icon

Bolestivé a svědivé prsty: Co způsobuje vyrážku?

kkikkina
23. lis 2021

Než budu mít možnost zajít k dr, poptám se zde. Trápí mě 14dní vyrážka na prstech. Nejdriv pupinek jako že pod kůží, pak to vyleze, zfialový a rozleze se, pak se kůže loupe. Je to bolestové a v určité fázi to šíleně svědí. Na jednom prstu to mam extra, ten prst mi i pred týdnem celý otekl kolem kloubu, měla jsem ho 2x takový. Dík za rady, pokud se s tím někdo setkal, či ví.

Bolestivé a svědivé prsty: Co způsobuje vyrážku?Bolestivé a svědivé prsty: Co způsobuje vyrážku?Bolestivé a svědivé prsty: Co způsobuje vyrážku?Bolestivé a svědivé prsty: Co způsobuje vyrážku?
klokanka31
23. lis 2021

@kkikkina Nevím co to je ale proč jsi už dávno nešla k doktorovi?

lidija1234
23. lis 2021

Běžela bych hnedka k doktorovi. Známá pracuje na ortopedii a neni pomalu dne kdy lidé něco podcení a chodí až když už je pozdě. Takze určitě utíkej k doktorovi lepší aby to byla nějaká banalita než přijít pozdě.

camelinka
23. lis 2021

@kkikkina Dishydroticky exem, delalo se mi to po bramborach, mrkvi a nesnesu kovy s niklem...ulevi obyc Ambiderman z lekarny, hlavne nic mastneho...

kkikkina
autor
23. lis 2021

@camelinka a byla jsi s tim na koznim? Nebo obvodni dr?

camelinka
23. lis 2021

@kkikkina No nebyla, protoze tohle mi zabralo a snazim se vyhybat tomu, co mi to zpusobuje ...a kdyz neni zbyti, tak se chvili drbu😅

aselluska
23. lis 2021

@camelinka s druhem exemu souhlasím, ale proč nemastit? Mě naopak řekla mastit ruce pořád, i když je pokožka zrovna v klidu. Naopak pomohly masti typu vazelína. Ambiderman nezabral. Jak komu, jak co, ale i původ byl jiný.

camelinka
24. lis 2021

@aselluska Co ja zas mam zkusenost i z okoli, tak mastny mi to strasne zhorsovalo a fakt zabral jedine ten ambiderman a to sem toho vyzkousela hromadu😑

aselluska
24. lis 2021

@camelinka tak to je divný. Asi záleží jak komu, protože mě 2 kožní řekly totéž.

camelinka
25. lis 2021

@aselluska Presne, jak komu co sedne🤷

kkikkina
autor
25. lis 2021

@camelinka
@aselluska už se to začlo zastavovat a vyrážka sama hojit. Vždy když mi to vyleze, tak mě k tomu bolí šíleně klouby a hrozná únava, vždy je to tak na tři týdny a dobý.. ale když je ta fáze že to vyleze, je to ted horří, nnikdy mi u toho vyslověně neotekli klouby. Jsem ted na očr s klukem ale až mě to příště vzplane, pošupu hned k dr, napodlo mě, zda to není něajké autoimunitní onemocnění, ve spojení s těmi klouby...

amazonkajanik
26. lis 2021

@kkikkina kontaktní atopický ekzém..tedy tak jsem to měla já. Nenosíš teď často gumové rukavice?

amazonkajanik
26. lis 2021

@camelinka to co popisuješ má moje sestra už od puberty. Nesnese tedy jakékoliv kovy, do nedávna bylo v toleranci zlato, ale to už taky ne, už jen chiru ocel ohledně šperků. Takové ty špunty na džínsech musí pravidelně potírat lakem na nehty...

amazonkajanik
26. lis 2021

@kkikkina Takhle vypadaly mé prsty při hojení. Nesmím gumové rukavice na holou kůži a nesmím se máchat v čistících prostředcích. Hlavní spouštěč byl koncentrovaný jar, když jsem na hotelu vypomáhala na mytí nádobí...

camelinka
27. lis 2021

@amazonkajanik Chudina,to znam...vadi mi i skroby a korenova zelenina, spodky hodinek nesmim mit kovove a gum.rukavice mi vadi taky, treba doted mam lozisko na prstech tam, kde sem kdysi nosila nerez snubak🙄

amazonkajanik
27. lis 2021

@camelinka mamka taky nesmí mít škrobené prádlo. A prstýnky nenosím, co je syn na světě, jen výjimečně a hned vyskočí vyrážka,jak se pod nimi zpotim. Co jsem se tak dočetla, tak atopičák je vlastně dědičný, takže doufám, že syn nic mít nebude

camelinka
27. lis 2021

@amazonkajanik No, je na co se tesit 🙄🤦, ale sou mnohem horsi dedicne nemoci 🙃

kkikkina
autor
27. lis 2021

@amazonkajanik
@camelinka no holky, ještě vychytat co mi to způsobuje, dva dny ted hnedle dobrý a ted úplně červený prst zas

amazonkajanik
28. lis 2021

@kkikkina stačí jen umýt nádobí,nebo to může dělat nějaký krém na ruce,co nesedl

orisek56
28. lis 2021

Jo tohle mě trápí už pár let a vždy na zimu, dělá to chlad, tedy když jsi venku a přijdeš do teplého, pak jar, bramborový škrob, chemické přípravky atd. Je potřeba to vysledovat co vadí a pak se zaměřit na prevenci. Jinak já s tím skončila až na koznim s kortikoidy. Chce to důsledně mazat. Mě nepomáhalo nic až teď konečně mám jeden krém, jen teda drazí ale jmenuje se Local cream, prostě při atopiky. Brambory skrabu v rukavicích, nádobí když musím rucne tak taky, ale pozor vinylové bez latexu. Latex to strašně zhoršuje a budeš mít ruce v jednom ohni. No a změnit stravu... Vynechat pokud možno kyselé a presolene potraviny a hodně pít. Ale bohužel, čas od času té to bude trápit a záleží na opatřeních. Mě to většinou trápí celou zimu, pak se to zlepší.

orisek56
28. lis 2021

Jinak ano atopicak je dědičný, mám to po máme a teď to vybouchlo u 4 léte a to kvůli podelanymu arielu, takže musím prát v ekopripravcich

vh1610
28. lis 2021

@kkikkina Taky mam. Je to ten dishydroticky exem. Je to boj no, kdyz je popraskany a zaniceny, doktori vam daji klasicky kortikoid, na zaleceni..a jinak opravdu ne zadnou mastnotu, musi se to vysusit a oloupat. Je treba resit pripravek na nadobi a celkove v cem se maci ruce. Nekomu pomaha zinkova maat na vysuseni, slaby hypermangan, dubova kura atd... At to brzo zmizi, drzim palce.

kazrei
27. led 2025

@kkikkina prosim te prisla jsi na neco? Ja vzdy zila v domneni ze se mi to udela kdyz mam byt nemocna. Nebo se mi udela opar. Pripisovala jsem to nejake virove infekci.

kkikkina
autor
8. únor 2025

@kazrei když to tam vezmu, z výsledků krve ať už na revmatologii či u obvodní vše ok. Vlastně zatím nikdo přičinu nezjistil. Někdy mi to vyrazí 4x do roka, někdy miň x, někdy víc x. 14dní je to kruté ale pak to odezní. Co jsem vypozorovala tak hlavně v chladnějšich měsících a možná i se souvislostí s proděláním nemoci, tak pak po ní. Ale k těm prstům se mi loni přidala i vyrážka v obličeji červená, tváře a nos, vždy když mám ty prsty červené

hojda
8. únor 2025

Teď to řeší jedna maminka na insta, zrovna s tím byla u dr. Když jí napíšeš, tak se ti určitě ozve. https://www.instagram.com/le.monde.de.la.coccin...