Mateřská na částečný úvazek? Následně osvč...

kaja2016
21. led 2020

Nevite, jestli je narok? Manzel mel dlouhodobe castecny uvazek, nasledne presel na podnikani a plati si dobrovolne pojisteni. Me skoncil prac.pomer pred nastupem na materskou s prvnim ditetem, takze preze me jen rovnou an rodicak, max.10 mesicne. Porod me teprve ceka. Chceme jeste treti dalsi dite, proto by pro nas melo vyznam i jen kvuli volitelne vysi rodicaku. A mohl by pak manzel pri cerpani materske ci rodicaku pracovat dal jako osvc? Popr.za jakych podminek?

merope
21. led 2020

Moc jsem nepochopila dotaz. Tak jen obecně - na rodičák můžeš jít bez ohledu na to, co k tomu dál děláš. Jsou tam tuším omezení na počet hodin, co může být dítě ve (státní) školce.

Na co ale moc upozorním - dokud bereš rodičák, tak nemusíš platit minimální sociální a zdravotní a to i pokud bereš 100Kč měsíčně. Tak je dobré si to pohlídat a nastavit, ať ti to vyjde až do 4 let věku dítěte.

kaja2016
autor
21. led 2020

@merope Aha, ne dotaz znel uplne jinak. Resim materskou a rodicak na druhe dite. Prvni rodicak me skonci cca mesic pred porodem ( 4 roky prvorozene)- ten doberu. Dotaz zni, zdali muzeme na druhe dite cerpat materskou a rodicak prez manzela. Protoze ja materskou narok nemam ( pracovni pomer me skoncil pred nastupem na materskou s prvnim ditetem pred 4 mi lety- takze tehdy jsem na ni dosahla, ale nyni jiz ne). Manzel byl cca rok zamestnan na castecny uvazek, v listopadu presel na osvc a plati si dobrovolne zalohy na duchodove pojisteni ( materskou a podobne). Jde me o to, jesli by mohl jit na materskou on a z ceho by se vypocitavala. Ja bych v tuto chvili sla rovnou na rodicak s max.castkou 10tisic a vzhledem k tomu, ze chceme pokusit jeste o treti dite, tak bych rada mela moznost cerpat rodicak ve vyssi davce, jsem starsi a mame asi tak dva roky na poceti tretiho ditete ( tzn.urcite bych cely rodicak na druhe dite nevycerpala). Proto by se hodilo, kdybychom mohli at uz materskou ci rodicak cerpat prez vymerovaci zaklad muze. Ale netusim zdali to lze.

malenka3
21. led 2020

@kaja2016 tu kombinaci s OSVČ nevím přesně. Takže píšu, co vím, ať máš aspoň něco.
Nárok na mateřskou muž má, pokud splní podmínku, že byl účasten na nemocenském pojištění. Jako zaměstnanec v posledních 2 letech aspoň 270 dnů, ale musí být stále zaměstnaný a pokud není, musí být v ochranné lhůtě, což je u mužů ale pouze 7 dnů. To splní? Pak by bylo jedno, jak velký úvazek byl (já mám teď mateřskou že čtvrtinového úvazku). Ale obávám se, že to nesplní.

Jako OSVČ musí být v posledních dvou letech taky pojištěn 270 dnů, ale navíc v posledním roce aspoň 6 měsíců. Pak by mohl jít na md (má nástup ale až po šestinedělí). Ale velký pozor, co si z toho pojištění platí? Protože musí platit NEMOCENSKÉ POJIŠTĚNÍ, ne jen tu důchodovou část. Sociální pojištění, které je pro OSVČ dobrovolné, má 3 složky a on musí pro mateřskou platit to nemocenské, důchodové je na důchod.

kaja2016
autor
21. led 2020

@malenka3 Aha, ja jsem jeste znova procetla na ossz nebo jak se to jmenuje informace o tom a mam dojem, ze by musel byt 9 mesicu pojisteny jako osvc, cimz to pro nas pada. A to ze ma to dobrovolne pojisteni 3 slozky jsem opravdu netusila. Takze zbyva, ze by se po dvou mesicni pauze nekde opet zamestnal. Tech 270 dni urcite da.

malenka3
21. led 2020

@kaja2016 ano, jako OSVČ musí platit 9 měsíců, bez toho to nejde. A navíc to nemocenské. Ale třeba si ho platí, víš určitě, že platí jen tu důchodovou část?
To zaměstnání by to řešilo, ale asi z něj happy nebudou. Pozor na to, že když bude na mateřské, nesmí pak vykonávat práci, na kterou má smlouvu, museli by mu napsat něco jiného. A to ne každý zaměstnavatel zkousne. Ale kdyby si ty měla rodičovský příspěvek přes jeho vyměřovací základ (tedy neměli byste mateřskou), tak by to šlo, on by mohl normálně dělat to, co bude mít ve smlouvě.

kaja2016
autor
21. led 2020

@malenka3 My prave nevime, musi se zitra zeptat ucetni☹ Jsme oba v tomto totalni analfabeti. S tim vykonavanim to vime. On by asi sel nekam do fabriky a pak proste zacal zase delat na sebe. Vyhoda je, ze to ze jsem tehotna zamestnavatel nevidi. Chapu, ze to neni uplne kosher, ale ke me se take muj byvaly zamestnavatel nezachoval kosher, proto ted nemam narok na materskou a musime to resit. I prave jen ten rodicak by byl fajn. Nam jde hlavne o to, abychom ho stihli docerpat, kdyby se podarilo treti dite. Jako nechci nejak planovat, nevyplaci se mi to, ale proste tu moznost nastavitelneho rodicaku zbytecne nezazdit.

111verca111
31. led 2020

Ahoj, potřebovala bych poradit. 6 let jsem byla zaměstnaná, pak jsem se rozhodla odejít a 8 měsíců jsem byla na OSVČ a zjistila jsem, že jsem těhotná. Od února bych mohla nastoupit až do porodu (do konce července) do práce. Jak se vypočítá ten mateřský příspěvek, jestli bych ho splňovala. Děkuji 🙂))