Bolest zad - mám strach. Co myslíte?

27. srp 2023

Ahoj, mám obavy, tak zkouším psát sem, třeba někdo měl něco podobného či je lékař.
Já se objednám k lékaři zítra.
Jde o to, že mě poslední dobou bolí záda dost netypicky. Příklad - ležím a v tom mě 3x šlehne v levé části zad, zničehonic. Nebo, teď ležím a vlevo nad zadkem opět 2x s krátkým odstupem silné dloubnuti. Takže charakter bolesti křečový, prudký, to rychle odezní. Dale dloubání a také tupá bolest na levé straně u páteře (jen na jednom místě o velikosti bříška prstu). Bolest je klidova. Někdy mi to jde pod zebra, či do jedné strany podbřišku, nevím, jestli to souvisí...
Mám teď docela stresové období, včetně svírání na hrudi. Ta bolest je ale takova nejednolita, nejednoznačná, nikdy jsem to neměla. Ale jen vlevo.
Mám o sebe strach, protože jsem nedávno četla, že holku 24 let také bolela záda a když se přišlo na to, že jsou to metastázy, bylo už pozdě. Narovinu, jsem s nervy v háji. Raději bych, kdyby ta bolest byla vyloženě z pohybu nebo nějaká stala, ne, že mě to občas šlehne, potom mě bolí místo u páteře, potom je klid... Nemám to neustále. Ale v hlavě mám špatné scénáře.
Díky.

ivkasolavova
27. srp 2023

Nemůžou to být ledviny ? jak často chodíte na wc ? Mě nedávno boleli záda trvalo to měsíc ,lepila jsem hřejivé náplastě přes den, na noc namazat krémem a kapky nebo prášky na bolest ,po měsíci to odeznělo samo .

klokanka31
27. srp 2023

Nemáš špatnou páteř?

autor
27. srp 2023

@ivkasolavova ledviny ne, to by mě bolelo výš a neustále, ale to dloubání bylo spíš vlevo nad zadkem, jak jsou krize. A to slehnutí/křeč bylo přes celou polovinu zad. Je to takové divné na popisování. Buď to jde ze svalu, ale spíš mi to přišlo jako z břišních orgánů, kdoví. Zítra se objednám, ale rtg je na houby na MR se člověk jen tak nedostane.

autor
27. srp 2023

@klokanka31 To šlehání mi spíš přišlo jak od svalů nebo od orgánů.

klokanka31
27. srp 2023

Tyhle bolesti jak popisuješ mám taky a docela často, nebo někdy mi to jde i z kříže přes bok do kyčle a podbříšku. A prý to mám z blbý páteře...Mě teda zas trápí hlavně pravá strana, někdy mě chytne taková křeč do zad že nejsem schopná se chvíli pohnout. Ale určitě je fajn že se necháš zkontrolovat doktorem 🙂

petrasipkova1
27. srp 2023

Takhle bych popsala moji bolest, mám artrozu v SI skloubenich. Chce to se nechat prohlédnout u neurologa. Muže být priskripnuty nerv.

autor
27. srp 2023

@klokanka31 Zajímavé je, že to nemám vkuse a že jak mě tam šlehne, tak je to sice hnusné, ale rychle to odezní. Do toho to místo vedle páteře tupě tlačí, jsou to takové nesmyslné bolesti.... Doktorce určitě zavolám.

autor
27. srp 2023

@petrasipkova1 Aha, ale ja to mám různě přerušovaně přes den, není to záležitost dlouhého časového úseku. Připadá mi na tom divné, že to nemám při pohybu, ale v klidu. Pravda je, že mi pánev, oblast kostrče často a hodně krupe, mám hypermobilitu. Škoda, že dostat se na mr není vůbec lehké...

ilone
27. srp 2023

To mám také - už asi 11 let. Jsou to blokády SI skloubeni, počínající artróza na meziobratlovych plotynkach a svalová dysbalance, hypermobilita a vadné držení těla a diastaza. Jako bonus je tam vyhrez, ale mám široký páteřní kanál, takže ten mi nic nedělá.
Jinak na MR čekacka jak kde - v Praze na Butovicich do týdne.

properjoey
27. srp 2023

Přidávám se a taky bych viděla původ v SI skloubení a to že to vystřeluje, to může být nějaký uskřípnutí nervik.at se na tebe mrkne doktor, ideálně rehabilitační, ten tě může i hned napravit a pak to chce cvičit pravidelně...

autor
27. srp 2023

Děkuju, já bych hlavně byla ráda, aby vyloučili něco vážného. Jsem v poslední době tak ve stresu, že mám i vyšší tep a dneska jsem celkově byla úplně mimo, na sesypani.

petrasipkova1
27. srp 2023

Ano, přesně takovými ostrými vystrelenymi bolestmi se ty SI klouby projevují, také to nemám jako dlouhodobou bolest, ale vystrelujici. Uvidíš, hlavně v klidu. Bude to dobre .

konidana
28. srp 2023

@ilone
@ilone holky a da se neco s tema blokadama si skloubeni neco delat? Co? Uz skoro rok litam po doktorech a nikdo mi nerekne co mi vlastne je. Ted mi skoncily nekaky rehabilitace a cvicim ale ze by se to nejak zavratne lepsilo to teda ne. Taky mi vystreluje do hyzde a boli prava strana vzadu u panve ci beder.

ilone
28. srp 2023

@konidana masáže, mobilizace páteře (např. dornovkou), cvičit, cvičit a zároveň cvičit. Výborný je SM systém. Pak neprochladnout- od zad i od nohou. A srovnat držení těla. Často ke brada v predsunu, takže zasunout, posunout pánev, stáhnout ramena dolů a dozadu.
Ale je to běh na dlouhou trať- celoživotní. Sama nemám ani zdaleka vyhráno.

cilkat
28. srp 2023

Stres často mění držení těla - určitě mění napětí svalů. Velmi pravděpodobně jde prostě o "zablokovaný" obratel, který omezuje nerv. Fakt to chce odborníka - rentgen, ketrý zjistí stav a pozici kostí a kloubů a pak dobrého fyzioterapeuta, který to pomůže rozcvičit. Ale fakt cvičit pod pozorem odborníka, nezkoušejte něco vyčíst z internetu a zkusit sama. Může to víc ublížit, než pomoct.

konidana
28. srp 2023

@ilone
díky no, tak to většinu dělám. Ale naivně si furt myslím, že se to nějak srovná, a záda mne při námaze zase bolet nebudou. Už několikrát jsem se toho před lety zbavila, ale teď to nějak nejde, nebo možná jde , ale šíleně pomalu. Asi má pravdu manžel, že jsem už prostě stará...

properjoey
28. srp 2023

A už to tu jednou padlo, taky doporučuju dornovku. On totiž ten problém není v tom místě, kde bolí, ono se to řetězí a tvůj problém může být nejde jinde. Ted jsi ve stresu, všecko se stáhlo a záda se ozvou.taky je mám horší ve stresu. Na dornovku jsem šla a byla jsem hrozně překvapená, co jsem se dozvěděla. Potom jsem pokračovala a fyzio a taky jsme se dobrala k dalším info, které mi pomohly. Např u mě je problém v kyčli, jsem hypermobilni a mám tam blbě vsazenou nohu, takže se vtaci (což jsem nevěděla, dokud mi to neukázala), taky je o dost kratší ( též jsem to nevěděla). No a po porodu vytahany břicho, core v háji a nervy, a všecko se to sesypalo. K tomu mi spadly po druhém dítěti i klenby. Takže teď pravidelně cvičím core, aby pracoval jak má a neoretezovala se zada, trochu jsem opravila držení těla, už nestojím váhou na jedné noze, nenosim kabelku, fakt nikdy. Nedělám jednostrannou námahu. Naučila jsem se právně chodit 🤔jo já vážně při chůzi nezapinala zadek 🤣pořád nosím krytá bedra a když mě to chytne, cvičím 2* denně a nahrivam a mažu. Je to milion drobností, je to běh na dlouhou trať, na doživotí, odstranit jednu závadu, objevis další, ale neumírá se na to 😉 děj se hlavně doporadku psychicky, pak i tohle se bude líp řešit 😉držím palce