Aneurysma mozku. Jak probíhala rekonvalescence po operaci?

volcok87
20. led 2020

Včera jsem psala, ze máma utrpěla mrtvici, ale nakonec nám bylo sděleno až večer po 6,5 hodinové operaci ze se jednalo o krvácení aneurysma na mozku. Dnes ji budou zkoušet probouzet. Před operaci měla ochrnutou celou levou polovinu těla. Mate někdo v rodině zkušenosti jak by mohla probíhat rekonvalescence? Doktoři zatím nejsou moc sdílni a ještě za ni nemůžeme

piskoteka
20. led 2020

@volcok87 Dobrý den, předem bych chtěla říct že mě mrzí vaše situace. Osobní zkušenost nemám, ale pracovala jsem několik let na neurochirurgii. Jesi chcete, napište mi zprávu, pokusím se odpovědět na co budu moct.

amazonkajanik
20. led 2020

@volcok87 přeji ať je maminka brzy v pořádku!
Jinak,co se týče aneurisma,tak nevím,jaké tam jsou následky. Ale strýc před lety utrpěl silnou mrtvici,celá levá polovina těla ochrnuta. Na rekonvalescenci,kde se učil znovu jíst,mluvit,atd jel do zařízení někde u Chotěboře,jestli si dobře pamatuji. Byl tam 5týdnů a dali ho dobře dohromady. Dnes by nikdo nepoznal,že se mu něco stalo.

merope
20. led 2020

@volcok87 On je asi problém hlavně v tom, že ti nikdo nic nedokáže říct, protože to opravdu nikdo neví. A dosti záleží také na její vlastní vůli se se vším poprat. Jinak je pár dobrých rehabilitačních ústavů, vím, že když jsme o tom uvažovali, tak tuším jsme objevili Český Brod. Ale je to už přes 10 let a u nás to bohužel skončilo špatně rovnou (odumřelá větší část mozku kvůli dlouhé době neprokrvení - než někdo zavolal záchranku po kolapsu na ulici), takže potom už nic (už se nikdy neprobral ☹ ). Držím pěsti, ať se normálně probere a začne komunikovat, zbytek se dá dohnat.

jijulka
20. led 2020

nez jsem sla na praktika, dělala jsem x let na neurirehabilitaci v rhb ustavu.
Zalezi predevsim na tizi postizeni. Jsou lidi co se zveti a chodi max s vychazkovou holi, jsou kidi, co zustanou trvale ležíci. Obecne cim drive se zacne rehabilitovat, tim lepe, takze preklad z neuroligie ne do ldn, ale na rhb lůžko do rhb ustavu (slapy, kladruby, luze Kosumberk, Chotebor...), pak jsou ty sance vyssi. Cim pozdeji se zacne, tim min se muze vycvicit. Ale hodne zalezi na spoluoraci pacienta, musí ona sama chtít a aktivne spolupracovat, pokud bude jen sedet a cekat, ze to vsichni odcvici za ni a ona odejde po svych, tak to nikam nepovede.

volcok87
autor
20. led 2020

@jijulka moje máma je opravdu hodně aktivní a houzevnata, tak si myslím, ze jestli se probere, bude se s tím chtít porvat co nejdřív

volcok87
autor
20. led 2020

@merope táta volal záchranku ihned, celou dobu byla při vědomi akorát ji nefungovala levá strana těla, ale normálně mluvila. Ještě než ji odvezli na sál komunikovala

volcok87
autor
20. led 2020

@merope byla jsem s ni než ji odvezla záchranka

volcok87
autor
20. led 2020

@piskoteka bojíme se jaký bude probuzení. Ona neměla nic s obličejem, i normálně mluvila, dělali ji kranyotomii. Dnes ji mají zkusit probouzet, mám silenej strach. Ona je člověk co nedokáže sedet chvíli na zadku. Zatím prý reaguje dobře a budou ji odpoledne probouzet. Mas představu jak to bývá s tou hybností po probuzení?

piskoteka
20. led 2020

@volcok87 Hodně záleží na rozsahu zákroku, jak moc byl mozek utlačený. Aneurysma je obecně velmi závažný stav. Lékaři nechtějí předem nic říct, protože až po probuzení se uvidí jak bude maminka reagovat. Musí se nejprve zhojit operační rána. Maminka ať šetří sílu a elán na následnou rehabilitaci. Aneurysma může prasknout při zvýšeném tlaku, takže asi není třeba říkat že klidový režim bude nějaký čas na místě. Platí to i pro takovou věc jako tlačení na stolici či smrkání.

volcok87
autor
20. led 2020

@piskoteka díky za odpověď

piskoteka
20. led 2020

@volcok87 Držím palce. Pokud maminka reagovala a hned jí vezla sanitka, je to velmi nadějné. U těchto příhod je většinou největším nepřítelem čas 😉 Takže jste udělali vše dobře.

rd
20. led 2020

@volcok87 Dobry den, zkusenost bohuzel mam, aneurysma prodelala teta ve 46 letech, je to jiz deset let. Velmi rychle je treba s rehabilitacnimi pobyty, doporucuje se hyperbaricka terapie. Zeptejte se na cokoliv IP.

drep
20. led 2020

@volcok87 Nechtějí nic říct, protože ze začátku opravdu nevíš. Jsem neurointenzivista (pracuju na neurojipce, čili tihle pacienti jsou můj denní chléb). Dnes měla nejspíš CT (informuje o absenci nějaké pooperační komplikace ve smyslu krvácení a ichémie, neboli odumření mozku). Je celkem nadějné, že to byla levá strana, to mívá lepší prognózu, i když hodně záleží i na rozsahu vstupního krvácení před operací. Probouzení při optimálním průběhu trvá chvíli, obvykle jsem začala po ct vyšetření a než jsem šla ve tři domů, tak byl pacient bez trubičky na dýchání. Rehabilitace ale naopak trval opravdu dlouho, s tím je třeba počítat.
A čistě technická, neexistuje, že někoho nepustí na návštěvu. Já to v den operace nedoporučovala, ale pokud rodina chtěla, tak pustila a jinak sice máme nějaké oficiální “návštěvní” hodiny, kdy si neplánujeme práci s pacientem ani cesty pryč, ale běžně jsem pouštěla rodiny i hluboko v noci, pokud všichni respektovali noční klidový režim, akorát jsem byla ráda, pokud předem zavolali, že přijdou třeba dopoledne (kdy standardně děláme zákroky, jezdíme na vyšetření, sestřičky mají nejvíc práce).

volcok87
autor
20. led 2020

@drep malformace nezjisteny, všechno příznivý, ale nevím proč ji dneska neprobudily. Budou asi až zítra a to měla kontrolní scan v 8 ráno, který dopadl dobře

merope
20. led 2020

@volcok87 Tak to jste měli super, my se to dozvěděli až několik dní poté - poté co se partnerův tatínek nevrátil po dovolené do práce jsme začali obvolávat nemocnice a hledat, kde vůbec je. A bohužel ležel na ulici a dlouho trvalo, než někdo pomohl ☹.

merope
20. led 2020

@volcok87 Držím moc pěsti, ať všechno dobře dopadne.

eva118
20. led 2020

@volcok87 neprobudili ji asi proto, že u takových operací mozku nechají pacienta jeden den v umělém spánku kvůli případnému otoků mozku, aby mohli okamžitě zasáhnout. Držím palce, ať je mamince dobře, manžel měl také krvácení do mozku, zůstal ležet, nemohl se hýbat, prý příšerná bolest hlavy. Nerehabilitoval, je úplně bez následků.

drep
20. led 2020

@volcok87 ono to opravdu záleží na spoustě faktorů, já psala, že v idéalním případě je odpoledne bez trubičky. Může mít problém to udýchat, na ct může být nějaký otok, vstupně byl velký hematom, mohl mít poruchu vědomí už před operací, to se všechno bere v úvahu a jsou to důvody, proč s tím “buzením” nepospíchat. Ano, samozřejmě cílem je brzy vzbuzený a neurologicky dobře vyšetřitelný pacient, ale radši i den delší ventilace než nějaka epizoda nedokrvení/nedokysličení mozku při nějakem problému.

volcok87
autor
20. led 2020

@drep tak ji prý ještě nemůžou probouzet, něco se zhoršilo ale nestihla jsem probrat co 😢 ze ji museli něco nasadit znova

amazonkajanik
20. led 2020

@volcok87 nenasadili jí něco na redeni krve,nebo naopak? V tom je problém. Aneurisma je praskla ceva v mozku, tam by se dávalo něco na zastavení krvácení, ale zase aby to neudělalo pucek. Nejsem lékař,beru to dle logiky, co mě tak napadá. Hlavní je,aby byl stav stabilizovaný

beata.n
20. led 2020

Moje mamka pred 4 roky prodelala mozkove aneur.. Zacatky byly silene. Kriticky je pry prvni tyden az 14 dni, kdy se vstrebava a i rozklada ta vytekla krev v hlave. Mamka skoro nemluvila, pletla si nas, nektere casti z zivota si nepamatuje uz vubec a hlavne zustala na pravou stranu tela ochrnuta- i v obliceji. Jela do 3 týdnu do Kladrub a tam ji dali celkem dohromady. V obliceji uz není poznat nic, ale nasledky ma. Ruka ji uplne odumrela a noha sice funguje, ale ne dobre. Ma bohuzel takove nasledky, protoze vyhledala pomoc pozde-myslela si, ze ma nejaky upal, bolela ji hrozne hlava a mela teplotu. Navic ji prevazeli z Tabora do Ceskych Budejovic. Byla operovana vic jak 7 hodin. Nerada na tu dobu vzpominam, bylo to hrozne tezke pro celou rodinu. Drzim moc palce, at se mamince podari tu mrchu porazit a zivot zit bez nasledku. Budte ji velkou oporou, bude vas potrebovat.

drep
20. led 2020

@volcok87 obecně, pokud je výduť úplně vyřazená z oběhu (což je cílem operace), tak je tím vyřešená. A teď se bojuje s následky krvácení a navíc existují ještě poměrně specifické možné komplikace této diagnózy. Co nasadili zpět samozřejmě netuším, mohla to být sedativa (třeba na buzení nereagovala úplně podle očekávání) nebo léky proti otoku mozku. Nicméně ono to je opravdu na dlouhé lokty, s tím musíte počítat.

volcok87
autor
20. led 2020

@beata.n no máme nic nebylo, ráno si došla na záchod, tím ji to pravděpodobně ruplo to aneurysma a v tu ránu ochrnula na levou stranu, obličej teda ne. A okamžitě se volala záchranka, jsme od českých Budějovic, takže tam, ale oni čekali 4 hodiny jestli se to nevstreba a až pak ji vzali na sál a byla tak taky bezmála 7 hodin
@drep
Já mám doma dvě malý děti a končím poslední ročník VŠ, mužu rict ze myšlenky mám jen u mámy teď ☹️ Takže moc nefunguji, sama trpím psychiatrickým onemocněním a je to síla, ale snažím se co se dá, být zatím tátovi oporou a pak i máme samozřejmě

sylvusska
20. led 2020

@volcok87 moc me mrzi, co se mamince stalo, je to nestesti. Preji aby se maminka dobre probudila, bez nasledku a vse se zlepsovalo.
Babicka mela neco podobneho, volala se zachranka, pri prevozu, kam jsem dojela jeste k sanitce, sedela, komunikovala, ale ochrnuta na pravou stranu, ale prevazeli ji vrtulnikem na Brno na operaci. Mamka (je zdravotni sestra) komukovala s Brnem, co stav, kdy bude probuzena ze spanku po operaci atd. Stalo se to v 10h, v 18h tam mamka a 2 jeji segry jeli. Takze tam byli po 19h vecer. Chteli ji videt, ikdyz byla na jip po dlouhe operaci. Brno to dovolilo, ze je k mamince za 30 minut vsechny pusti, nebot stav byl kriticky a fakt je to otazka dni, kdy bude clovek stabilizovany. Ale rekli jim, at jdou naraz vsichni, mluvi na ni, ze ji to dost pomuze, ikdyz nereaguje a ,,spi,,. Takto tam jezdili kazdy den, aspon nektera z nich a mluvili na ni, at bojuje, ze vse zvladne. Hrozne jsme se divili, ze ona si vse pamatovala, kdo tam vsechno byl, nez se probudila. Pokud mas moznost, at ti deti nekdo pohlida aspon na chvilicku, bez za ni. Navstevu ti umozni, po domluve kdykoliv.

volcok87
autor
20. led 2020

@sylvusska ano chtěla bych za ni zítra, ale leží na ARO

sylvusska
20. led 2020

@volcok87 to nevadi, ze je na ARO, i tam muzes. Taky jsme chodili i na ARO. Jsi prima rodina. Je to tam omezene vic, vic opatreni hygienickych. Ale muzes i tam. Deda byl taky jednou v kritickem stavu, celkova sepce, davali mu malou nadeji, ze to zvladne. I tak tam mamku k nemu pustili, opet od zdravotniku rada, at ho chytne za ruku a mluvi na nej. Doda mu silu bojovat. Mamka ho prosila, at bojuje, ze na nej ceka babicka, deti, vnoucata. I to, ze nas pripravovali na nejhorsi, on to zvladnul. Opet i on podekoval mamce, ze za nim byla. Vycitil to. Dostal se z toho. Fakt ted ten clovek potrebuje vasi pritomnost, silu, slova... at to zvladne. Povzbudit, ze jste s nim na vse, stojite pri nem. Drzim palecky, at to maminka taky zvladne a prekonate spolecne to nejhorsi.

volcok87
autor
20. led 2020

Děkuji všem moc za rady a milá slova. Jsme věřící,‘takže se modlime a zapalujeme posvěcene svice za živé. Naděje umírá poslední

sylvusska
21. led 2020

@volcok87 tak jak je na tom dnes maminka?

volcok87
autor
21. led 2020

@sylvusska maminka je na tom tak, ze se ji povedlo již dneska probrat, dýchá si sama, ale jinak nic, levá strana je ochrnuta. Ale pravou rukou už chytala švagrovou, když na ni mluvila. Dneska jsem na tom nebyla psychicky dobře, ale zítra bych moc chtěla za ni jit

sylvusska
21. led 2020

@volcok87 moc preji, at to zitra zvladmes. Ta navsteva bude psychicky velmi narocna, emotovni. Zkus se drzet, slzicky schovat az pak za dvere. At mamimce dodas silu svym slovem. Hlavni je, ze vnima, reaguje. To ochrnuti lze pak rehabilitovat. Je brzy delat zavery. Drzim palecky.