icon

Zvýšení rodičovského příspěvku 2023. Kdy ho vláda projedná?

rendulik82
30. říj 2022

Ahoj holky, nevíte kdy má vláda projednávat deklarované zvýšení celkové částky rodičovského příspěvku?

Strana
z7
rendulik82
autor
30. bře 2023

@marketa11112 a nemělo by to být spíš na dobrovolne bázi?

kryany
30. bře 2023

@rendulik82 tak to vis, vlk se nazere a koza zustane cela, je zcela jasne, ze u stavajicich rodicaku tu delku jiz maji zeny nahlasene u sveho zamestnavatele a ten s nimi driv vubec pocitat nemusi... Nakonec to dopadne tak,ze jeste kdyby se melo kratit to co je, ze si to zensky vyberou jeste letos a nula od nuly pojde, protoze stejne budou nahlasene jako osoby pecujici o dite do 4 let a nedaji nic, jen pekne o tom mluvi jako loni touhle dobou...
Jinak pokud se to rodine financne nevyplati, zadne stridani proste neprobehne... a ani zamestnavatele na to tak rychle pripraveni nebudou, takze to bude problematicke ... hlavne, ze ty deti tak moc potrebuji, ale oni je mit proste nebudou...

sarkoc
1. dub 2023

Když tak projíždím tu diskuzi, tak je problém, že jsou lidi, kteří budou mít pořád málo, i kdyby ten rodičák byl dvojnásobný.

ferda90
1. dub 2023

@sarkoc
Přesně tak, větrná by měla málo i kdyby byl rodicak 500 tisíc.

kikisa311
20. dub 2023

Holky, teď dva dny zpátky se to zase pokoušeli řešit to zvýšení. Ale nečekaně se opět a zase nedohodli. Nevíte kdy se to má ještě projednávat? I když moc nevěřím tomu že to schválí. A kdyby přece jen to odkývali tak za jakých by to bylo podmínek že 🤔

kryany
20. dub 2023

@kikisa311 tak ODSka couvla od navyseni odvodu OSVC,jsem zvedava co chteji rict lidem,kdyz budou pak chtit zvysovat odchod do duchodu a davat pakatel atd.,jeste ted mele Jurecka o vyzivovaci povinnosti deti k rodicum,no to uz vudim,jak ty mlade rodiny na materskych co si maji usetrit na bydleni i na duchod budou mit na to zivit nejen deti,ale i sve rodice.Ono jim totiz uz doslo,ze kdyz nebude na duchody,budou muset vyplacet soc.davky...Takze to navyseni rodicaku je asi jejich uplne posledni starost,ale Jurecka to chtel realizovat nejpozdeji od roku 2024...osobne kdyz vidim,jak jim nevychazi windfall tax,tak si myslim,ze rodicak nenavysi,ale krome duchodcu jim to pak spocitaji take mlade rodiny s detmi atd.,jestli se v te vlade pote udrzi,to chci videt....

kikisa311
20. dub 2023

@kryany no právě. Je to už čím dál horší. A jak píšeš. Rodiny s malými dětmi sou dneska rádi že sou rádi. A ještě aby dávali i rodičům? Z čeho... mám opravdu strach jak to tady dopadne 🥺

kryany
20. dub 2023

@kikisa311 je to sproste,budes delat cely zivot,vedi,ze nemas z ceho na svuj duchod usetrit a vedi,ze ani stat nema jak te zabezpecit,pritom chce, at platis vysoke SP a ZP,mas deti,ktere musis zivit,zajistit bydleni a jeste chteji, at nase deti pak zivi nas rodice,kterym stat ten zaslouzeny duchod nedopreje,ale hlavne,ze stat radne danove poplatniky vychovat chce...nekde je neco spatne...nerealne predstavy...jak rikam to ten rodicak je fakt uz ta nejmensi starost a urcite vyssi driv jak od roku 2024 nebude a kdo vi jestli,spis za podminky stridani rodicu...A jak to tady dopadne?Minimalne socialnimi nepokoji.

kikisa311
20. dub 2023

@kryany to je pravda. A to střídání rodičů?? Na to už nemám slov

kupi
20. dub 2023

@kryany no vidíš, mně na tom pomáhat finančně rodičům nepřijde nic divného, manzelova mamka zůstala sama na barácku, tak ji platíme elektřinu a plyn, beru to automaticky, rodiče nás finančně podporovali, když jsme studovali, tak jim to teď ráda oplatim

kryany
20. dub 2023

@kupi tak zalezi na tom,zda na to mas ci ne a v jake zivotni fazi se nachazis,ja ani nevim,jestli bych chtela, aby me dcery, ktere treba budou na rodicku jeste z toho podporovaly me s manzelem...a jestli budete dedit,tak se vam to logicky vyplati 😉 a mozna by to mamce pokryl i prispevek na bydleni,kdyz je na tom baraku sama a nevychazi...jeste si vem variantu,ze jako manzele muzete prijit k.situaci,kdy bude potreba podporit rodice i z tve i z jeho strany soucasne a k tomu deti treba na vysoke...

michaela666
20. dub 2023

@kikisa311 Ona ta vyživovací povinnost vůči rodičům platí už dlouho, jenom to zatím málokdo řeší přes úřady. Mě přijde normální a počítám s tím, že jednou budu muset rodičům pomáhat možná i finančně.
Oni mě živili 18 let a ještě teď v mých 30 jsou kdykoliv ochotní mi pomoct ať už hlídáním dcerky, odvozem někam nebo v nejhorším případě finančně.

kupi
20. dub 2023

@kryany tak doopravdy to neděláme kvůli dědictví, pokud by potřebovali pomoc i moji rodiče, tak by jsme to 100% taky nějak udelali, vzali by jsme si je třeba k nám..na vysokou děti sporime už teď.

sarkoc
21. dub 2023

@kupi souhlasím....vypadá to, že u nás to nebude potřeba, všichni jsou ve své nemovitosti a budou mít solidní důchody, ale kdyby ano, beru to jako samozřejmost, i kdybych si na to já měla půjčit, aby nemuseli oni. Spíš než finančně to u nás bude potřeba pomoci s běžným postaráním se o sebe minimálně u jednoho rodiče, který už teď je v necelých 70ti dost nemocný a to řešíme tak, že nyní když stavíme dům, automaticky jsme naplánovali jednu místnost s koupelnou navíc pro tyto případy. Nebo kdyby třeba byl někdo z rodičů po operaci a potřeboval jen dočasně někoho při ruce, prostě tam tento prostor bude pro jeho i naše soukromí a pohodlí 🙂

kryany
22. dub 2023

@sarkoc tak o pomoci nemohoucimu rodici se tady snad nepreme,my nase rodice urcite zivit nebudeme muset,ale jak to budou mit nase deti s nami,je otazka toho kolik se komu podari nasetrit a kolik let se dozije,aby mu to na ty roky vyslo...

arevb
15. kvě 2023

@rendulik82 no snad to bude nakonec pro všechny, začala jsem pobírat rodičák teď od 1.5. ...

rendulik82
autor
15. kvě 2023

@arevb myslím že nebude pro všechny dle toho co tam píšou.

michaela666
15. kvě 2023

@arevb Píšou pro děti narozené od roku 2024.... Místo aby ty peníze vrazili do navýšení kapacity školek, tak zase jen nelogické rozhazování. 👏

ferda90
15. kvě 2023

@michaela666 přesně tak, souhlasím

michaela666
15. kvě 2023

@ferda90 Vždyť to velké navýšení všeho se dříve narozených dětí netýká. 🤷
Já se stihla kdysi narodit ještě o několik desítek minut do Československa, teď budou některé maminky pro změnu stresovat kvůli 50 tisícům.

levandulovy_caj
15. kvě 2023

@rendulik82 ta hranice dle narození se tu probírala i při minulém navyšování, nakonec to zvedli všem, kdo měl ještě rodičák...
Jinak při rodičáku na tři roky s předchozí mateřskou to vychází na přilepšení o nějakých 1500kc, což si myslím, že jako valorizace po čtyřech letech a při současných cenách je celkem ok...

krtikkrtovaty
16. kvě 2023

Jako na jednu stranu úspory, jak se všichni musíme uskromnit, ale tady se zase bude přidávat (a navíc jen někomu). 🙈 Jako já tuhle vládu podporuji, úspory jsou potřeba a myslím, že většinu toho i vymysleli dobře, nechci, aby jednou moje děti žily ve zbankrotovaném státě, ale ten rodičák fakt zvyšovat ne...

sarkoc
16. kvě 2023

@krtikkrtovaty přesně, souhlas...nepochopila už jsem těch jednorázových 5 tis na dítě, rodičák není na vyskakování, ale katastrofa mi to teda taky nepřijde...odkud to chtějí pořád brát? do toho důchodci řvou, že mají málo, odbory řvou, že mají málo...no, našim dětem určitě není, co závidět, pokud se tu rozhodnou zůstat

krtikkrtovaty
16. kvě 2023

@sarkoc Opravdu nechci, abychom skončili jako v Řecku. 😔 Právě si myslím, že 300 tis. Kč je velmi štědrých a je to pro většinu lidí na 3 roky, kdo má mateřskou třeba jen na 2,5 roku. A to se většina lidí dokáže snad na to připravit, přizpůsobit a snad si nedělám děti, kvůli penězům (i když je mi jasné, že takový jsou, co berou RP jako příjem co 2-3 roky opakovaně...). 🙈

ferda90
16. kvě 2023

@krtikkrtovaty přesně tak. Pokud plánuji rodinu, musím se připravit i co se týká financí a ne čekat s nataženou rukou co mi stát dá a zda zvýší RP. Člověk musí mít nějaké úspory a případně na ně sáhnout. Raději ať zařídí víc školek, víc zkrácených úvazku pro maminky.

Strana
z7