icon

Chronická kopřivka u dospělého. Jak to zvládat?

terka2018
22. čer 2025

Ahoj,

od prosince cca mě trápí chronicka koprivka. Lepší dny/horší dny. Nyní jsem ve fázi že (každý den beru ráno xados) mám nějaké projevy viz foto. Na alergologii jdu až v září ale nemůžu vypozorovat příčinu. :( před rokem se u mě objevila silná reakce na acylpirin a ibuprofen, penicilin takže leky neberu. Více méně se budem každý den a pár pupinky a nyní po snídani (ovesná kase, activia, merunka) toto. ☹ na kožní mám jít příští týden na kontrolu jen.. Snažím se nestresovat, příští měsíc letíme k moři a před 2 týdny mi natekl ret.. králíčka jsme museli dát před měsíc na doporučení doktorky zvlášť (pořídili jsme si ho v cca rijnu). Ale už sem z toho vážně zoufalá. :( jinak gynda a zuby OK tedy žádné záněty, přemýšlím zda nezajit ještě za obvodnim pro nějaké vysetreni☹. Na těch nohách to ani nesvedi, asi díky xadosu, ale když si ho nedám, tak se budim se svedivymi prsty a tečkami kolem prstu/dlanich. Nyní se mi to objevuje behem dne převážně nohy/trochu bricho/dlane/ruce a bolí mě nohy převážně u kotniku, což se pak procvičení zlepší.. ☹.

Chronická kopřivka u dospělého. Jak to zvládat?
lv
23. čer 2025

Vypadá to jako pythyriasa rosea gibert (tak nejak se to jmenuje)

alianan
23. čer 2025

@terka2018 Uvidíš, co ti řekne kožní, ale pokud máš za sebou všechny testy, tak pak následuje šest týdnů obřích dávek Xadosu, pokud se to srovná, tak se Xados postupně vysazuje, pokud nezabere Xados, je biologická léčba. Biologická léčba většinou zabírá dobře.

slunea
23. čer 2025

Sledovala jsi, jestli to není po nějakém jídle? A nemyslím tím jen ty známé alergeny, ale zkusit vynechat postupně vše - 3 dny bez lilkovité zeleniny, 3 dny bez jablek, 3 dny bez lepku, atd... Peckoviny, lusteniny, orechy, mlecna bilkovina, vejce, oves, kukurice, mirikovite (mrkev, petrzel), ruzne druhy masa, napoje...

terka2018
autor
30. čer 2025
@slunea

Sledovala jsi, jestli to není po nějakém jídle? A nemyslím tím jen ty známé alergeny, ale zkusit vynechat postupně vše - 3 dny bez lilkovité zeleniny, 3 dny bez jablek, 3 dny bez lepku, atd... Peckoviny, lusteniny, orechy, mlecna bilkovina, vejce, oves, kukurice, mirikovite (mrkev, petrzel), ruzne druhy masa, napoje...

@alianan
@slunea
Děkuji, snažím se sledovat. Dnes sem si tedy dala má oběd salat, svačina banan a jablko a v autobuse mi vyskakaly pupinky na jedné ruce plus trochu nohy a doma to zase vyřízeno tak já nevím☹

miryp
30. čer 2025

Může to dělat klidně i histaminová intolerance, pak nereaguješ na surovinu ve smyslu alergie, ale na množství histaminu v těle. Zkus si vybírat nízkohistaminové suroviny a sledovat, jak bude tělo reagovat.

terka2018
autor
30. čer 2025
@miryp

Může to dělat klidně i histaminová intolerance, pak nereaguješ na surovinu ve smyslu alergie, ale na množství histaminu v těle. Zkus si vybírat nízkohistaminové suroviny a sledovat, jak bude tělo reagovat.

@miryp moc děkuji. Teď jsem si byla po dlouhé.dobe zaběhat, jsem zvědavá, jak budu reagovat.. je prosím někde verohodny seznam nizkohistaminovych potravin prosím?

miryp
30. čer 2025
@terka2018

@miryp moc děkuji. Teď jsem si byla po dlouhé.dobe zaběhat, jsem zvědavá, jak budu reagovat.. je prosím někde verohodny seznam nizkohistaminovych potravin prosím?

@terka2018 HIT je velmi individuální, co jeden snese, druhý ne. Je třeba prostě zkoušet a zapisovat si, jak se cítíš. Asi nejlépe zpracovaný je švýcarský seznam viz link https://aspoonofhistamine.com/2016/06/27/svycar...