Zvýšení rodičovského příspěvku: Má teorie o ekonomice smysl?
Zakladam diskuzi na tema hypoteticke zvyseni RP na 500 000 Kc. Nejsem ekonom a tudiz me zajima tato teorie: Nerozhybala by se naopak vice ekonomika, kdyby rodice s malymi detmi mohli vice utracet, tudiz by navratnost do statni pokladny byla za chvili zpet v ramci odvedenych dani?
A ptam se:
1. Motivovala by tato vyse prispevku mlade pary zalozit rodinu drive?
2. …. mit vice deti (tj. budouci danove poplatniky)?
3. Za co byste utraceli? Nebo naopak vice setrili?
U trileteho rodicaku by byla vyse prispevku kolem 13 -14 tis. Coz stale neni zadna vyhra v loterii pri dnesnich cenach, ale porad lepsi nez soucasnych 9000 Kc.
Ja jsem aktualne na rodicaku se tretim ditetem, tudiz otazku c. 1 ted nejsem schopna uplne objektivne odpovedet. Ale kdybych resila zrovna bydleni a finance, mozna by mi tato castka dodala vetsi pocit jistoty, ze to zvladnem uz nyni.
2. Me by to motivovalo.
3. Utracela bych vice za benzin - protoze bychom jezdili s detmi vice na vylety a za jidlo v restauracich. A take bych delala nakupy kvalitnejsich potravin a kupovala casteji obleceni. A samozrejme bych vice usetrila.
Co si o tom myslite? Je to utopie nebo to dava smysl?
@drep ten bonus, to je tak přivýdělku demotivující věc, že snad uz přisti rok nebude, nebo ho nakonec nezrusili? 😮 To ksem asi vyjádřila myšlenku nedostatečně 😀 Jaký je rozdíl mezi mámou na rodičovské dovolené a ženou v domácnosti? Když bude rodičovská jen rok, rozhodnu se ze chci být doma 3 roky, nahlásím se pojistovne jalo ospba pecující o díte a žádnou výhodu stát mít zase nebude... Zkracování rodičovké je proste nesmysl.
@sinicka to by me asi neodradilo mít děti. Ten problém vidím az v povaze a nezralosti konkrétního dítete, když už je na světě. Zatimco moje nejstarší dítě ve dvou letech dětskou skupinu nutně potřebovalo, doma s ní bylo k nevydržení, potřebovala mít možnost nekde vybít energii, nejmladší si neumím představit ve dvou letech umístit do kolektivu. Dost na tom, ze uz akceptuje pobyt u babicky i bez sourozenců (ti jí dřiv dávali pocit bezpečí v cizím) a doma nebrečí kdykoliv si oblékám uniformu. Nekteré deti si hůř zvykají a je potřeba na ne jít pomaleji a opatrneji. I ty pidi pracovní úvazky by mohly být nápomocny, ale to v každém provozu neni možné, vsude se nenajde práce jen na pár hodin týdne...
@martinka_33 třeba v tom držení místa? Standardní (obvyklá, nejčastější) tříletá rodičovská je brutální negativní selekční tlak. A potajnu a neviditelně ženský znevýhodňuje, brání jim vstupovat do lepších pozic, vytváří skleněný stropy, říkej tomu jak chceš. Dva příklady: vnašem kolektivu je víc jak cca 60% holek. Máme celkem deset vedoucích funkcí. Holka je jen v jedný (cca 40 let, děti nemá). Teď se hledal garant porodní anestezie a analgezie a šéf to komentoval, že už to nikdo z kluků nechce, tak asi teda bude muset oslovit Julii. Manžel (vrchní sestra, statisticky tvoří muži sestry do 5%) si teď posteskl, že by hrozně povýšil Míšu, ale Míša se netají tím, že plánuje děti a tudíž mu určitě na čtyři roky nejmíň vypadne (neschopenčička protože blbá práce) a tudíž by byl sám proti sobě. Tohle je důsledek toho, že každý zaměstnavatel ví, že dítě=ženská roky fuč.
A samozřejmě nevím, proč osoba pečující o dítě má mít z mých daní hrazený zdravotní pojiště, samozřejmě pokud nepečuje o nemocné dítě.
@drep a v tom máš zase pravdu, je to důvod proč ženy, potencionální mámy jsou znevýhodněné. Zaměstnavatelé je nechtějí na hůře zastupitelná místa. Nakonec znevýhodbené jsou zeny celkove, kdyz más malé deti nikdo te nechce, protoze budes casto cerpat OČR, zkrácené úvazky jsou taky pro zamestnavatele nevýhodné. Takze je otázka zda by kratší rodicovská tomuto znevýhodňování předešla... pořád by žena, potenciální matka byla méne výhodná než muž.
@sinicka no nebýt babičky, tak nemůžu od 2,5 druhého dítěte chodit na brigádu ani od 3 a čtvrt třetího do práce na částečný úvazek. Do MŠ ho vzali až od 3 a třičtvrtě a já sehnala práci dřív. Ale babičce je už 74, v důchodu je dávno. Ale hodně mi pomáhala už předtím, když se narodil první, bylo jí 61 a už v práci presluhovala.

@sinicka zažila jsem situaci,kdy jsem u druhého dítěte měla nižší rp než u prvního ( rozložený na stejnou dobu). Ale mít peníze kratší dobu, už by byl problém. Nejdřív mi šlo do školky dítě v 3 a čtvrt, nejpozději v 3 a třičtvrtě. Neumím si představit, že bych ho musela někam umístit ve 2-2,5 letech, ne li dřív, nebo být doma bez peněz.
Kratší úvazky by byly super. Sama ho mám. Ale ne všude to jde.