icon

Zvýší se peněžitá pomoc v mateřství díky dovolené?

24. zář 2021

Ahoj, na úřadech jsem si to ještě nezjišťovala. Zvýší se mi PPM?
Mám HPP na dobu neurčitou. Od 3/2019 do půlky 9/2019 jsem byla na mateřské dovolené. Poté jsem od půlky 9/2019 a 10/2019 čerpala řádnou dovolenou (celkem 29dnu). Peníze jsem dostala v říjnu a listopadu 2019, celkem cca 31 000. Od 11/2019 dosud jsem na rodičovské dovolené. V 8/2020 jsem dostala v práci bonus 10 000 za to, že tam jsem víc jak 5 let. Zvýší se mi PPM díky té řádné dovolené a bonusu? Ted jsem těhotná a termín mám na začátku března, dceři budou v květnu 3 roky.
Dovolím si označit @malenka3, dokázala by si mi poradit? 🙂

malenka3
24. zář 2021

Myslím, že s největší pravděpodobností ne. Podle toho, co píšeš, stíháš nástup na md do 4 let prvního dítěte. Pokud se jedná stále o ten samý pracovní poměr, pak platí, že pro nový nárok na mateřskou bude vyplňovat účetní příjmy za posledních 12 měsíců před nástupem na md. To znamená, že dovolená z roku 2019 do toho už nepatří. Příjem si měla tedy jen tu odměnu. Protože stíháš ten nástup do 4 let, vypočtená mateřská se porovná s tou původní a dostaneš tu vyšší, tedy v tvém případě tu původní. Rozhodně ale nedochází k navýšení průměru z původní mateřské o nějaké navazující příjmy v dalších letech.

autor
24. zář 2021

@malenka3 děkuji 🙂 něco jsem si někde letmo přečetla a teď mě to tak nějako napadlo🙂 takže dostanu mateřskou takovou, jakou jsem měla s dcerou, že? 🙂

malenka3
24. zář 2021

Pokud jsi stále v té samé práci, tak ano.

autor
24. zář 2021

@malenka3 ano, stejná prace, stejná smlouva🙂mockrát děkuji 🙂

areh
24. zář 2021

Já jsem si po první md vybrala dovolenou a dvz při druhé md jsem měla o něco vyšší. Na druhou md jsem nastupovala skoro ve 3 letech staršího.