icon

Co způsobuje dušení při kašli a zahlenění?

26. led 2026

Nemáte někdo zkušenost? Mamka má už skoro měsíc nějakou virózu, žádná teplota, jen zahlenění a kašel. Párkrát si ji pozvala doktorka, měla antibiotika, ale žádná změna. Před týdnem měla dušnost, jeli na pohotovost, vše v pořádku. V noci na dnešek se vzbudila a nemohla se vůbec nadechnout, tak volali záchranku. Po jejím příjezdu už dýchala tak nějak normálně, tak ji nechali doma s tím, ať ráno zajde na plicní. Tam ráno byla, kyslík v krvi 83, tak jí hned dali na kyslík, plus kapačku, a domů antibiotika. A že kdyby byl problém, ať zítra ráno přijde znova na kyslík. Jenže teď odpoledne začala kašlat, a zase se začala dusit, dobu se nemohla nadechnout, jen sípala. Naštěstí to rozdýchala, ale co to sakra může být? 🥺

1pomnenka
26. led 2026

Nějaká překážka v plicích, něco vdechla? Známý měl v plicích vdechnutý jádřinec z jablka, takový ten tenký ostrý průsvitný plátek, co je kolem jadérek. Neustále to dráždilo ke kašli.

autor
26. led 2026
@1pomnenka

Nějaká překážka v plicích, něco vdechla? Známý měl v plicích vdechnutý jádřinec z jablka, takový ten tenký ostrý průsvitný plátek, co je kolem jadérek. Neustále to dráždilo ke kašli.

@1pomnenka Nevdechla, nebo o tom aspoň neví...před týdnem jí dělali i rentgen plic a nic...Tuhle "virózu" má i můj brácha, ten už 6 týdnů. Má to samé, ale s tím rozdílem že on se nedusí. Mamka je teda astmatik, tak jestli to může mít vliv na průběh virózy?

1pomnenka
26. led 2026
@anonym_autor

@1pomnenka Nevdechla, nebo o tom aspoň neví...před týdnem jí dělali i rentgen plic a nic...Tuhle "virózu" má i můj brácha, ten už 6 týdnů. Má to samé, ale s tím rozdílem že on se nedusí. Mamka je teda astmatik, tak jestli to může mít vliv na průběh virózy?

@anonym_autor Tak to ano, astma jí mohlo způsobit horší průběh.

kubesovaadelka
26. led 2026

@anonym_autor a krev ji doktorka brala? Takové plicní chlamidye se léčí antibiotiky, ale tomu určený a poznají se jen z krve, ne rentgenu, to same samozřejmě i jiné onemocnění. U dcery si začátkem října doktoři mysleli že má bronchitidu, 3x týdně ve stacionáři na pozorování neboť lůžkové oddělení u nás zrušili, pak už to dál nešlo s jejími nemocemi a přestala jsem pracovat, začala jsem s ní oblitavat odborníky a až jeden po měsíci od bronchitidy, kdy uz se mi dcera zdála v pořádku,zjistil zápal plic a právě z podrobného odběru krve ty plicní chlamidye.

emillyhk
26. led 2026

Taky jsem astmatik. Měla jsem cca před rokem a půl. Na neschopence jsem byla šest týdnů, ale kašlala jsem ještě další dva měsíce. Teď máme celá rodina nějaký moribundus, co si syn přivezl před Vánoci od babičky. Suchý kašel, který se postupně mění na vlhký, manžel na to dostal ATB, mě doktorka změřila saturaci, poslala na RTG plic a strašně se divila, že chci neschopenku. Pracuju s lidma a zákazník opravdu neocení můj záchvat kašle, při kterém se (pocitově) dusím. 🙄 Byla jsem doma týden, zvýšila jsem si dávku léků na astma a teprve teď, po skoro měsíci mám pocit, že je to lepší - pořád mám záchvaty kašle, při kterých se dusím, musela jsem použít i inhalátor, ale už nekašlu celý den ale tak jednou za hodinu. Manžel astmatik není a ten kašel má víc vlhký, hodně vykašlává, ale nedusí se.

autor
26. led 2026
@kubesovaadelka

@anonym_autor a krev ji doktorka brala? Takové plicní chlamidye se léčí antibiotiky, ale tomu určený a poznají se jen z krve, ne rentgenu, to same samozřejmě i jiné onemocnění. U dcery si začátkem října doktoři mysleli že má bronchitidu, 3x týdně ve stacionáři na pozorování neboť lůžkové oddělení u nás zrušili, pak už to dál nešlo s jejími nemocemi a přestala jsem pracovat, začala jsem s ní oblitavat odborníky a až jeden po měsíci od bronchitidy, kdy uz se mi dcera zdála v pořádku,zjistil zápal plic a právě z podrobného odběru krve ty plicní chlamidye.

@kubesovaadelka Jo brala a nic. Nechali si ji v nemocnici tak uvidíme.

kubesovaadelka
26. led 2026
@anonym_autor

@anonym_autor letos jsou ty chřipky opravdu výživné, vím že je to úplně jiná věková kategorie,l ale i učitelky ve školce říkali, že letos je extrémní nemocnost dětí a celkově všech právě už od podzimu. Já co jsem od střední nebyla nemocná jsem od loňska potřetí úplně hotovo a pro astmatiky to musí být velká zátěž. Tak ať se brzy přijde na příčinu 🍀🙂

dashyyy
27. led 2026

a co srdíčko? měla jsem tetu v nemocnici, obrovská dušnost, nízká hladina kyslíku v krvi, vezla ji záchranka a byl to problém s cévama od srdce, špatně se okysličovala krev a měla hroznej kašel, nakonec se jí začaly zavodňovat plíce

nimomo
27. led 2026
@anonym_autor

@anonym_autor no nejsem lékař, ale takhle tatkovi začal CHOPN.