icon

Bojuji s psychickými problémy a finančními starostmi po rozvodu.

15. únor 2026

Hezký večer, předem se omlouvám, bude to dlouhé a asi trochu zmatené. Anonym z pochopitelných důvodů, mám tu lidi z rodiny a známé, kteří o tomto nic nevědí a nechci aby věděli.
Jsem po těžším rozvodu, s novým partnerem. Po všem co jsem si v manželství užila, jsem za partnera velmi velmi vděčná. Šťastná že jsme spolu. Jenže zároveň od doby, co jsme spolu začali být, jsem vlastně nebyla nikdy šťastná naplno. Nejdřív problémy být spolu (kvůli dětem), pak ten rozvod, já už v manželství byla psychicky vyšťavená. A asi na mě vše padlo a od té doby jsem na dně. Logicky si uvědomuji, že jsem jak magor, že moje myšlenky nejsou normální. Bohužel tomu neporučím.
Totálně nízké sebevědomí, připadám si hnusná, obličej nehezký, tělo ošklivé, hlavně od svých 17 mám problém se svými prsy. Neustále strach, že se nemůžu partnerovi přece líbit, že se na mě vykašle. Mluvíme i tom, říká že kdybych pro něj nebyla krásná navenek i uvnitř, nebyl by se mnou. Pak strach, že se na mě vykašle kvůli tomuto. Kvůli mým strachům. Neustále mám v hlavě bubáky. Chtěla jsem s ním miminko. Povedlo se, máme děťátko, starší děti z minulého manželství jsou zdravé, hodné, šikovné, miminko skvěle přijaly, přestěhovali jsme se do většího bytu, vše si sedlo. Měla bych být přece šťastná!! Tak proč už rok a půl není den, kdy bych nebyla aspoň na chvíli v háji. Není dne, kdy bych aspoň jednou nebrečela. Kolikrát kvůli myšlenkám v noci nespím. Teď se přidaly ještě starosti s financemi. A co mě vyděsilo, že jsem šla s kočárkem lesem a napadla mě myšlenka, jestli to tady nemám zabalit. Že děti by aspoň ze mě měly nějaké peníze. Sirotčí. Když už nic jiného. Ale zároveň vím, že děti nejvíc potřebují mámu. Že si vše sedne, urovná. Ale nedávám to. Kdy bude lépe?
Nejhůř mi momentálně je kvůli penězům a pochybnosti o vztahu. Spoustu věcí partnerovi říkám, ale zároveň mu dost myšlenek říct nemůžu.
Na terapie teď nemám peníze a léky nemůžu, kojím a kojit chci. Kdyby selhalo i to kojení, připadala bych si už totálně na ho*no matka.

mrkvovydort
15. únor 2026

@anonym_autor na terapii máš v případě problémů nárok i z pojištění. Zkus obvolat v okolí psychology, co mají smlouvy s pojišťovnami, a napiš na pojišťovnu, ať ti někoho seženou (máš na to nárok že zákona). Nejspíš budeš čekat, ale stojí to za zkoušku.
Dále můžeš zkusit tohle: https://www.usmevmamy.cz/

reeeza
16. únor 2026

Kdy bude lépe?
Autorko na to ti snadno a pravdivě odpovím. Lépe ti bude, až se objednáš na intenzivní individuální terapii a projdeš několik sezení. Ale trochu lépe ti bude už po jednom, po dvou🙏

Mluvím z vlastní zkušenosti. Byla jsem totálně v prd*** po násilném vztahu. Úzkosti, panické ataky, sebepoškozování, myšlenky na sebevraždu. 3 roky jsem se snažila se sama z toho dostat. Bez výsledku. Byli to horší a horší.

Na terapie jsem chodila online z domu. První měsíc a půl týdně, pak několik měsíců po 14 dnech, pak dle potřeby, ty intervaly se zkracovaly, až jsem zjistila, že už vše zvládnu sama. Problémy zcela vymizely🙏Ty stavy jsem už přes 4 roky neměla. Ani jednou!!

Musíš si úplě přeprogramovat "počítačový systém" v hlavě. Vnitřní překladače především osobě samé, vnitřní hlas k sobě samé. Být na sebe laskavá. Bxýt sama sobě tou oporou. Naučit se nástroje, jak se dostat z toho myšlenkového cyklu už když to na tebe jde.

Navíc jsi ve vztahu, máš děti. Tvé psychické rozpoložení a trápení má na ně dopad, vnímají to, ovlivňuje je to negativně. Udělej to pro sebe a pro ně. Mě třeba pomohl partner, kterého jsem tehdy měla a jsme i po sedmi letech stále spolu. Řekl mi, že mě miluje, ale nemůže mi být terapeutem. Dal mi i jasně najevo, že pokud s tím nezačnu něco dělat ( ve formě terapie), náš vztah to časem semele.

Jde to🙏 Ale s odborníkem. Sama to nedáš a nesnaž se o to sama. Je to jen prodlužování trápení tebe i tvých nejbližších.

Škoda, že jsi anonym. Poslala bych ti ve zprávě tip na mého terapeuta.

anonym_8640b2
16. únor 2026

Rozhodně vyhledejte psychologa. Byla jsem teď na psych. klinice se synem, počítala jsem s tím, že to bude něco stát, měla i peníze s sebou, a když jsem se na konci sezení ptala, co jsme dlužni, paní povídá že nic, že to je na pojišťovnu. Takže na podobnou službu máte určitě nárok i vy, stačí se zeptat.

pilzzee
16. únor 2026

@anonym_autor Leky pri kojeni muzes, normalne jsem vzdycky brala Zoloft a vpohode. Nezaberou hned, efekt ucitis treba po dvou az sesti tydnech. Co zabere hned - popovidej si s ChatGPT, naprosto vazne.

kristyn86
16. únor 2026

Je mi lito,cim si prochazis. Je ale super,ze jsi uz udelala prvni krok a napsala si sem. Ja bych se odpichla od navstevy praktickeho lekare,ktery ti muze napsat zadanku,treba i poradi psychologa (psychiatra) na pojistovnu. Dokonce nejake leky muze predepsat on. V dnesni dobe se daji i najit leky,ktere se mohou pri kojeni. A kdyby ne,tak za me lepsi mama v pohode s lahvickou Sunaru nez kojivi mama troska. Mama,co nekoji neni spatna mama. To dela jen tlak spolecnosti. Dale zkus mrknout na nejake linky,kam bys mohla zavolat. Kozna by taky meli nejaka doporuceni na terapie. Jsou i ruzne neziskovky ktere nabizeji psychologicke sluzby. Ale resit to chce je videt,ze jsi cela bolava. Chce to zacit,pustit se do toho. Lepe bude,ale urcite to pujde pomalu,ale pujde...A jak tu uz zaznelo,pust se do toho driv nez to narusi vztah i s partnerem. Drzim pesti!

anonym_47cccc
Autor odpověď smazal
vendulis
Autor odpověď smazal
kristyn86
16. únor 2026
@anonym_47cccc
Odpověď byla smazaná

@anonym_47cccc Tak jste asi nemela deprese a uzkosti,dusevni onemocneni,protoze tam by vam nova prace ani kamos nepomohl. Netvrdim,ze vse se musi resit medikaci,ale s odbornikem v nekterych pripadech uz ano. Autorce opravdu nepomuze v jejim sebehodnoceni novy pritel nebo jit do prace ci zacit hackovat. Nemusi byt nutne leky,ale je potreba ty jeji stavy resit nejlepe s odbornikem Je to,jako byste pri zlomene noze rekla,ze neuznavate sadru,ze se staci dobre najist a vyspat a bude po bolesti 😀

vendulis
Autor odpověď smazal
mrkvovydort
16. únor 2026
@vendulis
Odpověď byla smazaná

@vendulis ono taky je dost důležité, pokud člověku ten terapeut nebo psychiatr nesedne, vyhledat někoho jiného.

Odborná psychologická pomoc je k ničemu, pokud k tomu člověku nemáte plnou důvěru.

Odpusťte si výrazy typu "rádoby" odborná pomoc. To, že nepomohla vám, neznamená, že to nejsou odborníci a že to reálně nepomáhá. Psychologie a psychiatrie nejsou ezo p*čoviny, ale lékařská věda.
Jedna osobní zkušenost nereaguje fakt, že to zachraňuje životy. Doslova.

reeeza
16. únor 2026

Já tedy jsem byla opravdu v prd*** a léky jsem odmítla brát. Opravdu mi pomohl jen psychoterapeut. Ale na druhou stranu je to každého věc..

lv
16. únor 2026

Nejlépe obojí terapie (na pojišťovnu, objednat se co nejdříve, bývají dlouhé objednací doby) a psychiatr- léky. Je spousta antidepresiv, co se smí u kojení. Půjde to, uvidíš.