Mateřská po rodičáku. Z čeho se mi bude počítat?

9. říj 2023

Ahoj,

je tu prosím někdo kdo tomu rozumí? Momentálně jsem na rodičovské dovolené, mám ji nastavenou na 2 roky, které končí příští září. Kdybych během této rodičovské dovolené otěhotněla z čeho se mi počítá dalsi mateřská? Z rodičovského prispevku?
Holky díky, já jsem prostě z těchto věcí zmatená

areh
9. říj 2023

Pokud máš smlouvu na dobu neurčitou, bude výše PPM stejná jako u prvního dítěte. Pokud jsi při RD nepracovala...

autor
9. říj 2023

@areh aha, pracuji na DPP

j.a.n.i
9. říj 2023

I tak bude stejná.

konidana
9. říj 2023

@j.a.n.i prosim muzes mi vysvetlit DPP ? To je dohoda o provedeni prace, ne? To muze byt na dobu neurcitou? Ja si vzdy myslela ze to je ohranicene nejakou konkretni praci.... ale asi to muze byt i trvala starost o neco...

veroniquecz
9. říj 2023

@konidana tam je pouze omezení hodinami, ne dobou.

j.a.n.i
9. říj 2023

@konidana Přesně tak, omezení je pouze na počet hodin za rok, ale tedy já to chápu tak, že má HPP na dobu neurčitou a při RD si přivydělává na druhou smlouvu a tou je ta DPP, takže u ní nevíme, na jak dlouho je, pokud se tedy bavíme o zakladatelce.

autor
9. říj 2023

@j.a.n.i obdivuji každého, kdo se v tomto vyzná! 🤣 takže tedy odcházela jsem na mateřskou ze zaměstnání, kde mám smlouvu na dobu neurčitou. Během RD jsem nastoupila na pár hodin v tydnu do zaměstnání na Dohodu o provedení práce, kterou mám uzavřenou na rok.
Tudíž jestli chápu dobře, další mateřská dovolená se bude počítat že zaměstnání z kterého jsem šla na první mateřskou?

j.a.n.i
9. říj 2023

Jo, chápeš to správně.

autor
10. říj 2023

@j.a.n.i skvělý, děkuji moc za vysvětlení!
A je to možné i v případě, že bych si teď rodicak prenastavilaz 2 let na 3 roky? Omlouvám se, ale myslela jsem si, že příští rok nastoupim do práce a o další dítě se pokusíme až tak za 3 roky, ale bohužel se u nás situace změnila a vzhledem k té situaci řešíme zda by nebylo lepší pokusit se o další miminko teď, ale já jsem babovka a trochu se bojím, aby nám to vše vycházelo finančně, protože prostě měsíční poplatky se neptaji.

j.a.n.i
10. říj 2023

Ano, jen upozornění, nejde vůbec o rodicak, ten roli nehraje a je fuk zda ho nechas na dva nebo prodlouzis na 3, podstatna je delka rodičovské dovolené v praci. Zadala jsi v praci písemně s uvedenim datumu do kdy?

autor
10. říj 2023

Aha, z práce mám papír, kde je psáno, že tak berou na vědomí, že jsem na RD dva roky, ale nejdéle mi povolují 3 roky. Čímž teda pro mě vyplývá, že musím druhou mateřskou vyčerpat do 3 let prvního dítěte? Což bychom asi zvládli, protože dceři budou 3 roky za 2 roky v září.
Já si teda naivně myslela, že s dalším dítětem se automaticky znova počítají 3 roky...

j.a.n.i
10. říj 2023

Nikoliv automaticky 3 roky, ale tolik, o kolik písemně pozadas, maximálně 3 roky od narození nejmladsiho ditka. A jinak jde spíš o to, kdyby se vam nedarilo, tak tu RD musis z tech 2 na 3 prodlouzit nebo nastoupit do prace.

autor
10. říj 2023

Po dnešním dlouhém rozhovoru s manželem jsme usoudili, že si mateřskou protáhnu na 3 roky a pokusíme se o druhé miminko. Když to nevyjde, alespoň si užiji čas s dcerou. Předpokládám ze je nutné o prodloužení informovat i zaměstnavatele? Nebo ho taky nějak žádám?
A doufám, že už poslední dotaz - pokud se zadari, budu opět zadat zaměstnavatele o novou materskou a rodičovskou dovolenou?
Já se strašně omlouvám za stupidní dotazy, ale ja těmto věcem vůbec nerozumím.
Moc dekuju za trpělivost ❤️

j.a.n.i
10. říj 2023

No, zaměstnavatele se žádá, ale jelikož ti to nemůže zamítnout, tak je to vlastně oznámení i když se to formuluje jako žádost. Jo a nově to musí být písemně a minimálně 30 dnů předem. A jinak o mateřskou žádáš - nežádáš, dáváš do práce ten papír na PPM od doktora a nic dalšího k tomu netřeba. Pak o rodičovskou zas žádost alespoň 30 dnů předem.