Co znamená zvýšená hodnota Nt-proBNP u dědy?
Dedko ma hodnotu nt-probnp 495 a norma je 120. Čo to vlastne znamená nt-probnp ? Taka vysoká hodnota môže byť niečo vážnejšie?

Jakoze je to dost. NT-proBNP pouziva k diagnostice srdecniho selhani (nad 100, resp. 125 ng/l.u chronickeho, vyssi hodnoty pak ukazuji na akutni). Navic renalni selhani a nedostatecna funkce ledvin muze hodnoty NT-proBNP zvysovat (ale bavime se o patologickych hodnotach porad, jakoze uz vysoke hodnoty jsou pak jeste vyssi). Jo a norma u akutniho selhani se s vekem zvysuje. Predpokladam, ze bude zalezet na klinickem stavu, nejsem lekar a uz vubec ne kardiolog. Ale vidim to pravdepodobne na lecbu srdecniho selhani, coz ma hromadu pricin a hromadu lecebnych postupu v zavislosti na pricine. Nejcasteji asi nejaka diuretika a ACE inhibitory? Divim se, ze vam k tomu nikdo z lekaru nic nerekl.
Prehledne byvaji vysetreni zpracovana tady: https://www.labtestsonline.cz/bnp-a-nt-probnp.html
Á, opět náš šílený trollící slovák? Hodnota je aproximovaná rpo věk a u dědečka bude 500 nejspíš úplně v normě. Pak je dobrý si taky říct, že neléčíme čísla, ale lidi. Tj. Závisí na klinických, obtížích, nálezu na echu, fyzikálním nálezu.
@drep u dedecka. Smankote ja neumim cist. To jsem minula. 🤦♀️
@drep troll som? Lebo sa pýtam čomu nerozumiem?
Troll, stejný modus operandi, slovák a tisíce otázek o zdraví. Pýtat se máš ošetřujícího lékaře, ne vysírat na mateřském webu
@drep ja to urcitym zpusobem chapu. Resila jsem s mamkou jeji glykovany hemoglobin. Chodi k diabetolozce a ptat se pry zkousela. Kdyz jsem zjistila co vsechno nevi (nic) nevedela jsem jestli plakat nebo mlatit hlavou do zdi. Ono, pravda, nektere dotazy moji maminky (i kdyz vesmes plynuly z naproste neznalosti tematu) byly na na mlaceni hlavou do zdi dvakrat. Vrchol bylo, kdyz se me zeptala, jestli by neslo, aby si docasne "udelala ten dlouhy cukr vyssi", protože diabetolozka ji rekla, ze existuje skvely lek, ktery ho snizuje a navic pomaha s hubnutim, ale nemuze ji ho napsat, protoze "ho nema jeste tak vysoky". Nervy moje. Navic mi pri slovnim spojeni "dlouhy cukr" zacina cukat oko...
@jana_zofie já rozumím tomu, že někdo něčemu nerozumí. Ale tenhle týpek sem dává tak jednou do týdne hysterický výlev na téma např. Mám už hodinu 37.2, co mi je? Umřu, když jsem zahleněný a podobný hovadiny.
Nemôže to byt tam hnis?
Aaa pozor....je to jasný, ze to ten samej. Tento příspěvek jsi totiž chtěl napsat k tomu zubu,co? Haha
Prosim ta ako ste na tom ake lieky mu na to dali?