icon

Žádost o rodičovský příspěvek - jak moc dopředu řešit a lze vyřešit i elektronicky?

koko94
13. dub 2021

Ahoj, ženy. Mám první miminko a na konci dubna mi končí mateřská dovolená a budu nastupovat na dovolenou (celkem 39,5 pracovních dní). Chystám se podat žádost o rodičovský příspěvek. Nějaké formuláře jsem si stáhla z internetu. Zajímá mě, jak dlouho dopředu mám žádost zasílat a zda to jde vyřešit i elektronicky, když je taková špatná doba. Případně budu ráda za jakékoliv rady co a jak vyřídit. Předem moc děkuji.

maaaadlaaaaa
•
13. dub 2021

@koko94 Přidám se k dotazu. Taky mě to čeká. Vím, že elektronicky to lze, ale dotyčná musí mít zařízenou datovou schránku.

petulkadodo
•
13. dub 2021

@koko94 podávala jsem žádost v prosinci a kvůli nouzovému stavu to šlo poslat i jen mailem. Úřad má 30 dní na vyřízení žádosti. Zkus jim napsat mail nebo zavolat, zda to lze stále podat mailem. Nouzový stav už od včerejška není.

sigyn
•
13. dub 2021

Podávala jsem půl roku zpátky. Formulář lze vyplnit elektronicky a následně "podepsat" přes datovou schránku (zdarma). Později to nejspíš půjde i s bankovní identitou, ale to nevím v jakém je stadiu. Jinak vyřízení jim trvalo měsíc a půl. Na naší sociálce ani nevěděli, že to přes datovku lze poslat, ale na krajské už věděli. Vyplňuje se zde: https://www.mpsv.cz/-/zadost-o-rodicovsky-prisp... (vpravo nahoře - Vyplnit s přílohami/bez příloh)

katjja123
•
13. dub 2021

Rodičovský příspěvek se zada po skončení pobírání PPM, dovolená z práce se do toho vůbec neplete.

smoulinka08
•
14. črc 2021

@katjja123 ahojky, omluvám se, že se takto zeptám. chapu to dobře, ze muzu byt jak na řádne dovolené, tak i na rodicaku? tapu od jakeho data mam nastavit ten rodicak. jestli az po dovolene nebo muzu uz ted od 3.8. kdy nastupuji i na dovolenou z prace?
moc dekuji

koko94
autor
•
15. črc 2021

@smoulinka08 ahoj 😊 klidně si rodicak můžeš nastavit už teď, když cerpas dovolenou - můžeš to mít obojí. Já to tak měla teď. Jakmile mi skončila mateřská dovolená a začala jsem vybírat dovolenou, tak stejným dnem jsem i nastoupila na rodičák 😊