Žádost o rodičovský příspěvek - jak moc dopředu řešit a lze vyřešit i elektronicky?

koko94
13. dub 2021

Ahoj, ženy. Mám první miminko a na konci dubna mi končí mateřská dovolená a budu nastupovat na dovolenou (celkem 39,5 pracovních dní). Chystám se podat žádost o rodičovský příspěvek. Nějaké formuláře jsem si stáhla z internetu. Zajímá mě, jak dlouho dopředu mám žádost zasílat a zda to jde vyřešit i elektronicky, když je taková špatná doba. Případně budu ráda za jakékoliv rady co a jak vyřídit. Předem moc děkuji.

maaaadlaaaaa
13. dub 2021

@koko94 Přidám se k dotazu. Taky mě to čeká. Vím, že elektronicky to lze, ale dotyčná musí mít zařízenou datovou schránku.

petulkadodo
13. dub 2021

@koko94 podávala jsem žádost v prosinci a kvůli nouzovému stavu to šlo poslat i jen mailem. Úřad má 30 dní na vyřízení žádosti. Zkus jim napsat mail nebo zavolat, zda to lze stále podat mailem. Nouzový stav už od včerejška není.

sigyn
13. dub 2021

Podávala jsem půl roku zpátky. Formulář lze vyplnit elektronicky a následně "podepsat" přes datovou schránku (zdarma). Později to nejspíš půjde i s bankovní identitou, ale to nevím v jakém je stadiu. Jinak vyřízení jim trvalo měsíc a půl. Na naší sociálce ani nevěděli, že to přes datovku lze poslat, ale na krajské už věděli. Vyplňuje se zde: https://www.mpsv.cz/-/zadost-o-rodicovsky-prisp... (vpravo nahoře - Vyplnit s přílohami/bez příloh)

katjja123
13. dub 2021

Rodičovský příspěvek se zada po skončení pobírání PPM, dovolená z práce se do toho vůbec neplete.

smoulinka08
14. črc 2021

@katjja123 ahojky, omluvám se, že se takto zeptám. chapu to dobře, ze muzu byt jak na řádne dovolené, tak i na rodicaku? tapu od jakeho data mam nastavit ten rodicak. jestli az po dovolene nebo muzu uz ted od 3.8. kdy nastupuji i na dovolenou z prace?
moc dekuji

koko94
autor
15. črc 2021

@smoulinka08 ahoj 😊 klidně si rodicak můžeš nastavit už teď, když cerpas dovolenou - můžeš to mít obojí. Já to tak měla teď. Jakmile mi skončila mateřská dovolená a začala jsem vybírat dovolenou, tak stejným dnem jsem i nastoupila na rodičák 😊