icon

Zkušenosti s elterngeldem z Německa. Jak postupovat?

adelaa1234
16. říj 2023

Ahojky holky❤️ mám otázku mimo dětičky, jsem už zoufalá , musela jsem minulý rok v říjnu žádat o rodičák v Německu, protože tam manžel pracuje a já tu nemám pracovní smlouvu. Do dnešního dne nám ještě nic nepřišlo. Už je to 15 měsíců , co nepobírám rodičák tady v ČR a paní na sociálce mi řekla, že po roce budu žádat zase tady. Tak se právě chci informovat, zda máte nějaká zkušenost, zda to jde, když mi ještě nevyplatili elterngeld z Německa. Děkuji moc za každé info ❤️ krásný večer přeji

sarah1999
16. říj 2023

@adelaa1234 Určitě tady v ČR budou chtít dopis o tom, že vám elterngeld v Německu zamítli. Myslím si, že bez toho to nepůjde. V jaké části Německa přítel pracuje?

sarah1999
16. říj 2023

@adelaa1234 Napsala jsem to špatně, tady v ČR po vás budou chtít dopis s vyjádřením z Německa.

jelenice_zavodnice
16. říj 2023

No, mas vyjadreni z Nemecka o zamitnuti? Okamzite s tim na UP (odbor soc. davek) kam spadas a pozadat v CR. Bohuzel si myslim, ze o pomernou cast rodicaku jsi prisla, protoze v CR se vyplaci max. tri mesice zpetne a i kdyz chyba nevznikla ma strane zadatele, tak ma smulu. Cekas moc dlouho, jako 15 mesicu a Nemci ti nedali zadne vyjadreni?

adelaa1234
autor
17. říj 2023

Omlouvám se, zapomněla jsem napsat, že od července 2022 mi nechodí ani koruna a o rodičák jsme žádali v říjnu 2022, protože těch papírů co chtěli, bylo strašně moc. Jinak nám přišel dopis, který oni posílali teď tenhle rok 31.7 , že opět chtějí doložit papíry, které už jsme dávno dokládali. Takže podle mě v tom mají pěkný bordel, ale dopis , že to zamítají, to žádný nepřišel. Takže budu muset čekat na vyjádření a pak teprve žádat zpátky tady v ČR ? No tak to je mazec😡🤦🏻‍♀️

sarah1999
17. říj 2023

@adelaa1234 No budete určitě muset mít nějaké vyjádření z německé strany. A taky záleží kde přítel pracuje pokud Bayern, tak tam je do 1 roku elterngeld a pak do 3 let familiengeld. Běžně se čeká těch 12 týdnů a pokud se do té doby Němci neozvou, tak určitě to chce tam každý týden volat a urgovat je. Nám to všechno zařizovala paní v Sokolově a když to trvalo déle, tak tam i volala a zjišťovala co a jak.

adelaa1234
autor
18. říj 2023

@sarah1999 Nemáte na paní ze Sokolova ještě číslo? Bydlím 10 min od Sokolova. Já právě neumím německy, takže by jsem si snimi moc nepokecala 😂

sarah1999
18. říj 2023

@adelaa1234 Pošlu do zprávy 😊 Já taky německy neumím jenom chlap, takže je musel otravovat on. 😀