Cystokéla - prognóza, cvičení, šátkování. Máte zkušenosti?

diva_ziva
20. srp 2019

Ahoj,
som mesiac po vaginálnom pôrode a mám podozrenie na cystokélu (prolaps prednej steny pošvy) a je to teda dosť nepríjemné a nepohodlné. Na webe som sa nič moc nedozvedela, len že to je na operáciu a že sa človek musí šetriť, netlačiť na záchode, nezvedať ťažké veci a je dobré cvičiť. Zaujímalo by ma, či tu niekto má skúsenosť, či to ide vycvičiť, ako cvičiť a ako nezvedať a nenosiť, keď se doma s deťmi. Naviac som prvé dieťa nosila hodne v šatke, tak ma mrzí vidina, že moje extrémne kontaktné druhátko budem voziť v kočiari. Má niekto skúsenosť, že s cystokélou dieťa nosil na tele a podarilo sa mu nezhoršiť si stav? No a posledná otázka, dá sa s tým znova rodiť?

Ďakujem preveľmi za akúkoľvek radu, tip a pozitívnu skúsenosť! 🙂 <3

lery92
21. srp 2019

@diva_ziva kontaktním nošením prolaps zhoršit můžeš a to do takové úrovně , že ti přední stěna začne vyčnívat z pochvy ven úplně
Operačně se cystokela řeší velmi často , otázka ovšem je : píšeš že chceš ještě miminko , t.j máš představu za jak dlouho ?

Ze cvičení můžeš pro klid v duši zkusit Kegelovy cviky , ovšem narovinu říkám že u prolapsu dělohy nemají téměř žádný efekt a když jo hodně náhodou , jakmile s nimi přestaneš , prolaps se zhorší .
V podstatě když to hodně zjednodušíme ,vyklenuje se ti část pochvy , která má být vazem uchycena ke stěně do poševního vchodu .Jsou různé stupně .Ty lehčí se nehroti , ty těžší se řeší operačně (časem se totiž vyklenutá pochva může odirat o spodní prádlo a tím se vytváří dekubity a různé leze potencionálně mohou být zdrojem infekci .Tady ti nikdo neporadí,záleží na Tvém stupni a na tvém gynekologovi , jak se k tomu do budoucna postavíte. Rodit se s tím pochopitelně dá též pokud je to v určité fázi .Potom to pochopitelně bude ale už 100% na operaci.

lery92
21. srp 2019

Ještě , že sem po ránu tak správně debilni a píšu tu kravinu ...vyklenuje se ti do pochvy ne pochva ale část močového měchýře .Už mi to nejde upravit , tak se omluvuju a prepisuju