icon

Co dělat při zánětu močáku v zahraničí?

suetpag
10. lis 2024

Ahoj holky. Asi pred 8 dny jsem byla u dr a mela jsem zanet mocaku a dostala antibiotika na 3 dny.. pak jsem mela dojit na kontrolni moc ale nedosla jsem protoze jsem toho mela v praci hrozne moc a nejak ten mocak uz nepalil..no ale odjeli jsme do chorvatska a ted uz asi 3 den to dost pali,boli pri moceni... dva dny jsem to nejak pretrpela ale dneska uz musim to asi resit protoze vim,ze k dr v cr se dostanu az v utery. Ale !!!
Mam propadlou asi 14 dni karticku pojistovny ☹(((( a pojisteni jsem si zadne nesjednalavala.. ale mozna pojisteni mam protoze jsme s byvalym pritelem meli spolecne pojisteni a pchybuji ze ho zrusil.
A nebo kdyz pujdu na pohotovost tak vsimnou si ze je propadla ta karticka? ☹ nevim co delat opravdu. Budu rada za kazdou radu

Strana
z2
klpoiu
10. lis 2024

A jeste by slo, nechat si poslat erecept a vyzvednout tam. Melo by to jit.
Ale ty dva dny uz asi pretrpis kdyz si to vydrzela uz tri.

barumrallyebum
10. lis 2024

Mocak neni zadna sranda, takze bud bych na tvem miste zavolala do pojistovny a uvidis co ti reknou. Pokud by to bylo nejak moc drahe nebo by te neosetrili nebo nevim co, tak bych se sbalila a jela se osetrit do Cr.

ada22
10. lis 2024

Zkusit jestli ti v dané zemi neprodají v lékárně nějaká širokospektrá antibiotika. Nebo často je nějaké cestovní pojištění k bankovní kartě. Pojištění jde sjednat i online, ale tam je nějaká lhůta než pojištění začne platit . U některých třeba jen 4 hodiny, ale otázka, zda se nebudou cukat, když hned pak navštívíš pohotovost s rozjetým zánětem močáku.

evaviki
10. lis 2024

hlavne si prosim te nedelej pripojisteni ted. Je to pojistny podvod a navic pojistovny obcas i zkoumaji, zda jsi mela priznaky pred, hlavne kdyz se pojistis a hned pujdes k dr. Sla bych do lekarny, zda nemaji atb volne prodejne. Pak pripadne k dr. tam, radeji si zaplatit , nez se trapit dal..

merope
10. lis 2024

@hanka_12345 Jsi, ale za stejných podmínek jako místní - a v tomto je české zdravotnictví dost luxusní. Pokud se někde něco platí, není v základu a tak, tak to pak nejde ze základního pojištění.

A pak ještě často mohou chtít zaplatit na místě s tím, že si to pak máš vyřešit sama s vlastní pojišťovnou. Často je ideál domluvit si pojištění s vlastní zdravotní pojišťovnou - tam nehrozí, že by se pak někdo hádal, kdo co zaplatí a je to i levnější.

lp183
10. lis 2024

Cestujeme dost po Evropě a vždy si sjednáváme cestovní pripojištění, i na Slovensko. Jednoduše řečeno, v daném státě máš nárok na stejnou akutní péči jako daný obyvatel tamní země. Nechce se mi zjišťovat, jaké podmínky kde mají. V Rakousku jsem byla překvapená, co všechno bylo hrazeno s klasickou kartičkou pojišťovny při skopnutém nehtu na palci, na druhé straně na Mallorce jsem byla vděčná za cestovní připojištění a možnost navštívit soukromou dětskou kliniku při laryngitidě místo několikahodinového čekání ve vzdálené veřejné nemocnici. U nás jsme našim zdravotním systémem rozmazlení a taková úroveň není zdaleka ve všech evropských zemích standardem z veřejných peněz. Na několikahodinové nákupy v Polsku jsme nikdy připojistěni nebyli, ale je pravda, že jsme tam nebyli nakupovat už asi 10let, když to Poláci k nám už začali vozit až domů….

j.a.n.i
10. lis 2024

@kamimnichov Čechovi české pojištění skončit nemůže... A když se od nej chce odhlasit, tak dokládá pojištění v cizině.

hojda
10. lis 2024

A pojištění u platební karty? Nečetla jsem to tu celé.

kaml24
10. lis 2024

Pozor, pojišťovny mají většinou podmínku, že pojištění musí být uzavřené na území ČR před odjezdem. Uzavřít pojištění na místě s jít se nechat vyšetřit, je pojistný podvod, na který se pravděpodobně přijde. Být tebou, šla bych prostě na pohotovost s zaplatila to (za blbost se platí a do budoucna si na to dáš bacha). Já, když mám rozjetý mocak, už to brusinkama nezachráním a musím nasadit antibiotika.. zánět bych nepodceňovala.

moudivlacek
10. lis 2024

@merope přesně tak, to jsem chtěla dopsat až to celé dočtu - to se stalo nám, ale šlo o banalitu vyšetření dětským, napsání receptu 30 euro (už je to pár let), platilo se na místě hotově (možná nemocnice to řeší jinak, toto byla lékařka v malé praxi ani ne ve městě), poslalo se na pojišťovnu a ta to proplatila na náš účet

levandule_k
10. lis 2024

@hanka_12345 V zemích EU, Evropském hospodářské prostoru a Švýcarsku máme tu výhodu, že máme nárok na ošetření z veřejného zdravotního pojištění jako místní obyvatelstvo.

Poplatky za pohotovost v jednotlivých státech dost liší. Tenhle poplatek tě asi nezruinuje, ale některé věci jsou dost finančně náročné.

Přímo z webu VZP Veřejné zdravotní pojištění pokrývá v zahraničí jen výdaje za poskytnutou nezbytnou zdravotní péči, a to ještě s výhradou zmiňované spoluúčasti pacienta. Nehradí se například transport do domácí země nebo repatriace ostatků. Tady je důležité slovo nezbytnou. https://www.vzp.cz/pojistenci/cestovani-a-pobyt...

Je lepší se připojistit a je dobré se vědět, co ti tvoje komerční cestovní pojistka kryje a jaký tam máš limit.

lvl16
10. lis 2024

Zavolala bych své doktorce s tím, co si máš koupit v lékárně. To jenom u nás je každá blbost na předpis, jinde ti bez receptu prodají i antibiotika. Nebo rovnou dojdi do lékárny a nech si poradit tam.

moudivlacek
10. lis 2024

@lvl16 v Chorvatsku netuším, ale zrovna v Itálii jsme dost narazili, tam naopak mi přijde, že mají na předpis skoro vše (šlo o blbý kapky na kašel), nicméně návštěvou lékárny určitě nic nezkazí

veronicka89
10. lis 2024

Podle me ti pojisteni bezi dal ale naskakuje dluh. Zavolala bych na infolinku

evaviki
10. lis 2024

@veronicka89 penale za co? Kdyz skonci platnost prukazu pojistence, nic se nedeje. Dluh by vznikal za predpokladu, ze by neoznamila zmenu statusu (napr. nastup na materskou). Jinak ja mela neplatny prukaz 5 mesicu. Je to jen doklad,ze pojisteni mas u te pojistovny.

lvl16
10. lis 2024

@moudivlacek Tak my zrovna v Itálii kupovali antibiotické kapky pro čtyřletého syna bez receptu na základě konzultace s lékárníkem :D. Tohle léto. Možná to je lékárna od lékárny, tohle bylo v úplný p*deli :D.

veronicka89
10. lis 2024

@evaviki takže má jen konec kartičky? Nebo co? Nechapuu to s tim expritelem tim padem...

evaviki
10. lis 2024

@veronicka89 s expritelem nevim. Ona psala, ze nema platny prukaz pojistence. Ten, co ma od obyc zdravotni pojistovny. Na to smeruje moje reakce, ze platnost prukazu neznamena, ze nema zdrav.pojisteni. Expritel na ni a na sebe mel komercni pojisteni, to resila, zda ji neplati porad, protoze by ji to pokrylo tu pohotovost.

martt
10. lis 2024

Mne spíše zaráží, že máš 14 dní propadlou kartičku pojištěnce tobě nepříšla nová?. VZP nám ji vždy posílá cca tři týdny před tím než končí stará kartička.

martt
10. lis 2024

@evaviki Ale co vím přímo od VZP tak propadlou kartičku nemusí uznat a lékaři můžou brát tak jako kdyby byla nepojištěná. Záleží na jakého doktora narazí.

dejvitka
10. lis 2024

@lucie7411 poskytnou. Syn onemocnel v Chorvatsku, byli jsme u lekare 2x, dostal antibiotika. Chteli jen karticku pojistovny. Neplatili jsme ani za osetreni, ani za vyzvednuti leku na predpis. Cestovni pojisteni jsme meli taky, ale ani jsme ho nevytahli. Nebylo vubec potreba, lekari se po nem neptali, jen po karticce zdravotni pojistovny.

evaviki
10. lis 2024

@martt ano, to ano. Ale nevznika tam dluh. A taky - lekar si na zaklade r.c. umi overit, zda mas pojisteni. Ale v CR a nejsem si jista, zda tam maji vsichni pristup, spis ne. Ale mohli by, kdyby chteli.

j.a.n.i
10. lis 2024

@martt No, při kvalitě služeb české pošty mě to naopak vůbec nepřekvapuje...

konidana
10. lis 2024

@martt no vzp jsem behem mesice asi 3x psala, ze ji syn ztratil at poslou novou. 3x mi odepsali, ze to resi a dalsi dva mesice neprislo nic. Po 3 mesicich syn tu starou nasel. Jinak by novou asi nemel az do klasicke vymeny. Tu mu pak poslali s expiraci puvodni, asi za pul roku🙈

Strana
z2