Diastáza. Fyzio je nutnost?

jitulka87
1. bře 2020

Ahoj. Prosím, maminky, které bojujete s diastázou po porodu...podařilo se vám dát břísko do kupy cvičením na brániční dýchání apod samotným doma, nebo je fyzioterapie nutnost?

tercula
1. bře 2020

Hodně jsem si o diastáze zjišťovala a dle mě nejlepší zajít za fyzio, protože je to komplexní problém a je ideální, když ti fyzio ukáže cviky přesně na míru pro tebe, ty co jsou na netu sice mohou pomoct, ale z mých zkušeností fakt nejlepší cvičit pod dohledem a individuálně. Moc mi pomohla skupinka na fb Diastáza a přidružené potíže, je ta i seznam fyzioterapeutů, holky jsou ochotné, poradí. Já dřív než jsem dala diastázu do kupy jsem podruhé otěhotněla, ale hned po porodu budu určitě znovu řešit s odborníkem ;)

jitulka87
autor
1. bře 2020

@tercula a fyzio sis hradila ze sveho? Nebo ti dal doporuceni nejaky lekar??

tercula
1. bře 2020

@jitulka87 ze svého, popravdě jsem se ani nepídila po tom, zda to jde i jinak :-/

amazonkajanik
1. bře 2020

Jedna cvicitelka je v Budějovicích a měla to i krásně popsáno,co a jak je třeba. Měla jsem to v záložkách,ale je to fuč. Zkusím znovu vypátrat

versatilka
1. bře 2020

Cvičila jsem cvciky sama doma. Fyzio určitě není na škodu, pokud potřebuješ 100% jistotu. Hodně záleží na velikosti diastazy. Já měla na prst a půl a zvládla jsem to sama.

malenka11
1. bře 2020

Mám a nepovedlo se mi to spravit. U fyzio jsem byla, ale dala mi jen cviky na doma.

jitulka87
autor
1. bře 2020

Diky vsem. No ja ji mam taky na prst a pul...ale cviku na netu moc neni. Bojim se, ze budi cvicit neco spatne a bude to jeste horsi...bricho mam jak v 5m. U fyzio jsem byla jednou...poradila asi 3 dechove cviky, ale me u toho akorat boli hlava. A zatim teda jsem se ke cviceni moc nedostala. Ale ted uz jsem i na sve puvodni vaze a bricho nezmizelo, takze je potreba zamakat

hafika
1. bře 2020

Mně se podařilo stáhnout diastázu ze 2 prstů dole na půl prstu a nahoře že 3 na 1 jen cvičením jógy, cvičila jsem asi 15 min denně pár cviků na protažení zad plus jeden cvik na posílení středu těla. Cvičila jsem asi 1,5 měsíce a pak po několika měsíční pauze znovu 1,5 měsíce. Chodila jsem k tomu i 1x týdně na jógu na skupinové cvičení, jinak mě nikdo nekontroloval. Pomohlo to až zázračně, výsledky byly vidět už po týdnu, jen bych se měla znovu přinutit k cvičení.

jitulka87
autor
1. bře 2020

@hafika tyo, vazne? Tak to je super. S jogou zkusenosti nemam..nasla bych nekde cviky? Nebo bys byla tak hodna a podelila se o ne? Jsem naklonena i k teto alternative.

hankaros
1. bře 2020

Najdi fyzio nebo lektorku jógy, idealne zenu se zkusenostmi s tímto problémem. Ukáže, zkontroluje provedení cviků, což je naprosto zásadní. U obou dvou možností je nezbytné cvičit doma sama, jednou za měsíc sezeni na úpravu/kontrolu cviků.

neomenia
1. bře 2020

Jak se, holky, diastaza měří? Asi při zatatem břichu, že? Protože při povolenem brichu ji mam klidně vic než 5 cm, okraje ani nenahmatam. Ale pri zatatem mam tak 1 cm. A bricho celkem ploché z profilu... Jsem rok po druhém porodu.

katgatoo
1. bře 2020

Doporučím svoji kamarádku Aničku, ta se diastáze profesionálně věnuje. www.coreyoga.cz

lolam10
2. bře 2020

Najdete si fb skupinu diastaza a pridruzene potize.je tam spoustu rad a seznam dobrych fyzio...a urcite necvicit nic dle netu ale to co bude presne pro vas co vam da fyzio,kazda jsme hold original🙂

malenka3
2. bře 2020

Já teď jedu 5. Týden mamacore. Mám diastazu na 1,5 prstu, břicho po porodu už se nezmenšuje, po měsíci mám pocit, že už vidím změny. Ale mám za sebou už dost fyzio, takže vím, co a jak a už teď nepotřebuju někam chodit, stačí, jak mě vedou online kluci z mamacore.
Jinak kamarádka na jógu chodí a s diastazou jí to tedy ani nehlo. Ale možná proto, že má už moc velkou (asi na 3 prsty).

hafika
2. bře 2020

@jitulka87 Cvičila jsem kundalini jógu, ale pak už mi úplně nesedla cvičitelka, tak jsem přestala. Cviky popsat správně nedokážu, asi by bylo fajn navštívit nějakou lekci.

@malenka3 Tak jsou i různé typy jógy a já vyloženě cvičila dva cviky na posílení středu těla. Některé cviky jsou spíš na protažení, posílení jiných partií, já potřebovala ten střed těla. Skoro na 3 prsty jsem měla diastázu v horní části břicha a dost se to zlepšilo. Cvičit jsem začala 2 roky po druhém porodu.

Jinak určitě je lepší cvičení od fyzio nebo od někoho, kdo se věnuje, v mém okolí jsou bohužel možnosti omezené a kvůli hlídání nezvládám jezdit nikam daleko, tak je to spíš taková inspirace, že zas nemá cenu se přehnaně bát a někdy to jde i takhle.