icon

Zvýšení rodičovského příspěvku 2023. Kdy ho vláda projedná?

rendulik82
30. říj 2022

Ahoj holky, nevíte kdy má vláda projednávat deklarované zvýšení celkové částky rodičovského příspěvku?

Strana
z7
somalicats
18. bře 2023

@ilonne I matka na rodičáku do státního rozpočtu často odvádí, pokud pracuje.

ilonne
18. bře 2023

@somalicats ano, pokud pracuje.

levandulovy_caj
18. bře 2023

Na co vlastně mít nějaký rodičák? Vždyť děti můžou vpohodě trávit svoje útlé dětství ve školce 😀
Já bych ho zrušila úplně. Po šestinedělí hned do rachoty, aby měl stát co nejvíce platičů daní 😀😀😀

ferda90
18. bře 2023

Jako ten rodicak není podle mě úplně málo peněz, jasný, všechno je dražší, ale za mě je ten rodicak pro potřeby dítěte a ty se určitě za ty peníze z rodicaku obstarat dají. Pořídili jsme si dítě a hlavně si jej musíme živit my a ne spoléhat, že nám někdo něco dá. Ty tři roky se dají zvládnout, třeba skromněji, ale dají. Já fajn, že dneska si může maminka přivydělat, má možnost určit si výši příspěvků. Bohužel, hold je třeba mít nějaké úspory v případě potřeby na ně sáhnout

kryany
18. bře 2023

@ferda90 mam za to, ze rodicovsky prispevek je davkou rodice viz definice na MPSV https://www.mpsv.cz/rodicovsky-prispevek1
Tedy kryje potreby rodice - matky (samozrejme co ta z nej koupi je na ni, klidne muze kupovat potreby pro dite)
Na dite se pak vztahuje sleva na dani, nebo pridavek na dite (pouze u pridavku na dite je urceno, ze tento je vylucne ke kryti potreb ditete)

ferda90
18. bře 2023

@kryany a to si myslím, že dělá. Je to prostě příspěvek a ne plat. Je fajn, že poměrně nedávno ho zvedli. Jak říkám, je na prd, že teď je všechno dražší než bylo, ale bohužel s tím nic neuděláme a na nějakou dobu to je si myslím zvládnutelné. Přídavky dneska nedostane jen tak někdo, aspoň mě to tak přijde. Já jakoby tím chci říct, že třeba mě by víc vyhovovalo kdyby vláda umožnila víc školek pro menší děti, nebo ty zkrácené úvazky a to všude, třeba i ve fabrikach a ne jen při kancelářske práce. Pokud jsme jako země fakt zadlužená, tak zvýšení rodicaku by byl další zásah do financí a další zadlužení. Ono je to těžko. Jako všech, tak i nás se dotklo zdražování, máme hypotéku, zvýšil se nájem, jídlo... Přítel má průměrný plat, zatím to zvládáme, na rezervy saaht nemusíme, ale hold nic moc neusetrime, ale s tím jsme počítali.

surikata131
18. bře 2023

@ilonne ta matka vyprodukovala nového daňového poplatníka. Odvádí DPH, spotřební daň nebo třeba daň z nemovitosti atd. (ano, chápu že byla myšlena daň z příjmu,soc.+zdrav. “pojištění”). Určitě by bylo fajn podporovat zkrácené úvazky a zajistit, aby bylo kam ty děti umístit, třeba by se spousta žen zapojila do prac. procesu dříve. Ale jiné dávky valorizují neustále a rodičák je na chvostu

surikata131
18. bře 2023

@ferda90 já nevím, no, tady píšou ženy, jak je to v pohodě, ale chlap vydělává + se stará o dítě + zapřáhly ještě prarodiče. Já osobně si teda nemůžu stěžovat a do práce se chystám dříve než ve 3 letech dítěte, co jsem čerpala za svůj profesní život mnohonásobně vrátím. ale mám v okolí maminky, co se na ně chlap vykašlal, rodičák mají 8 tisíc, alimenty kolikrát žádná sláva a bydlí opět u rodičů, protože samy by vše neutáhly. Dítě mladší 3 let nemají kam umístit, aby mohly do práce. Mě to přijde nedůstojné. Vdovský důchod je třeba přes 20 tisíc. X důchodců v okolí je v důchodu už +/- 30 let. To těch jednorázových 300 tisíc i kdyby navýšili třeba o 20-50 tisíc mi nepřijde taková hrůza

ferda90
18. bře 2023

@surikata131 jako ženské, které jsou samotné bez chlapa to mají těžké, tam by se pomoc hodila asi větší, ale když jsou na to dva, tak by snad neměl být problém. Ono je to těžko no. U nás by rodiče pomoct nemohli, všichni pracuji a pracovat ještě nějaké ty roky bohužel budou,ale v dnešní době jsou i ty jesličky, dětské skupinky, takže když by maminka chtěla na brigádu, tak se i takhle dá. Také se chystám do práce když bude mít syn 2,5 roku.

ruzova_pastelka
19. bře 2023

@michaela666 @kryany Já vám nevím ženy, všechny ty případy trvaly v řádu let. Ten první tři roky. To mi jako rychlé odhalení nepřijde. A to je řeč o drsném týrání, ne o křiku a bouchnutí přes zadek, to neřeší policie, ale inspekce a takových případů jsou tisíce.

Co tím chci říct - rodiče to musí kontrolovat vždy. Školky nejsou stoprocentně bezpečné, naopak jsou z hlediska týrání vysoce rizikové (přetížení pečovatelé, velký stres, obětem se nevěří). A sousedské hlídání nebude o nic horší. Možná bude naopak o chlup lepší v tom, že špatně fungující instituce jsou rizikový faktor syndromu vyhoření, který stojí za větsinou těchto případů.

marketa11112
27. bře 2023

Vratim se k rodicaku.jeste jsem o tomto tematu premyslela. Dospela jsem k tomu,ze v dobe,kdy je treba setrit,musi setrit vsichni, a nepridala bych nikomu ani korunu. Zastavila bych zvedani veskerych dávek, státních platu, dokonce i duchodu ( rok to vsichni zvládnou). Rikam to z pozice nekoho,kdo se ma hur, nez pred rokem, pracuje ve statnim a stara se o nemocneho clena domacnosti. Je dokazano, ze zvyseni rodicovskeho příspěvku, stejne porodnost nezdvyhlo ( a k tomu byl puvodne urceny . a díky i jeho zavedeni - tech opatření bylo vice- tu mame dnes husakovy deti - tedy ted uz skoroduchodce). Ovsem v teto dobe to uz jaksi nefunguje, jsme namlsni a bylo by treba jine, o hodně vyssi davky. A na to stat proste nemá.
Urcite jsem pro zruseni vyhod jako je jizdne nebo sleva na nepracujici manzelku. Kdyz už podpora, tak zvyseni slevy na dite pro pracující. Ale i ta je uz ted nastavena tak, ze s poctem deti se sleva zvysuje.
Chapu, prachy navic se hodi, komu ne. .me ted fakt hodně. Na druhou stranu bych v budoucnu , za tricet let, chtela duchod, ze ktereho si zaplatim alespon energie a jidlo. Popravde ustojime to, zvladneme to, nic jiného nezbyva, ale si si tezko nasetrime kazdy, tedy i ja , i manzel, miliony na duchod. Tezko nasetrim navic detem na studia, prvni bydleni a tezko nasetrim navic i na peci potrebnou pro nemocného syna. Navic, kdyz se o nej musim starat ted, rozvijet ho a pomahat mu, tedy nemohu pracovat na plno - po osmi letech me i muze unava dosti zmaha. Ano, možnosti jsou. Soupnout dite do ustavu, nechat z nej udelat zeleninu a jit makat. Ale doufam, ze tyhle casy a hloupe myšlenky jsou uz davno pryc, snad je dnes spolecnost vyspelejsi a dava sanci i tem, kteri meli mene stesti ( navic, pokud nemoc zpusobi nase skvela vyspela lekarska pece).
Chvi jen rict, ze se me to dosti týká,presto bych nezvysovala zadne davky.naopak bych sezrila vsude, kde je to možné. A at se to lidem líbí nebo ne, stavebko je jedno z nich. Stejne tak zvyseni dane z nemovitosti, uprava nejnizsiho DPH, ale i vraceni vypoctu mzdy( superhruba mzda), mozna i navyseni soc a zdrav podnikatelum. Ano, bude to bolet, ale melo by to bolet vsechny a byt cca spravedlive. Ne, ze to odnese jen jedna skupina lidi.

kryany
28. bře 2023

@marketa11112 momentalne to odnesly prave rodiny s detmi tim, ze ten rodicak se jediny nevalorizoval. Vlastne se pridalo vsem krome toho rodicaku, bohuzel tim se zdrazilo i tem rodinam s malymi detmi, ale bez kompenzace. Kdyby se nepridalo nikomu, ani se tolik nezdrazi, takze bud nemeli pridavat nikomu, nebo by meli naopak pridat vsem, protoze model dame jen nekomu, poskozuje ty ostatni tou vyvolanou inflaci.
A pokud lide nebudou mit penize,nebudou ani chodit dary pro potrebne do ruznych sbirek.
Co se tyce nasetreni si na duchod, na ten si nenasetri nikdo, snazit se muzeme, ale nebude to dost. Nevim jak ty, ale uz nemam duveru ani v to penzijko, ty penize se tam utopi a za x let znehodnoti, takze zvedat si tam castku jak si vlada mysli, to se u lidi moc nepotka ...

levandulovy_caj
28. bře 2023

@marketa11112 jenže by se nemělo přidávat ani v soukromém sektoru...

marketa11112
28. bře 2023

@levandulovy_caj soukromý sektor nelze ovlivnit. 😉

@kryany penzijko..kdo ví, co bude za tricet let. Dnesni peníze budou mit zrejme malou hodnotu. Nemela jsem k němu duveru nikdy.

brunetka11
28. bře 2023

@kryany Ne, neodnesly. Nikdo jim danou dávku nesnižoval.

@levandulovy_caj Boží, jakože někdo bude soukromým vlastníkům určovat, zda smí či nesmí přidávat na platu svým zaměstnancům?
Nápad týdne, gratuluji 😂😂

levandulovy_caj
28. bře 2023

@marketa11112 soukromý sektor musí regulovat sám sebe. Logicky když bude v soukromém sektoru průměrná mzda třeba těch 40tis tak průměr u státních zaměstnanců nemůže být výrazně nižší...

levandulovy_caj
28. bře 2023

@brunetka11 stát třeba reguluje minimální mzdu...

kryany
28. bře 2023

@brunetka11 odnesly to nejvyssim propadem zivotni urovne a to je fakt. Kdyby se nezvysovalo nikomu,neni to tak markantni,tady se zvysovalo vsechno kolem krome RP. Realne RP snizovala inflace a to dost makrantne.

levandulovy_caj
28. bře 2023

@kryany s brunetkou je zbytečné se hádat, ve finále ti stejně napíše, že na rodičáku si přece můžeš jít vydělávat 😀

kryany
28. bře 2023

@levandulovy_caj no jeji zpusob komunikace je posledni dobou jako pest na oko, vsimam si toho.

brunetka11
28. bře 2023

@kryany Všímáš si toho poslední dobou? Vždyť tu jsi od 3/23 - že by další reinkarnace? ,-)
@levandulovy_caj Chápu, někdo s tím problém nemá a někdo očividně ano 🙂

kryany
28. bře 2023

@brunetka11 spis to bude tim, ze ctu tve prispevky ve vice skupinach, ktere jsem si nahlasila a kde taktez pusobis... Co jsem pochopila mas problem s nove zalozenymi profily. Chovas se jako by ti to tady patrilo, ale to asi nepatri, tak by mozna bylo fajn dat prostor i ostatnim uzivatelum, nejen stavajicim, ale i tem novym. Taky jsi sveho casu mela cerstvy profil, kdyz jsi sem vstoupila, tedy vlastne spis reinkarovala... Jestli te nekdo nakrknul, zkus si prosim najit hromosvod jinde, ano?

brunetka11
28. bře 2023

@kryany S novými profily opravdu problém nemám. Ale ano, my dvě jsme na sebe narazily velmi rychle, protože obratem poté, co tu skončí pár "chcimírových" profilů, reagovat na @limali a její příspěvek s výtkou vůči proruským zastánkyním a současně začít prvním příspěvkem na svém profilu "jsem tu nová a Covid a úplně asociální politika" je poněkud ne příliš chytré ,-)
A teď se opět takhle hloupě odkopat...

Ale klidně pokračuj, prostoru máš víc než dost ,-)

kryany
28. bře 2023

@brunetka11 asi ti tady nekdo hodne lezel v zaludku, mozna to "odkopani" jak pises bude tim, ze mas spatneho krtka, ktery nema zapotrebi se nejak zakopavat. A jen tak mimochodem, neni pro odkopaneho krtka lepsi se znovu zakopat? Premyslim,proc by to ten tvuj znovu neudelal.

kupi
28. bře 2023

@kryany chtěla jsem ti napsat to samé co brunetka, stačí se podívat na tvůj profil a je jasné, že tady nejsi nováček

kryany
28. bře 2023

@kupi to je bezne, ze zde pusobi uzivatelky v tehotenstvi a po dobu rodicaku a pak zrusi profil, odmlci se a pak je sem zase vitr zavane.

rendulik82
autor
30. bře 2023

A vysvětlí mi prosím někdo proč se mají rodiče střídat? Jako v čem je to užitečné? Když manžel vydělává třeba 80 tis a já 20 tis. Nerozumím.

marketa11112
30. bře 2023

@rendulik82 vytvoreni pouta ditete s otcem? Rozdeleni pece o oba partnery?

Strana
z7