Cysta Bartholiniho žlázy, byly jste na operaci?
ahoj holky, zakládám, protože jsem už zoufalá. už u porodu 2.syna- už rok, jsem měla cystu ucpanou ale malou a nezlobila. ted byla schopna se naplnit za tyden a ještě se vytvořil zánět. volala jsem dr a ten že mi to v pondeli rozřizne ale zrovna včera jsem to dostala a už to bolelo tak, že sem nemohla chodit, stat ani sedět. jen v leže to bylo v klidu. nakonec sem to ve vaně nahřála a propíchla sama, vytekla bílá tekutina a okamžitě se mi ulevilo. v po jdu pro atb a dr to chce vidět. jelikož se mi to pořád vraci a je to čím dál horší asi fakt budu muset na operaci. byla jste na tom některá? jak to probíhá.. a nešetřete mě, chci opravdu vědět do čeho jdu. díky.
Holky včera vypadl první steh a dnes po měsíci v práci. Uf .....ještě to štípe, ale dá se to vydržet.
@prodejto Moje gynekoložka je fajn, já chodila do nemocnice. Přes týden je tam hrozdně hodná paní doktorka jen v neděli tam byla taková nesympaťanda :/ dneska jsem byla na proplachu a za týden kontrola, tak aspon týden mám klid. Uvidím jestli se něco nepo*ere. Každopádně ihned s gynekoložkou proberu operativní odstranění žlázy :/ takovou zákeřnou mrchu v sobě mít nebudu🙂
@esetkaaa auu úplně mě to zabolelo. Uff jsi statečná! No ono ti noc jiného nezbyde vid 😉 Takže ty v ní máš nějaký fakt echt hnusný zánět a oni tě takhle trápí. Asi to nejde v zánětu odstranit pod narkozou co? Ptala jsi se? Myslím, že jsem někde četla, že jí někomu odstranili i když tam byl zánět. Držím ti place a myslím, že jsi velice rozumná, že jí chceš dát pryč, pokud tě takhle trápí. Operace se neboj, troufám si říct, že to co teď prožíváš je větší terno.
Tak se zřejmě přidávám do klubu,odpoledne zajedu na pohotovost. V týdnu se mi udělala boulička a od včera to začlo bolet. Jak na potvoru to ještě mám ☹ . Pod kudlu se mi nechce, ale jak si čtu o tom, že se to vrací, tak mi asi nic jiného nezbyde.
Ahoj holky, prosím o radu, co mají zkušenosti s incizí. V pondělí odpoledne jsem byla pod celkovou narkózou na rozříznutí a vyčištění. V úterý ráno na vyndání drenu a výplachu. Chci se zeptat, za jak dlouho jste byly o.k.? Prostě už od operace to bolí a teď už tam mám zase bouli. Tak nevím, jestli je to prostě normální a moc brzo a je to ještě otok a nebo se to znovu zanítilo ☹ Mám tam dvě dirky, když pomačkám teče trochu krev, tak mi je divné, že by se to ucpalo. Asi dneska znovu dojdu do nemocnice, ale předem raději sonduju, jak jsem to měly vy. Díky moc 🙂
@adik2 ahoj, já si to vypouštění dělala sama. Silnou jehnou. Věděla jsem ze jakmile to dosáhne určité velikosti bude tam zánět. Při zánětu jsem to dělala taky. Bala jsem se že mi to budou dělat ve spitále bez uspání. Jinak to pouzdro tam vždy zustane. Za čas se to zase náplní. Zbavis se tim jen operaci. Ja mám 9mes po operaci a jizva je zúžená a citlivá. Někdy v tom škube. Ale jestli tě to zlobí tak si trvej na odstranění. Po operaci jsem byla v pohodě do měsíce.
@dagmarj Díky za odpověď. To jsi teda ale statečná, nevím, jestli bych to dala sama. Teď to teda bolí jako prase, nemůžu ani kýchat a kašlat 😝 natož abych si to píchla sama. Ale manžel už se na mě nemůže dívat, tak mě donutil zavolat do nemocnice a za chvíli mě tam veze. No upřímně... radši bych šla znovu rodit 😖
@dagmarj Diky, jsi hodna 🙂 Tak to bylo opravdu znovu zanicene. Doktor se s tim neparal a ze zkusi propichnout ty dirky, aby vytekl hnis. Hnis nakonec pry vytekl, proplachli kyslicnikem, dostala jsem ATB a zitra na kontrolu. Ale uz vim na vlastni kuzi, co znamena omdlit bolesti ☹ Hlavne boule je porad. Doktor rikal, ze budu muset asi znovu pod narkozu, at se to vycisti hloubs a poradne.
@adik2 nakonec si uděláš stejně po svém, ale trvej na odstranění celé cysty totok se ti bude totiž pořád opakovat a lepší to nebude. toho se nikdy nezbaviš, nezanikne to, prostě jedině operace. zitra ti to budou čistit znova. a za par tydnu tam bude zase zánět. a pořád dokola. zvž to jestli se chceš nechat takto trápit. ja jsem se taky odhodlavala dlouho a jsem ráda že je to za mnou...
@adik2 přesně, pryč s tím, k ničemu to nepotřebuješ, jen se trápíš, měla bys klid a bez bolesti.
Já to mám dávno za sebou, hned celý pryč, dr. mě říkal, že je možné, že se to udělá na druhé straně a prd, a to jezdím hodně na kole, prý to může být i z toho.
A omdlít bolestí také dobře znám.
@dagmarj Ahojky,mám taky problémy s bartholinkou,už jsem sem před časem psala....Můžu se Tě zeptat,kde jsi byla na té operaci,žeTě pustili ten den domů? Já mám snad větší hrůzu z toho,že budu muset být x dní v nemocnici,než ze samotné operace...A potřebuju nějak vypátrat,kde to dělají takhle ambulantně.Děkuji!
@achjo7 můžeš, to víš že jo. dělali mi to v šumperské nemocnici na zákrokovým sálku u oddělení, dělají tam i potraty, není to jako klasický sál. dělal mi to můj gynekolog dr Debnár. odstranění jsem si musela doslova vydupat. asi by mi to donekonečna jen čistili a nic z toho. a odkud jsi? abys to neměla přes celou republiku.
@achjo7 myslím, že odstranění žlázy neprobíhá ambulantně vůbec a vůbec bych to nedoporučovala ani kdyby to dělali. Stačilo mně rozříznutí abscesu a proplachy peroxidem ambulantně, to byla bolest jako kráva - bez umrtvení. Ale myslím, že odstranění bude určitě min na dva dny a v celkové narkoze..jak už tu někdo psal. Mně se udělala zas boule v srpnu ale zmizla...přesně jako loni...takže v prosinci očekávám absces...jako loni :D
@achjo7 pokud máš problemy nechej si ji odstranit. když ti to odoperují a bude te mít kdo odvest tak mužeš podepsat i reverz. popravdě ja měla modřinu, bolelo me to až po koleno, teklo to jako blazen a oni mi stejně dali jen čípek. doma jsem často sprchovala. doma první noc byla katastrofa, navíc děcko dotahlo ze školky střevní chřipku kterou jsem pak chytla taky. možna by mi ve špitále bylo lip, ale cipek do pr.ele si mužu strčit i doma. operační ránu nikdo ani nekontroloval.
@annama a co s tebou dělali? a jakou mas jizvi ted? mě to ještě zlobívá
Tak ja na ni byla taky,bylo to nafoukly jak balon zvenku..bez umrtveni mi to narizly,aby krev odtekla,prijem a druhy den operace...hrozna bolest..sice posplichali jakym si umrtvacim sprejem,ktery vubec nezabral...od te doby mam klid nastesti....
@dagmarj odstranili mi celou žlázu. Byla jsem v nemocnici minimálně 4 dny. Nástup do nemocnice první den mezi 9-11, na operaci až druhý den. Jizvu? No... holka víš, že ani nevím. Budu to muset prozkoumat 😀. Ale říznutí jsem měla velké několik stehů a modřinu jako 🐮.
Ale radím všem kdo s Bartolinkou mají problémy, aby se nebály a šly na úplne odstranění, neboť je to nejlepší řešení co může být.
Ahoj holky, protože i já jsem mela tento problém a včera googlila a četla všechny vaše rady,komentáře a zkusenosti a byla vděčná za to,ze jsem věděla co me čeká,přidám i já svou zkušenost. Někdy koncem září se mi naprovo od stydkých pysku udělala boulicka o velikosti většího hrášku. Lékař mi doporučil chvíli počkat,ze se může bartolinka vstřebat. Bohužel se zvětšovala az do velikosti menší švestky a o víkendu byla bolest nesnesitelná. Včera mi byla vystavena zadanka a dnes jsem byla na ambulantnim odstraneni,popravdě jsem čekala bolest daleko horší. Neříkám že to byla pohodicka. Ne. Vše bylo bez anestezie. Pouze mi to obstrikali rozrizli vyčistili a vydezinfikovali. Dostala jsem antibiotika paraleny a budu si dělat dubovou kuru. Příští týden mám kontrolu u své gynekolozky 🙂 tak. Snad to někomu také pomůže,jako mne
@blaznivadagie tak to nemáš odstraněné ale pouze vyčištěné. Pouzdro tam zůstalo a zase se může naplnit.
Pardon melo tam byt ošetření. Ano ona to jakoby narizla a vycistila, každopádně uleva velká @dagmarj
To vám vůbec nezávidím, ale moje známá na tom byla taky a říkala, že je to nepříjemný, ale na druhou stranu se jí pak hnedka ulevilo a už se to nevrátilo..🙂
@novisek no já doufám,ze to bude v pořádku,i když si jsem vědoma toho,ze nemusím mít vyhrano . Tento rok mám snad krom porodu všechny možný i nemožný gyn.komplikace :(
Ahoj holky, jsem tu opět pro radu. Prosím ty, které mají žlázu trvale odstraněnou. V srpnu jsem měla absces, hrozně jsem si s tím vytrpěla, pač se mi to pořád a pořád ucpávalo, ale o tom v článcích výše. Už v nemocnici při kontrolách jsem sondovala, že bych jí chtěla trvale odstranit. Doktor mi řekl, že když je tam zánět, tak to odstranit nejde a že když je to v klidu, tak to odstranit taky nejde, protože není vidět. Myslela jsem si svoje a říkala si, že se poradím se svojí doktorkou. Pak jsem byla na kontrole u svojí dr. a ptala se jí. Holky, ona mi to potvrdila. Že prý když je tam zánět, tak je nebezpečné to odstraňovat, že by se mohly infikovat vnitřní orgány a mohly by přijít hrozné komplikace. Takže mi poradila, že nejlépe se to odstraňuje, když je tam jen cysta. Boule, která nebolí. A hned jak se objeví, tak mám přijít. No jo, jenže já nemám prostě cysty. Buď je klid a nebo hned bolestivá boule, čili zánět. Dneska ráno jsem opět ucítila známý pocit, že bude něco špatně. Hned jsem jí volala, že bych teda nastoupila ihned do nemocnice na odstranění, v naivní myšlence, že malý zánět v začátku by vadit nemusel, no a ona mi zase řekla, že teď by to stejně zase nešlo odstranit, ale zase jen vyčistit!!!! Holky, tak já už jsem zoufalá. Zase vím, co mě čeká, takže zatím doma čekám až to nepůjde vydržet a půjdu znovu na vyčištění ☹ Jak jste si to vydupaly? Přiznám se, že přít se s doktory se bojím. Pak nastanou opravdu komplikace a dají mi to sežrat a nedej bože zaplatit, pač mi řeknou, že mě varovaly a pojišťovna, že to nezaplatí. Díky, kdo dočetl až sem 🙂

Já už to pomalu nedávám, dneska jsem byla potřetí na proplachu a bylo to ještě horší než včera, protože včera mi nedávali dren a tím pádem se to ucpalo a zas tam byl hnis, tak doktorka mi to asi propláchla (nevím pořádně co mi dělala, protože neřekla ani slovo, jen to šíleně bolelo) a pak se mi snažila ten dren narvat do ucpané rány :(. Přišla jsem domů a rozbrečela jsem se, jednak z toho jak to bolelo a jednak z představy že mě to čeká zase a nevím kdy to skončí. Je to hrůza a nikdo kolem mě nedokáže pochopit, protože takovou bolest si nedokáže představit nikdo kdo to nezažil :( A ještě k tomu žádný přítel, co by mě mohl utěšit 🙄 tak jedinou oporou je mi že si o tom můžu aspon povykládat s někým kdo to zažil. 😖