vidím hlavně v tom, že o děti se manžel dokáže postarat stejně dobře jako já, vyhnula jsem se několika letům doma (se dvěma dětmi by to bylo 5 let) a tím si udržela práci, která mě baví. Ekonomicky jsme na tom také samozřejmě lépe a dětem určitě můžeme dopřát více výletů a zážitků než kdybych byla doma bez příjmů ze zaměstnání.
Takže já bych ráda, kdyby jen slepě nenavyšovali RP, ale právě to trochu diverzifikovali a správnými pravidly podporovali tatínky nebo prarodiče na RD, aby byly školky od 2 let, aby bylo více částečných úvazků a daňových zvýhodnění pro pracující rodiče. Nepřímo by se tím mohl snížit i pay gap mezi muži a ženami.

brunetka11
17. bře 2023

@lovemusicsun @levandulovy_caj No a já bych to asi shrnula na rovinu - buď na to, abych si plnila svá životní přání a priority mám nebo nemám. Když nemám, buď si na to vydělám nebo najdu sponzora nebo slevím ze svých nároků.
Ale státní pokladna jaksi aktuálně nestíhá pokrývat přání jednotlivců 🤷🏻‍♀️
@levandulovy_caj Na příspěvku @ai30 nic trapného neshledávám. Shrnula vyznění tvého příspěvku trefně.
Já také neměla potřebu sedět doma 3-6 let a ve své profesi odborně zakrnět (nemluvě o financích). A nemyslím si, že by naše děti mé profesní potřeby nějak citově nebo mentálně poškodily. Do školky šly obě v 1,5 roce. Jsou z nich veselé, chytré a samostatné holky.
Hodně se musel zapojit muž a opravdu hodně nám pomohla jeho máma. A také jsme si občas pomohli chůvami, nemálo nás stála soukromá školka.
Ale yxnásobně se nám to tehdejší nepohodlí v různých aspektech v dobrém vrátilo.
Je mi jasné, že každý máme jiné priority. Ale fakt by mne nenapadlo, že mi bude nějaká instituce sponzorovat mé ambice.
Aktuální rodičovský příspěvek ve své výši více než plnohodnotně pokrývá náklady dítěte. Navíc matka aktuálně nemá žádný finanční strop, kolik si u jeho čerpání může vydělat.

levandulovy_caj
17. bře 2023

@brunetka11
@lovemusicsun
nemusíte mi psát, jak to máte vy. Jestli vám přijde v pohodě, dávat rok a půl staré dítě do jeslí, tak je to vaše věc.

Já jsem tohle pro svoje holky nechtěla. Na to aby každodenně chodily do nějakých institucí, je času dost.
Pořád mám ted před sebou minimálně 30let pracovních povinností, takže mě vůbec netíží, že jsem těch pět let věnovala holkám a mám čisté svědomí, že jsem jim nepřipravila povinnosti s nějakou docházkou zbytečně brzo.

Tohle byla pro mě priorita č. 1 - aby holky mohly být doma do těch třech let. Ne míň/ ne víc... S tím bylo samozřejmě spjato i čerpání rodičáku.
Pro někoho je to třeba málo, pro někoho moc, ale faktem je, že výše rodičáku se valorizuje jako jedna z posledních dávek. Dovolím si tvrdit, že je to dost opomíjená dávka a přitom je to v mnoha případech druhý hlavní příjem celé rodiny. Naposledy byl valorizovaný víc jak 3 roky zpět, ještě před covidem a vším tím zdražováním, které za ty tři roky nastaly.
Pokud se výrazně zvyšuje průměrná mzda, zvyšuje se minimální mzda, valorizují se jiné dávky, musí se valorizovat i rodičák.

Ale jak jsem už psala, mě se rodičák už skoro netýká, může mi to tím pádem být jedno, ale doufám, že ho pro ostatní rodiče brzo zvednou...

michaela666
17. bře 2023

@levandulovy_caj Možná ho brzo zvednou, ale bohužel to odnesou nejvíc ty děti, na které budou současní rodiče brát rodičák. Naše děti se z těch dluhů jen tak nevyhrabou, což jsou super vyhlídka do života.

levandulovy_caj
17. bře 2023

@michaela666 tím, že se nevalorizuje rodičák, se dluhu stejně nezbavíme😀 a ani ho výrazně nesnížíme...

michaela666
17. bře 2023

@levandulovy_caj Ne, ale mělo by se přestat utrácet peníze, které nemáme a někdo je bude muset splácet. To máš pár miliard sem, pár tam a zachvilku budeme stejně v prdeli jako takové Řecko.

kryany
17. bře 2023

Ja myslela, ze to straseni Reckem uz mame za sebou. Ono totiz drive narazime na dluhovou brzdu, takze recky scenar nehrozi...Nicmene chapu oba pohledy, holky nezapominejme,ze kazde dite je jine a ma jine potreby, jedno se srovna s tim, ze chodi do skolky v 1,5 roce, druhe to poskodi, jelikoz tu mamu do 3 let vyzaduje. Pausalizovat se neda...Rodicak by se vsak pravidelne valorizovat mel, jelikoz ty deti potrebujeme, abychom meli udrzitelny duchodovy system, v minulem roce se narodilo o 9000 deti mene...Jinak si nemyslim,ze to navyseni rodicaku jen tak projde,bude o to boj, na druhou stranu co si stat pomuze,kdyz ho nezvysi a stejne to vyplati na socialnich davkach typu prispevek na dite, nebo bydleni prave tem mladym nesobestacnym rodinam...

Nejake odkazy k aktualnim vyjadrenim politiku:

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-jurecka-by...

https://www.e15.cz/domaci/vlada-se-pre-o-rodico...

brunetka11
17. bře 2023

@kryany No, ad loňský rok a pokles porodnosti - jako upřímně řečeno - asi nic moc pocit se pouštět do plození dětí, když je ob stát vedle válka a máš kolem sebe zmordované lidi z bombardování 🥺
Osobně by mne čerstvě při podobném zjištění, že to máme za rohem, nemotivovalo ani mio ročně navíc.

kryany
17. bře 2023

@brunetka11 neni to jen o valce, ale i o zivotni urovni...taky o tom, ze mainstream a jeho skoro az chorobne informovani predtim o covidu,ted o Ukrajine,plus energeticka krize z citlivejsich lidi dela ustrasene uzlicky...

ilonne
17. bře 2023

Kdyby raději bylo dostatek míst ve skolkach/jeslich či dětských skupinách, aby se matky mohly dříve vraket do práce....

kryany
17. bře 2023

@ilonne ano to je nejvic potreba, protoze na sousedske hlidani strcit male dite nikdo svepravy snad ani nema odvahu, navic kdo bude zajistovat tem detem stravu? hlidat a zaroven detem varit nebo chystat svacinky? Tak to uplne nevim, jak si to kdo predstavuje ...

michaela666
17. bře 2023

@kryany Souhlas, tohle mi přijde jako naprostý paskvil. Než dát dítě někomu takovému na hlídání, tak to raději budu pořád pracovat na částečný úvazek a střídat se s manželem. V učitelku ve školce mám aspoň nějakou důvěru - má praxi, vzdělání, zdravotnictví kurz a ve třídě potřebné zázemí pro děti.

marketa11112
17. bře 2023

@michaela666 jen. ...prave jsem na tride ve školce s učitelkou,ktera nema ani vzdelani - tedy ucitelstvi pro materskou skolu, ani praxi u takto malych deti,ani zdravotní kurz. Vic timto smerem toho mam ja a to pracuji jako asistentka ( ano,ma volba). Takze i tam je to nekdy docela sranda. Pokud by temto ,,hlidackam,, dali alespon povinny nějaký kurz, tak je to mozna pouzitelne. Koukala jsem treba na tzv. hlidacky.cz a to bylo pro me peklo na prvni pohled. A to funguje uz docela dlouho. Navic si myslim, ze dite pak rodic sveri sousedce, nekomu ze vsi a pod.. prostě toho cloveka bude asi trosku znat nebo mu ho nekdo doporuci a tak. Nepujde vlastně o uplny anonym. A už ted to funguje , ikdyz casto ,,nacerno,,. Ale urcite to neni cesta pro kazdeho. Ty penize, ktere za to navrhuji, jsou teda dost pekne. Ale zase ta zodpovednost za cizi dite, je take velka. Spis bych se bala takového toho zneuziti v sirsich rodinach, pokud tam nebude moc podminek ( asi obdobne jako u pestounske pece v urcitych vrstvach obyvatelstva).
Proste je problem v tom, ze je malo skolek, postavit nove je obrovsky nakladne, navic to trva dost dlouho, jde o ziveni dalsich statnich zaměstnanců a pod. Bude to jeste zajimave a jsem zvedava, co z toho vyleze za paskvil.

michaela666
17. bře 2023

@marketa11112 Tak to mě dost překvapuje, protože když jsem se zajímala o podmínky práce ve školce, první co v okolí všude požadovali bylo adekvátní vzdělání. U soukromé školky se s tím dá počítat, ale měla jsem za to, že u státních školek je hlavní požadavek.

marketa11112
17. bře 2023

@michaela666 jak kde. A asi dle zajemcu o praci..☹. Samotnou me to dost prekvapilo. Ne zrovna mile. Sama jsem si rikala, ze dokud nemam ukonceno vzdělání, nemam sanci ( dodělávám si jeste materinku, mam uz jine pedagogické vzdelani). A ted vim, ze nekolik spoluzacek uz jako učitelky ve skolce take pracuji. Takze ani to neni ideal. Ja jsem moc rada za dlouhodobou praxi ,jako asistentka jsem u vseho ( jako kdyz do neceho jdu, chci mit jistotu,ze to bez problemu dam. A diky tomu, ze vecne nekdo chybi, te praxe budu mit azaz). Z blintu bych do toho nesla. Ale některé zeny jsou dost odvazne.

pomoztekacence
17. bře 2023

@michaela666 no nevím, ale když peníze budeme platit za jiné země,to stejně léky, které teď nejsou nikde k dostání tak budeme stejně na tom hůř a hur. Měli by se postarat první o dluhy české republiky a rodiče a ne se starat o zeme které by nepomohly nám tolik jako jim my cpeme do p..... .

shirilka
18. bře 2023

@michaela666 Jj přesně tak, ve školce aspoň mají nějaký program, nějaká sousedka si ulehčí práci a budou koukat celý den na YouTube videa, to fakt ne...
Mi by se líbilo, kdyby u toho hlídání byla možnost navázat to na prarodiče, mamka má sice ještě pár let do důchodu, ale o vnoučata by se s radostí starala, abych já mohla jít do práce...

michaela666
18. bře 2023

Když to poženu do extrému, tak internet a televize plná toho, jak někdo ubližuje dětem. Už vidím paní se 3 dětmi na hlídání. Ujedou jí nervy a bude na ně křičet nebo jim dá na zadek tak co? Budou jí popotahovat po soudech?
Mám jedno živější dítě v období vzdoru a občas mi z toho všeho sakra hrabe. Mít k tomu ještě hlídat cizí, tak mě švihne.
Ve školce učitelka ví jak s nimi pracovat, ve větším kolektivu se děti chovají jinak. A co si budeme povídat, za nějaký ten rok praxe už je psychicky odolná.

ruzova_pastelka
18. bře 2023

@michaela666 Jo. Je. Například učitelky v mateřské školce to dělají celkem často. Takže jestli si myslíš, že se tohle ve školkách neděje, tak ti závidím tvůj optimismus.

A odolná? Nebo vyhořelá?

Pochybuju, ze sousedské hlídání bude horší.

https://www.idnes.cz/usti/zpravy/chomutov-soud-...

https://www.blesk.cz/clanek/regiony-praha-praha...

https://legacy.blisty.cz/art/10366.html

brunetka11
18. bře 2023

@pomoztekacence Zvláštní - takže svým vlastním nickem vyzýváš k pomoci někomu a pak kritizuješ pomoc lidem, jejichž zem napadl agresor. A i díky tomu, jak se mu dokázali s pomocí druhých doposud ubránit, tak agresor prozatím nenapadl nás.
Proč máš v sobě dvojí metr?
Kačenka si pomoc zaslouží, Yulia ne?

michaela666
18. bře 2023

@ruzova_pastelka Ano vím, že tohle se děje bohužel i ve školkách. Na druhou stranu, tam jsou učitelky minimálně 2 takže se na to podle mě přijde rychleji, než když to bude dělat sousedka za zavřenými dveřmi v bytě sama s dětmi.

Věřím, že hodně rodičům to může vyhovovat a je to jejich svobodná volba. Já bych do toho nešla, stejně jako bych dítě nenechala chůvě, kterou osobně a delší dobu neznám.

kryany
18. bře 2023

@michaela666 ja bych cizi male deti do 6 let nehlidala ani za zlate prase.... Nemela bych na to trpelivost a byt jednou nohou v kriminale to taky nestoji za to. Navic kazde dite je vychovavano jinym stylem...
Jenze mam prave strach,ze i kazda jednodussi pani bude mit za to hlidat deti vic nez pracovat treba v obchode a takove hlidacky budou k mani...takze prochazka, doma TV a cus.

kryany
18. bře 2023

@ruzova_pastelka v tech skolkach se to opravdu odhali driv nez u chuvy za zavrenymi dvermi... na druhou stranu pro vecne nemocne deti asi ten mensi kolektiv by byl lepsi, ale zase jak si otukat dobrou pani na hlidani, aby bylo dite spokojene... ty lepsi budou mit plno vzdy..

surikata131
18. bře 2023

@ferda90 já teda úplně nesouhlasím, důchodcům se přidává neustále, na to se peníze najdou vždy. Teď se jim přidá míň a už je křik, přidávalo se jim nedávno, moji prarodiče mají důchody docela pěkné, přivydělat si může mnoho důchodců taky, moje babička s dědou si přivydělávají i v 75 letech. Samozřejmě ne každý má tu možnost, ale stejně tak i maminky na RD. Já to beru tak, že děti narozdíl od důchodců nejsou voliči, takže smolík. Přitom dětem se neustále něco kupuje, plenky, boty a oblečení, jak rostou, když chodí do školky/školy/kroužku, musí mít některé věci několikrát…kdyby stát zřídil víc školek, dětských skupin, jeslí, taky by to něco stálo

ilonne
18. bře 2023

@surikata131 jenže když budeš pracovat, budeš zároveň odvádět do státního rozpočtu. Matka na rodičovské nic do státního rozpočtu neodvadi. Takže rozumnější by rozhodně bylo zřídit více míst ve školkách a zkrátit dobu čerpání RP.

Strana
z7