Výše rodičáku přes manžela osvč. Má to cenu?

kaja2016
24. dub 2020

Nemate s tim nekdo zkusenost. Manzel je osvc, plati si volitelne nemocenske. Materskou prez nej nezadame, bylo by to jen nejakych 5000Kc ( pritom prijem ma pomerne slusny, ale holt je to pro ovsc takto nizske), ja na materskou uz narok nemam. Timpadem bych ze zakona nastoupila rovnou na rodicak na 30 mesicu ( neda se zkratit, max 10tisic mesicne). Ale nebranime se tretimu diteti a bylo by fajn ten rodicak dobrat cely, pokud by to prislo. Da se aspon, kdybychom cekali treti, nastavit rodicak na nejakou slusnou castku prez otce? Nebo se to pocita z te materske, aby se dal pak dovybrat drive?Prosim jen pokud nekdo opravdu vi, dekuji

j.a.n.i
24. dub 2020

@kaja2016 Pocita se z te materske. A holt kdyz houby do systemu odevzdava, tak mate i limity pro cerpani.

kaja2016
autor
25. dub 2020

@j.a.n.i Odvody ma 9000 Kc, z hrubeho prijmu 45000Kc me to neprijde malo, tobe ano?

kaja2016
autor
25. dub 2020

Plus samozrejme dane jednou rocne.....

j.a.n.i
25. dub 2020

@kaja2016 No, nevím co myslíš hrubým příjmem, ale pokud zisk, tak to oproti zaměstnanci není moc, neb když zaměstnanec vygeneruje stejný zisk, tak zaplatí cca 15 000,- a druhou věcí je, že pokud by platil odvody jako píšeš a odpovídající nemocenské, tak rozhodně PPM nevychází 5000,- ale někdo kolem 14 - 15 tis.

kaja2016
autor
25. dub 2020

@j.a.n.i Na socialce me rekli 5000Kc. Zavolam tam tedy znovu. Zamestnanec ty penize negeneruje. To jeho zamestnavatel. Kazdopadne diky za info.

j.a.n.i
26. dub 2020

@kaja2016 Jo a k cemu by asi tak toho zamestnance mel, kdyby mu nereneroval ty peníze? Myslis ze ma chut provozovat charitu nebo jak si prisla na tenhle nesmysl?

kaja2016
autor
27. dub 2020

@j.a.n.i Uplne nerozumim tomu co pises. Kadopadne kazda informace dobra, proto muzu se zeptat, odkud cerpas informace? Ptam se proto, jestli jim muzu verit. Volala jsem znova na socialku. Materska u osvc se nepocita z vyse prijmu a povinnych odvodu, ale z vilitelneho pojisteni. To samo o osbe prinasi minimalni vyhody ( v pripade krwtkodove nemoci neresi nic a v pripade dlouhodobe je lepsi cinnost osvc oficialne zastavit, abys nemusela platit odvody - v manzelove pripade tedy tech 8000Kc - kdyz uz nejsou zadne prijmy). Jediny tedy vyznam ma prave kdyz se zvazuje materska - my tedy nepatrime k lidem, co kalkuluji nejak s materstvim a kolok jim to hodi. X krat jsem o tehotenstvi prisla a do 20tt tohoto tehu to vypadalo,ze o obe deti prijdeme. Nakonec nam zustalo jedno a snad uz bude vse ok. Manzel platil minimalni vol.nemocneske ( nad ramec tech 8000Kc), tak nejak pro jistotu - 130Kc cca. Maximalni vol.nemocenske, ktere ma jeste vliv na vysi materske je 250Kc cca. Materska u nas prez nej by mela byt 6500Kc. A nejvyssi mozna materska pro osvc je asi 13000Kc - i kdyby mel prijmy miliony rocne. Me skoncil pracovni pomer prwve v dusledku problemum s potraty v prubehu pece o prvni dite. To s tou vysi materske me rekli na socialce, proto se ptam odkud mas infomarce, mas jine? Jinak pri stejnem hrubem vydelku u zamestnance jsou odvody dvojnasobne a materska je pritom trojnasobna. Takze rozhodne to neni tak,ze by osvc odvadeli do systemu mene a proto meli umerne nizsi materskou. Proste to je nespravedlive, to je cele. Stat preferuje zamestance, kteri vetsinou pracuji pro mezinarodni frimy, ktere tu nevytvari zadnw hodnoty, pouze plati dane. Cesjych firem, kteri realne v cr neco produkuji, je minimalne a tez to maji tezke, tudiz dane odvadi vetsinou mensi. Oproti tomu osvc vzdy provadi sluzbu zde v cr a jeste navrch plati dane. Holt prefence statu aktualne nejsou dlouhodbe udrzitelne, ale to se ted ukazuje za covidove situace. Takze tak. Pokud to vidis jinak tak budu rada za tvuj pohled. k todicaku, neni pry prqvda, ze vychazi vzdy z materske, protoze se da jeho vyse volit i prez otce, kterz na materske nebyl.Ja ted premyslim, ze nelepsi by bylo nejlepsi jit rovnou na rodicak a nastavit si vysi cerpani prez manzela. Vis za jak dlouhou dobu zpetne se to pocota z vol.nemocenske? Je to tez 12 mesicu jako u materske, kde se ty zalohy zprumeruji, nebo je to doba kratsi? Na to jsem se uz zapomnela zeptat a pokud to vis, mam dojem, ze jsi psala, ze pracuje na up, tak bych byla za radu rada. Diky.

orisek56
27. dub 2020

Nekomu, kdo rekne, ze osvc odevzdava do systemu houby, bych nafackovala. To me teda fakt dokaze zvednout z podlahy.

j.a.n.i
27. dub 2020

@kaja2016 Tak pak je ale jeho blbost, že si k vyššímu sociálnímu platí jen minimální nemocenské. A rozhodně to není tak, že by OSVČ měli vzhledem k odvodům menší dávky, to je kec, mají ji úplně stejné jako zaměstnanci, akorát vzhledem k zisku odvádějí méně a proto jim taky vychází menší. No a nebo věří různým hloupostem o tom, jak se nevyplatí platit nemocenské nebo platí jen minimální a pak se diví, jako teď ty a muž.

j.a.n.i
27. dub 2020

@orisek56 Se z té podlahy klidně zvedni, to je prostě reálný fakt, že odvádějí méně...

j.a.n.i
27. dub 2020

@kaja2016 Jo a že by myla maximální PPM pro OSVČ 13 000,- je taky akorát kec.

somalicats
27. dub 2020

@j.a.n.i Tak pro běžnou OSVČ se opravdu nemocenské moc nevyplatí, předpokládám, že sama moc dobře víš, kdy se v případě nemoci u OSVČ začíná nemocenská vyplácet. Vyplatí se to prakticky jen u žen OSVČ, které plánují dítě, ale pro krátkodobou nemocnost to fakt není (na rozdíl od zaměstnanců), nebo u starších lidí, kteří bývají nemocní a hrozí u nich i dlouhodobá pracovní neschopnost.
@orisek56 OSVČ opravdu odvádějí méně, než zaměstnanci, ono úplně stačí, když například daní paušálem 60%, ale reálné náklady mají nula nula prd - pak jim ty odvody opravdu vyjdou nižší. Takhle funguje třeba můj manžel - odvody má minimální (a taky ale počítá s tím, že v případě nemoci nebo pak jednou důchodu dostane velký kulový). Já jsem současně zaměstnanec i OSVČ, už dobrých 17 let, veškerou administrativu si dělám sama, a fakt je to sakra rozdíl - jako zaměstnanec stojím svoji firmu kupu peněz, jako OSVČ bych se stejným příjmem dokázala optimalizovat daňové přiznání na minimální odvody.

j.a.n.i
27. dub 2020

@somalicats No, upřímně, pokud musím platit sociální, tak už se mi vždy vyplatí platit ty 200,- navíc, které mi zajistí, že v případě delší nemoci nemusím platit sociální a zdravotní a ještě něco dostanu, žádná komerční pojistka nebude mít za 200,- měsíčně takový profit. Čímž samozřejmě netvrdím, že není vhodné to s kombinovat.

somalicats
27. dub 2020

@j.a.n.i V tomhle směru souhlasím, to je výhoda.

orisek56
27. dub 2020

@somalicats ja jsem ale ti samy co ty.... A rozhodne minimum neodvadim ani muj muz. A take jsem byla zamestnanec a take vedu ucetnictvi a veskerou adminstrativu, takze za svym tvrzenim si budu stat.

kaja2016
autor
27. dub 2020

@somalicats To ano, ale ja jsem to myslela tak, ze ten rozdio mezi tim, kolik odvede osvc a zamestnanec neni pomerny k vysi materske. To kolik odvadi za zamestnance jeste zamestnavatel je dalsi vec, ale to za me by nemelo byt vnimano jako zasluha zamestnance, pokud stat nesleduje protezovani zamestnani oproti osvc.
@j.a.n.i Kdybys cetla muj text, tak vis, ze jsem tehotna za poslednich par let byla nekolikrat a z toho zatim jen jednou uspesne. Neni to zadna legrace samo o sobe a jeste k tomu pokazde si navysovat nemocenske coby kalkul, aby byla slusna materska to bylo to posledni na co jsme mysleli a fakt me nepriide v poradku system, kdy clovek cely zivot maka a pak otehotni a mel by si zjistovat co a jak kde navysit a zasubelit, aby z toho bylo co nejvic penez. To me prijde fakt akorat prostor pro spekulace s davkama. Strop je kec? Tak to je oak slozity, kdyz takove informace rozdavaji na socialce. Na nic jineho jsi me neodpovedela, takze tvoje aktivita zde je asi tak o tom si do me rejpnout, tak to je jaksi k nicemu.

kaja2016
autor
27. dub 2020

@orisek56 Jo ja si taky nemyslim, ze lze odvadet minimum, pokud priznavas prijmy. Podle me ty podminky osvc akorat svadej k tomu, aby se vetsina praci, pokud to lze, delala bez papiru, protoze priznavat prijmy se nikomu nevyplati. Duchod je z toho stejne nula nula prd, nejake jistoty pri nemoci tez zadne, tak si kazdej sype na stranu a pak to investuje a resi to takhle. Manzel teda ma takovou cinnost, ze i kdyby chtel, tak to neosuli a vsechno priznava, ale to je asi mezi osvc fakt vyjimka.

orisek56
27. dub 2020

@kaja2016 a vo tom mluvim. Podvodnici smz maji male odvody kdyz nepriznavaji. My jedem na poctivost, tak jsem ale taky brany u huby. Navic kdyz to rozeberu do detailu.... Zamestnanec jde do prace, udela svoji praci, zamestnavatel za neho odvede odvody. Osvc (treba ten muj) musi zajet na sklad, pouzit auto (ktere ano odpisuje, ale taky plati silnicni dan, provadi obrat, musi zplatit naklady na sklade, prijem ze zakazek se dani v podstate dvakrat atd....takze kdyz to vemu do dusledku, jen o odvodech to neni.
Me stve to, ze jeden osvc se snazi svoji praci delat dobre, ma veskera opravneni, ale taky smz fakturuje a pak prijde nejaky bembela co nabidne zakaznikovi tamhle praci za tretinu, bez papiru a nema ani potrebne zkouzky a certifikaci..... Kur....i tak nejen remeslo, ale zdravy trh prace a jeste bere zakazniky. Nahrabe zisk na zakazce, samozrejme tam vsechno zhnoji, protoze kazdy muze byt remeslnikem, ale ne kazdy odbornikem a pak kdyz ma zakaznik z toho problem, a prijde certifikovany clovek opravit problem a rekne si nejakou castku, tak se zakaznik tvari, ze jsi zlodej, a ze ten pred tebou si vzal jen 200 kc a sel.

Jinak pani rejpalku vypust. Delsi dobu pozoruji jeji reakce, ktere radoby inteligentni na me pusobi jen jako honeni si ega a frcek, a nezapomene u toho dotazovaneho shazovat.

somalicats
28. dub 2020

@orisek56 @kaja2016
To, že má někdo malý odvod neznamená, že nepřiznává a že je podvodník. Ono hodně záleží na konkrétní podnikatelské činnosti, ale pokud nemáš nějaké extrémní náklady, tak prostě ten paušál využiješ. Můj manžel je projektant, takže náklady má fakt nízké, takže daní 60% paušálem. Co je na tom podvodného, když ten systém to tak umožňuje?
Osobně bych v tomto směru zaměstnance a OSVČ vůbec nesrovnávala, právě proto, že to moc srovnávat nejde. Jestliže můj manžel vyfakturuje firmě zakázku za stejnou částku, jako je můj čistý měsíční příjem, daní paušálem, tak se holt na ten minimální nebo jen lehce navýšený odvod dostane, podle toho, kolik má za ten rok zakázek. Na druhou stranu mě jako zaměstnavatele ten zaměstnanec stojí podstatně víc, pokud mu mám dát totéž, co dostane můj manžel za měsíc na fakturách.
Já nechci, aby ten příspěvek vyzněl nějak špatně vůči OSVČ, obě skupiny jsou svým způsobem bité - OSVČ nemají prakticky nárok na nic, zaměstnancům spolkne hodně velkou část výdělku stát na odvodech (a já na rozdíl od @kaja2016 počítám se superhrubou mzdou - protože i to, co zaplatím za zamce já jako zaměstnavatel, mi ten zaměstnanec musí vydělat, nejsem charita).

j.a.n.i
28. dub 2020

@kaja2016 Jako promiň, pokud jsi schopná napsat, že to, co za zaměstnance odvede zaměstnavatel, se nedá počítat jako zásluha zaměstnance a nehodláš to počítat do odvodů zaměstnance, tak jsi naprosto mimo a nemá smysl se s tebou na dané téma vůbec bavit, protože přesně jak píše @somalicats ten zaměstnanec musí zaměstnavateli na tyhle odvody vydělat, takže reálně je platí on.

j.a.n.i
28. dub 2020

@orisek56 A to si jako myslíš, že když za zaměstnance někdo dojede na ten sklad a odvede ty odvody, že to dělá za hezké oči? Ne, práce těhle lidí se platí a to z toho, co ti zaměstnanci vydělají, stejně jako ty odvody se platí z toho, co ten zaměstnanec vydělá.

j.a.n.i
28. dub 2020

@kaja2016 Kec je to, že by OSVČ měl jiný strop než zaměstnanec, strop je pouze ve vazbě k sociálnímu, což je logické, že pokud platím sociální 3000,- tak nemůžu pobírat PPM 20 tis. A já taky netvrdím, že by si měl člověk navyšovat nemocenské když otěhotním, ale prostě pokud platím sociální plácnu 5840,- a zdravotní 2700,- tak už mě nezabije, když budu na nemocenské platit 420,- místo toho minimálního.

monca98
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
kaja2016
autor
2. kvě 2020

@j.a.n.i Prijde mi, z vetsiny tvych prispevku ze si myslis, ze jsi desne chytra a kazdy kdo nema stejne nazory jako ty je blbec a nema cenu se s nim bavit. Kazdopadne v praxi ve firme vydelava jen nekolik lidi a ostatni vytvari tomu dotycnemu podporu, ti jsou vetsinou velmi lehce nahraditelni, pokud se nebavime o poslednich peti letech, kdy konkretne v cr firma vzala za vdek kymkoliv. Nemyslim, ze clovek, ktery se zamestna ve firme za urcitou mzdu by mel pobirat vyssi materskou nez clovek, ktery si na sebe vydelava sam, tecka bodka. Jinak pro nas teda investovat do sportky materska 2000Kc za rok na vic, protoze se zuroci pouze v pripade, ze nahodou otehotnim a nahodou dite donosim, je docela velka castka ( na to aby se vyhodila z okna) a myslim, ze nebudeme jedini... to uz asi by fakt melo vetsi smysl to strcit do automatu. Kdyz uz uvazujes v dimenzich ma dati dal....
@somalicats Ano to musis, ale proto si dobre zvazis, kdo ti za to stoji a kdo ne. Ale urcite bych odvody placene zamestnavatelem nebrala jako podklad pro nejakou podporu od statu zamestnance. Ja myslim, ze by ta materska mela nejak zohlednovat to, cim clovek prispel statu za cely svuj zivot a ne jen v rovine odvodu, potazmo finannci. A kdyz uz by mela nejak korespondovat s vydelky, tak v prvni rade mela by rodine kompenzovat usle rodiny. Nemyslim si, ze by to mela byt korunka od korunky za posledni dva roky odvedenych davek. Ale i tak tedy kdyz to pocitam, za zamestnanec ma za stejne nemocenske odvody ( vcetne tech od zamestnavatele) stale pomerne vyssi materskou nez osvc.

kaja2016
autor
2. kvě 2020

@orisek56 Diky za podporu.-) Vidim to podobne s rejpalkoi. No opravdu jsem doufala, ze nekdo poradi.-) Hm, s tim remeslem te chapu. Ona byla tez obrovska poptavka, na dobreho remeslnika uz clovek nenarazil, takze hromada amateru se slusne prizivila. Ja ale porad verim, ze delat svoji praci poctive a i poctive odvadet dane je dobra investice do buducna. Spekulanti bohatnou jen nekdy a pak zase velmi rychle krachuji, ale poctivi a pracoviti lide, kteri umeji svou praci dobre se nikdy neztrati. Mozna nikdy nezbohatnou, ale ten klid stoji za to.-) Ted se doba zmeni vyrazne, dnes odhaduji ekonomove, ze na podzim tu bude az 10% nezamestnanych, takze myslim, ze se velmi rychle vyselektuje, kdo neco umi a kdo praci odflakava a ti skonci bez ni. Ne, ze bych to nekomu prala, ale tak to holt funguje a je to dobre... Me se treba darilo v zamestnani daleko lepe ( v porovnani se znamymi) v ekonomicke krizi nez v poslednich letech, kdy clovek v mem oboru treba vydelal i jen tim, ze se dobre prezentuje, protoze lidi meli penize a proste rozhazovali pro dobry pocit. A myslim si fakt, ze u me to bylo tim, ze proste pracuju poctive a to je neco, co uvidis na me praci az po delsi dobe, ze to ma efekt. Ale zase to funguje i v dobe, kdy lidi ty penize nemaji, protoze do urcitych veci se investuje vzdy. Kdezto na polechtani ega nema vetsina lidi v dobe krize prachy. Tak drzim tvemu muzi palce, at to co ted nastane ustojite bez jedineho sramu!

zuzangel
2. kvě 2020

@kaja2016 za mě to má vždy cenu a v nejhorším se stane, že se zamítne a nárok nebude.
Jinak myslím že i 5tis je částka, kterou na ulici jen tak nenajdeš a k tomu nemusíš jako "bonus" půl roku platit žádné odvody, navíc když píšeš, že investice 2tis za rok je pro vás docela velká castka.
Přeji.mnoho sil a zdraví.

bassetlady
2. kvě 2020

@kaja2016 myslím, že 2 tisíce za rok jsou prkotina. Je to holt připojištění - někdy člověk roky jen platí, ale pak nemusí brečet. Je to stejné jako v případě pojistek bytu apod.

j.a.n.i
3. kvě 2020

@kaja2016 Pak chci videt ten vypocet, ze kterého plyne, ze ma při stejnych odvodech menší nemocenskou.

kaja2016
autor
4. kvě 2020

@zuzangel Diky, no my chceme zkusit jeste treti dite a vzhledem k veku se budeme snazit hned po porodu, je dost mozne, ze to, co bysme dostali na materske by jsme pak ztratili z rodicaku, nebo mozna i vic, protoze rodicak y byl vyssi. Plus manzel kdyby sel na materskou, tak by musel pracovat na jinou smlouvu a ja bych prisla o pul roku duchodoveho pojisteni, tak proto to zvaxuueme vis. Dekuju, tobe tez!!!!❤️
@bassetlady No tak ona ta nemocenska osvc je pak stejne minimalni a vyplati ti ji az po 14ti dnech nemocnosti. Takze to opravdu resi jen rakoviny a ochrnuti a podobne. A po roce prechazis na duchod tqk nebo tak. Jinak ono pak podle me na ruznych podporach tehle castky stejne dosahnes v pripade takovehle slozite a ne moc pravdepodobne situace. Proto to proste vetsina lidi neplati, pac se to nevyplati. Ne ze by nepremysleli o budoucnosti. Jinak manzel ma samozrejme pojisteny uver proti neschopnosti splacet.

orisek56
10. črc 2020

@kaja2016 ahoj, čtu tvůj poslední příspěvek až nyní. Děkuji, i tobě hodně štěstí. Já věřím tomu, že poctivý lidí, co mají svoje řemeslo rádi a snaží se ho dělat v nejlepsim svědomí se udrží.