Akutní operace zánětu slepého střeva. Jak to probíhá?

lenny1111
2. říj 2020

Nezřídka si člověk přečte, jak někdo náhle skončil v nemocnici/operaci kvůl zánětu slepého střeva (asi vůbec nejčastějí příčina, kdy se zdravý člověk zrazu dostane pod nůž, pokud nepočítám nějké úrazy - možná ani to ne). Jak to ale probíhá přesně? Jaké procedury/kolik času proběhne mezi vstupem do ordinace pohotovosti a leženim na sále? Je tam třeba nějaký mezičas, kdy se pacient stihne uvelebit někde na nemocničním pokoji nebo ani to ne? Co se dělá třeba s jeho civilním oblečením nebo Jak se řeší, zda pacient(/ka) nejedl/nepil? A dělá se laparospkopie nebo se u náhlého zákroku musít klasicky udělat řez?

Osobně jsem byla jen na menší plánované operaci ruky, kde logicky žádný "fofr" nebyl. I tak tam byla řada preparačních úkonů (např. už jen to ukončení příjmu jídla/tekutin v nemalém předstihu) a tak skoro nechápu, jak to probíhá, když není čas.

klokanka31
3. říj 2020

@lenny1111 A proč tě to zajímá? Můj známý měl akutní slepák. Z ambulance ho okamžitě vezli na sál. Žádné čekání se nekonalo, jestli jedl nebo pil v téhle situaci nikoho nezajímalo. A s civilním oblečením se dělalo to samé jako u každé operace. Schovali ho...

drep
3. říj 2020

@lenny1111 z ambulance na pokoj, na sál po šesti hodinách od posledního jídla (protoźe slepák není výkon kategorie ani 1-zahájit neprodleně, ani 2 - zahájit do 2 hodin, ale je to kategorie 3 -zahájit do 6hodin). Takže pokud to člověk zvládne, zabydlet se může. Jestli laparoskopie nebo laparotomie, to se odvíjí od situace, od chirurga a tak. Nicméně co mám zkušenosti, tak míra náročnosti je pro pacienta hodně podobná, ono to nafouklé břicho taky není úplně nebolestivé.

syslounek
3. říj 2020

Ono hodně záleží na tom, kam zajdete. Manželův kamarád před lety šel na pohotovost v Brně, 2 dny ho léčili dietou (drželi hlady), na sál šel až zkolaboval.

klokanka31
3. říj 2020

@drep No záleží v jakém stádiu ten slepák je. Moje sestřenice měla slepák ve stádiu, že už prý šlo o minuty. Měla zánět tak velký, že jí museli celý střeva vyndat, a prý je "oplachovali" nebo co, a zase jí je dali zpátky. No málem tam umřela.

drep
3. říj 2020

@klokanka31 obecně náhlá příhoda břišní, což je i slepák, se musí dostat na sál do šesti hodin. Narozdíl od tebe jsem situace, kdy jde o minuty nebo dokonce o vteřiny fakt zažila a nemám je z patnáctý ruky “sestřenice prý povídala”. O minuty jde u polytraumatu, u kraniotraumatu, u embolektomie u iktu, u alterace ozev plodu.
Ani člověk s verifikovanou perforací střeva ( což standardně u appendicitidy není) nemusí jít na sál v řádu minut.

veroniquecz
3. říj 2020

@lenny1111 já jsem dojela a do 20 minut jsem byla na sále. Dojela jsem prý za minutu 12. Oblečení mi schovali.

klokanka31
3. říj 2020

@drep Tak mi chceš říct, že když někomu praskne slepák, že může 6 hodin čekat jo?

drep
3. říj 2020

@klokanka31 asis nepochopila, co píšu. Prasklý appendix není standardní appenditicitida. Prostá appendicitida je kategorie 3, tj. Do šesti hodin. Střevní perforaci obvykle chirurg okategorizuje na kategorii 2, tj. Do dvou hodin. Začínám desátý rok klinické praxe v krajské nemocnici a nezažila jsem appendix kategorie 1, tj. Ihned. Protože tam prostě patří masivní krvácení, poranění mozku, mrtvice a některé císařské řezy.

klokanka31
3. říj 2020

@drep Tak to potom jo, ono to vyznělo že prostě každý může čekat 6 hodin 😮

alcar
3. říj 2020

Ja byla na akutni apendektomii v puberte. Zanet byl dle CRP a vysledneho nalezu veliky. Na sal jsem sla tri hodiny po hospitalizaci.

merope
4. říj 2020

@drep Jestli ono to nebude o tom, že pokud hrozí prasknutí a je možnost jít na sál okamžitě (volné místo), tak to prostě raději hodí na sál rovnou než riskovat, že to praskne. No a pokud to místo není, tak počkají.

drep
4. říj 2020

@merope samozřejmě, že když zavolají v jedenáct večer, že přijímají člověka se slepákem a je plus minus lačný a já zrovna nic nedělám, tak půjde na sal rovnou, protože chci jít spát. Pokud pracujeme tak ale ani kvůli hrozícímu prasknutí to není tak žhavé, že by tam běžel doktor z intenzivních lůžek. Což by na emergentní sekci, polytrauma nebo embolektomii u mrtvice běžel.
Já se jen snažím říct, že ohledu na jednotlivé vlastní a zprostředkované zkušenosti systémově není slepák žádná ech urgence. Když je prostor, tak jde pacient hned, nikdo před sebou nechce hrnout práci. Když prostor není, tak jde až po akutnějších pacientech. Tyhle diskuze někdy slouží jak zdroj naprosto nevalidních informací a pak se na nás pacienti vztekají, že se slepákem čekali 5 hodin.

merope
4. říj 2020

@drep Jj, tak on je problém, že ze všech těch "slepákových" historek mají lidi pocit, že to je absolutně akutní. Každopádně super za osvětlení, protože to o 2 hodinách, 6 hodinách, to se moc neví.

lenny1111
autor
5. říj 2020

@drep To mne taky napadlo. A nakonec - nejsou po klasice dneska ty jizvy tak pidi, že skutečně není třeba řešit nějakou (ne)estetiku?
@drep
@drep

drep
6. říj 2020

@lenny1111 to je hodně individuální. Většina bude mít malou a ne moc viditelnou jizvičku, ale třeba tlustému se to bude hojit hůř, jizva bude nejspíš větší a navíc často udělá takový ten zářez do špeku, takže je fakt vidět.